Το δαχτυλίδι της αφοσίωσης!

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πέτρα του σκανδάλου, πριν κάνετε το βήμα να τη βάλετε δίπλα στη βέρα σας...

 

Μιλάμε για το δαχτυλίδι της πρότασης γάμου ή αντιστοίχως το δαχτυλίδι των αρραβώνων, αγγλιστί engagement ring, που έπειτα λειτουργεί ως δαχτυλίδι συνοδευτικό της βέρας. Μπορεί φυσικά αυτό το δαχτυλίδι να είναι... τρία. Η παράδοση λέει πως ο άντρας χαρίζει στη γυναίκα διαμάντι, το βασιλιά των πολύτιμων λίθων που συμβολίζει την απόλυτη καθαρότητα, την τελειότητα και την μοναδική ποιότητα της σχέσης, το “για πάντα”. Αν και το πρώτο καταγεγραμμένο καταγεγραμμένο από την ιστορία αδαμάντινο δαχτυλίδι αρραβώνων ήταν αυτό που πρόσφερε ο Μαξιμιλιανός της Αυστρίας στην Μαρία της Βουργουνδίας το 1477, οι κακές γλώσσες λένε πως πρόκειται για μια πανέξυπνη εμπορικά κίνηση του κολοσσού των διαμαντιών, της εταιρείας De Beers, η οποία με μια πανίσχυρη διαφημιστική καμπάνια στις αρχές του εικοστού αιώνα, έπεισε τους πάντες ότι ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι –πέρα από σύμβολο στάτους– είναι και ένας must τρόπος να εκφράσεις αιώνια πίστη και αφοσίωση.

 1

Οι άνθρωποι –είτε γιατί να συλλέγουν επινίκια για τον (οφθαλμοφανώς) επιτυψημένο γάμο τους και βλέμματα ζήλειας για το πανάκριβο πετράδι, είτε γιατί πραγματικά υπακούν στην ανάγκη να αποτυπώνουν σε σύμβολα τα οράματα της σχέσης– υιοθέτησαν με πάθος και έκαναν κανόνα το διαμαντένιο δαχτυλίδι ως συνοδευτικό της βέρας. Ιδίως στις formal περιστάσεις, ένα αξιοπρεπές μονόπετρο, ανεβάζει τις γαμήλιες μετοχές δίπλα στη βέρα.

Επί της ουσίας και πέρα από τις όποιες απαιτήσεις του σύγχρονου lifestyle, το διαμάντι είναι μια πέτρα σπάνια και πολύτιμη, στην οποία οι ινδικές γραφές, οι βέδες, αποδίδουν σημαντικές ιδιότητες: τονώνει λένε τις ενέργειες του Ήλιου, του κέντρου δηλαδή της ύπαρξης, ήτοι της Προσωπικότητας. Χαρίζει πλούτο, κύρος, πίστη ακλόνητη, καθαρότητα στη σκέψη και τα συναισθήματα, λάμψη και αναγνώριση κοινωνική.

Οι προδιαγραφές για να επιδρά ο λίθος θετικά είναι όμως πολλές και σημαντικές: να μην φοριέται με άλλα πετράδια και να είναι όσο το δυνατόν πιο αυξημένης καθαρότητας.
Άσχετα με τις βέδες, το τελευταίο είναι εκ των ουκ άνευ. Διότι πραγματικά η σύγχρονη μανία για το φαίνεσθαι έχει παράξει κωμικοτραγικές καταστάσεις, τουλάχιστον όσον αφορά το διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνων, συνήθως μονόπετρο.

Φίλες μου δείχνουν με καμάρι το διαμαντένιο δαχτυλίδι με το οποίο τους έκανε ο Εκλεκτός τους πρόταση γάμου και πιέζομαι πολύ να ψελλίσω “Αχ, τι ωραίο!” μπροστά σε ένα θαμπό, άνοστο και πραγματικά αδιάφορο κόσμημα. Το οποίο εκείνος έχει πληρώσει χρυσό (έχοντας πιεστεί οικονομικά από όλες τις πλευρές και σφίξει τρελά το ζωνάρι) προκειμένου να δωρίσει στην καλή του ένα διαμάντι που “να το φτάνει”.

Ε, λοιπόν κυρίες μου να σας λείπει το βύσσινο. Αν μπορείτε ως ζευγάρι να διαθέσετε τα πραγματικά αρκετά χρήματα που απαιτούνται για ένα πραγματικό διαμάντι αξίας, έχει καλώς. Αν όχι, η αγορά είναι γεμάτη με κοσμήματα εκπληκτικής ομορφιάς, ορισμένα μάλιστα σε πολύ προσιτές τιμές.

Αν λοιπόν το λέει η... περδικούλα σας οικονομικά και το αποφασίσετε, λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω βασικές παραμέτρους, που μας εδόθησαν από τον υπεύθυνο Head of Jewelry του οίκου διαμαντιών Graff:

• Ένα διαμάντι είναι ένα “πηγάδι φωτός”, όπως υπέροχα το εξέφρασε. Σημασία, πέρα από το μικροσκόπιο, έχει τι σας κάνει να νιώθετε. Ένα διαμάντι είναι ένα πετράδι μεθυστικό, υπέροχο, λαμπερό. Η κοπή και η ποιότητά του πρέπει να είναι τέτοια που να συγκεντρώνει και να αντανακλά το φως στις διάφορες πτυχές του, σε ένα ατέρμονο παιχνίδι. Το καλοκομμένο διαμάντι τραβάει το μάτι προς το κέντρο του με χιλιάδες αναλαμπές. Αντίθετα το μέτριας καθαρότητας ή το κακοκομμένο διαμάντι λειτουργεί σαν κοφίνι χωρίς πάτο: δέχεται το φως και το διοχετεύει από την άλλη, την “άδεια” πλευρά του κοσμήματος, χωρίς να αφήνει περιθώρια για το μαγευτικό παιχνίδι αντανακλάσεων. Άρα, τζίφος...

• Για να κρίνουμε την ποιότητα ενός διαμαντιού, πράγμα δυνατό μόνο στον ειδικό, ενημερωνόμαστε για τα περίφημα 4 C:
Colour - χρώμα
Clarity - καθαρότητα
Cut - κοπή
Carat – καράτια

Υπάρχουν διαμάντια διαφόρων αποχρώσεων: λευκά, γαλάζια, κίτρινα, ροζ. Το χρώμα χαρακτηρίζεται με γράμματα: η απόλυτη δυνατή καθαρότητα αντιπροσωπέυεται από το D που αφορά το ολόλευκο διαμάντι, Μέχρι το J μιλάμε για λευκό. Από εκεί αρχίζει μια κιτρινωπή απόχρωση και έπειτα πάμε στα έγχρωμα διαμάντια.

Καίριο και το ζήτημα της καθαρότητας: πόσο άμεμπτο δηλαδή είναι ένα διαμάντι από προσμίξεις και άρα πόσο “ελεύθερο” κυκλοφορεί το φως μέσα στα μόρια του άνθρακα, που στην ουσία είναι το διαμάντι. Το D Flawless θεωρείται το πλέον άμεμπτο και φυσικά είναι ένα super premium πετράδι με μυθικές τιμές.

Η κλίμακα κινείται από το Internally Flawless στο VVS1, το VVS2, το VS1 και VS2 μέχρι τα SI1 και SI2. Από εδώ και κάτω, οι ατέλειες γίνονται αισθητές δια γυμνού οφθαλμού: η διαστρωμάτωση είναι P1, P2 και P3, με το P3 να είναι η κατώτερη καθαρότητα και δυστυχώς η πιο συχνή περίπτωση στα δαχτυλίδια γάμου. Πρόκειται όμως για απολύτως τεχνικά δεδομένα, που απαιτούν την πραγματογνωμοσύνη ειδικού.

Το θέμα της κοπής είναι το πλέον καυτό. Καταπληκτικοί λίθοι συχνότατα καταστρέφονται στα χέρια κοσμηματοπωλών που δεν έχουν την τεχνογνωσία. Το διαμάντι αντί να συγκεντρώνει το φως το “αδειάζει”. Και ενώ μπορεί ένας λίθος να ζυγίζει αρκετά καράτια, να είναι δηλαδή πολλά υποσχόμενος, το τελικό πανάκριβο αποτέλεσμα να είναι αισθητικά απογοητευτικό, αφού η κοπή τον καθιστά “ρηχό” και άρα αδιάφορο.

Οι περισσότεροι επικεντρώνουν την προσοχή τους στο θέμα των καρατιών, δηλαδή του βάρους του διαμαντιού. Όμως, λανθασμένα. Το παιχνίδι παίζεται στην καθαρότητα και την κοπή.
Γι' αυτό φανείτε εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Εμπιστευτείτε μόνο αναγνωρισμένους οίκους και κοσμηματοπώλες του είδους.

Ή αγοράστε οποιοδήποτε άλλο από τα υπέροχα κοσμήματα που κυκλοφορούν. Αν επιμείνετε λανθασμένα, θα σας έρθει η πέτρα στο κεφάλι.

Πάντως, ό,τι και να λέμε, diamonds are forever. Έστω κι αν είναι μόνο στα όνειρά μας – γαμήλια ή μη...

Pin It






* required
/ /
 






* required
/ /