Στέφανα

Καλός σημαίνει όμορφος στην αρχαία ελληνική. 
Επικεντρώστε στην αισθητική διότι κρύβει πολλή ουσία.

“Καλά στέφανα!” Είναι πραγματικά μια στιγμή συγκινητική, η κορύφωση της γαμήλιας τελετουργίας, η ώρα της στέψης. Όταν ο βασιλιάς-Ήλιος ενώνεται με τη βασίλισσα Σελήνη με δεσμά αόρατα. Τα οποία συμβολίζονται με τους δύο στεφάνους, που ο ιερέας τελετουργικά –δόξη και τιμή– ακουμπάει στα πρόσωπα, κάνοντας το σημείο του σταυρού, ενώ ο κουμπάρος/α εναλλάσει τρεις φορές επιβεβαιώνοντας την αμοιβαιότητα και επικεντρώνοντας την προσοχή όλων στο υπερφυσικό στοιχείο.

Ο στέφανος είναι ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα της παγκόσμιας ανθολογίας, πολύπλοκο και μυστηριακό. Ανήκει στα regalia, τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας και παραπέμπει ευθέως στην έννοια της δύναμης, της αυθεντίας, τη λάμψης – η οποία όμως προέρχεται από μια δύναμη ανώτερη, έναν ήλιο συμπαντικό, το θείον ως κέντρο της παγκόσμιας αρμονίας. Από αυτή την πηγή αρρύονται οι δύο μέχρι πρότινος εραστές μια νέα δύναμη, που μεταμορφώνει τη σχέση και ενώνει εις σάρκαν μίαν. Δύο άνθρωποι που απολάμβαναν τον έρωτα διατηρώντας το δικαίωμά τους να ποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή χωρίς πολλά πολλά παρατράγουδα στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο και υποβάλλουν τους εαυτούς τους σε μια συμβολική ένωση, σε μια κοινή μοίρα.

Εδώ έρχεται να προστεθεί η χρήση του στεφάνου σαν σύμβολο μαρτυρίου αλλά και θέωσης, συμβολισμός κατά βάση χριστιανικός. Δεν είναι τυχαίο ότι στα λατινικά η λέξη aura (αύρα) σημαίνει χρυσή, πράγμα που τονώνει το συσχετισμό με τον ήλιο αλλά και την ψυχή, μια σκέψη που εκφράζουν υπέροχα Ινδοί και Κινέζοι, με ποιητικότατες εικόνες και θεότητες.
H στέψη είναι μια στιγμή με ουσιαστικό glamour. Σας ξενίζει η έννοια; Κι όμως, τα στέφανα μοιάζουν με κορόνες βασιλικές, η εξουσία όμως στην οποία παραπέμπουν είναι η θεϊκή. Στην αρχαιότητα, άνθη λεμονιάς είτε κλωνάρια ελιάς ή αμπέλου απότιαν τιμή στην Αφροδίτη, τα οποία μάλιστα φορούσε όχι μόνο το ζεύγος αλλά και οι λευκοντυμένοι προσκεκλημένοι.
Όχι μόνο το ίδιο το αντικείμενο αλλά και το σημείο του σώματος που τοποθετείται είναι σημαντικό: η “κορώνα” του κεφαλιού θεωρείται ιερό σημείο του σώματος, έδρα πνευματικότητας και επαφής με το θαύμα. Η ινδική φιλολογία έχει δημιουργήσει εικόνες εκπληκτικής ομορφιάς σχετικά με το ζήτημα της κορόνας: η Sahasrara είναι το chakra στην κορυφή της κεφαλής. Χίλια πέταλα φωτός σε είκοσι επιστρώσεις θεωρούνται πως φωτίζουν το σημείο της απόλυτης συναίσθησης. “Ο λωτός με τα χίλια πέταλα” αντιπροσωπεύει το σημείο της φώτισης: εκεί τοποθετείται ο γαμήλιος στέφανος, τονίζοντας το πνευματικό στοιχείο του γάμου, που είναι ένα μονοπάτι για το Θεό.

Σεβασμός! Πειστήκατε, φαντάζομαι, από τα παραπάνω ότι η στιγμή της στέψης απαιτεί σεβασμό και αυτοσυγκέντρωση. Δεν πρόκειται για το προσωπικό σας βιντεοκλίπ. Θα το γυρίσετε με την άνεσή σας στο πάρτυ που έπεται. Στην εκκλησία (όπως άλλωστε και στο Δημαρχείο), οι περιστάσεις απαιτούν τελετουργική σεμνότητα. Οι κλεφτές ματιές στην βιντεοκάμερα, τα χαμόγελα –της αμηχανίας ή της αφέλειας, λίγο διαφέρει– δεν τιμούν την περίσταση. Δεν πειράζει να ιδρώσετε. Μην ανησυχείτε για την εμφάνισή σας γενικώς. Τίποτα δεν θα πάθει το make-up: γι' αυτό φτιαχτήκατε και στολιστήκατε, για να λάμψετε ως βασίλισσα την καίρια στιγμή. Εκείνος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μαντήλι σε μια λιγότερο σημαντικη αποστροφή της γαμήλιας ακολουθίας. Οι μαμάδες με τις βεντάλιες και τα μαντήλια να λείπουν από το σκηνικό, παρακαλώ! Δεν υπάρχει πιο άκαιρη φροντίδα απ' αυτή. Μετατρέπει τα πράγματα σε ένα ανούσιο θέατρο και στερεί συγκέντρωση από σας και τους προσκεκλημένους σας.
Η ίδια σοβαρότητα απαιτείται και στην αισθητική. Ο τέλειος κύκλος είναι Το σχήμα της απόλυτης και άρρηκτης ένωσης, σύμβολο αιωνιότητας και θέωσης. Περί ορέξεως λόγος ουδείς βεβαίως, οπότε αν εσείς θέλετε να ψηφίσετε για τους ολοδικούς σας λόγους, κάποιο άλλο στιλ, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε καρδιά, ήλιο, αστέρι. Πάντως αν δεν υπάρχει κάποια προσωπική συμβολισμός που αξίζει να τιμηθεί, τα “σχεδιάκια” είναι άτοπα.
Τα στέφανα είναι κόσμημα κεφαλής. Και ως τέτοια αξίζει να τα αντιμετωπίσετε, επενδύοντας σε κάποιο πολύτιμο υλικό. Χρυσός και πλατίνα διαπρέπουν στο ρόλο αυτό, συνήθως όμως χρησιμοποιούνται ασημένια. Το σημαντικό; Να είναι λεπτοδουλεμένα και όμορφα σαν αντικείμενα. Όσον αφορά το στολισμό υπάρχει μια μεγάλη γκάμα υλικών όπως οι πολύτιμοι λίθοι, η λευκή πορσελάνη, οι πέρλες, τα κρύσταλλα Swarovski. Μια μέση τιμή για τα στέφανα είναι τα 150 έως 200 ευρώ – εννοείται, βεβαίως πως the sky is the limit...

Πάντως καλόν θα είναι να επικρατήσει κι εδώ η λιτή κομψότητα. Οι λεμονανθοί και τα λεπτότατα λουλούδια επιτρέπονται καθώς και τα μπουμπούκια, που επισύρουν συμβολισμούς αγνότητας, χαράς και υποσχέσεις για το μέλλον, όμως μην το παρακάνετε. Αν δεν είστε η βασίλισσα της Αγγλίας ή ο μαχαραγιάς της Ουνταϊπούρ, καλύτερα να μην περάσετε σε υπερβολές...

Όσον αφορά το χρώμα, ενσκήπτει τελευταία η μόδα που αφορά συνδυασμό του λευκού με παστέλ αποχρώσεις: σομόν, ροζ, αχνό κίτρινο, είναι κάποιες επιλογές. Πάντως, ιδίως αν κάνετε πολιτικό γάμο, σκεφτείτε την πιθανότητα ενός στεφάνου από φυσικά άνθη λεμονιάς για παράδειγμα, έναντι μιας... ροδαλής αρτιστίκ εκδοχής.

Τους στεφάνους αυτών αμώμους διαφύλαξον... Ένα όμορφο κουτί, μια ασημένια ή ξυλόγλυπτη στεφανοθήκη θα συντηρήσει ένα αντικείμενο γεμάτο συγκινησιακή φόρτιση και όμορφες αναμνήσεις. Πρέπει να είναι αναλόγου αισθητικής, απέριττο και σοβαρό. Θα μου άρεσε η ιδέα να το επιλέξετε σε κάποιο από τα ταξίδια σας ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο κουτί που να έχει ρόλο οικογενειακού κειμήλιου. Η παράδοση λέει πως τα στέφανα πρέπει να εκτίθενται, όμως πρόκειται για ένα αντικείμενο με ρόλο μυστικό. Εκεί, η δική σας υποκειμενική τοποθέτηση παίρνει το λόγο...

Pin It






* required
/ /
 






* required
/ /