Γάμος στη Χαλκιδική

Η περιγραφή της Χαλκιδικής δεν είναι δυνατόν να είναι λιτή. Δεν υπάρχει τρόπος να περιγράψεις την καταπράσινη βλάστηση που πολλές φορές βρέχεται από τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου ή τις δαντελένιες παραλίες και τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία και spa χωρίς υπερβολικές εκφράσεις.

Ο καμβάς της φύσης υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρος με αυτό το τριπλό ακρωτήρι που θυμίζει την τρίαινα του Ποσειδώνα. Η ιστορία, η μυθολογία και η φύση δημιούργησαν έναν τόπο με έντονη θετική αύρα και μυστήριο. Η ενέργεια της Χαλκιδικής δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
Που βρίσκεται
Η μαγευτική χερσόνησος της Χαλκιδικής βρίσκεται στα νότια της Θεσσαλονίκης και αποτελείται από τρεις μικρότερες χερσονήσους και μία μικρότερη στα ανατολικά:
Η Χαλκιδική αποτελείται από τρεις μικρότερες χερσονήσους (και μία μικρότερη στα ανατολικά):
• Παλλήνη ή Κασσανδρεία ή Φλέγρα, η σημερινή χερσόνησος της Κασσάνδρας.
• Σιθωνία ή Λογγός, η σημερινή ομώνυμη χερσόνησος.
• Άθως ή Ακτή, η σημερινή ομώνυμη χερσόνησος του Άθω που βρίσκεται το Άγιο Όρος. Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Περιλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα και ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως "Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία". Αποτελεί το κέντρο του Ορθόδοξου χριστιανικού μοναχισμού με μνημεία μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας σε παγκόσμια κλίμακα.
• Μπροστόμνιτσα ή Μαρμάρι στα ανατολικά, που χωρίζει το Ακάνθιο από το Στρυμονικό κόλπο.
Από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο Πολύγυρος είναι η πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, στην οποία η μεταβίβαση γίνεται οδικώς, ενώ το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι το "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη.
chalkidiki

Τι θα συναντήσετε
Η Χαλκιδική έχει ποικιλία και πολυμορφία ώστε να μην μένει ανικανοποίητος και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης: Αυθεντική φυσική ομορφιά, μεσογειακή παράδοση, σύγχρονη τουριστική υποδομή χωρίς να χάνει την αυθεντικότητά της, φιλοξενία και ελληνικό πολιτισμό.
Αν αγαπάτε την αρχιτεκτονική εδώ θα θαυμάσετε εξαιρετικά χωριουδάκια, αρχαιολογικούς τόπους και σπήλαια. Αλλά επειδή πρωτεύουσα σημασία στην περίπτωσή σας έχει ο έρωτας, οι ειδυλλιακοί κολπίσκοι και τα νησάκια είναι ατέλειωτα σε αυτό τον ευλογημένο τόπο. Κι ενώ την ημέρα θα απολαμβάνετε τη φύση, τα δεκάδες μπαράκια θα σας εγγυώνται έντονες νυχτερινές στιγμές.
Fotolia 51644153 Subscription Monthly M

Τι δεν θα χάσετε
Κασσάνδρα
Χρωστάει το όνοµά της στην αρχαία μάντισσα της Τροίας. Οι νύχτες στην Καλλιθέα είναι φωτεινές ενώ την ημέρα θα χαθείτε στη γραφικότητα της ονειρικής Αφύτου, και στο σµαραγδένιο άγγιγµα των παραλιών του νότου. Σαν πλοίο αγκυροβολημένο, η χερσόνησος της Κασσάνδρας, υπομένει στωικά κάθε καλοκαίρι τους χιλιάδες παραθεριστές για να τους ταξιδέψει στις παραλίες που ονειρεύονταν όλο το χειμώνα.
Η πιο πυκνοκατοικημένη από τις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής, εκτός από τις δαντελένιες ακτές της που εκτείνονται για αρκετά χιλιόμετρα και τα κρυστάλλινα νερά, προσφέρει έντονη νυχτερινή ζωή με δεκάδες μπαράκια κατά μήκος των ακτών ή μέσα στα χωριά, ιαματικά λουτρά, μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, καθώς και ψυχαγωγία στα σημαντικά φεστιβάλ Σάνη και Σίβηρης.
chalkidiki2012 600 214977 P060K5

Η Κασσάνδρα είναι το δυτικότερο άκρο της Χαλκιδικής και βρίσκεται πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη. Εντυπωσιακή είναι η είσοδος στην Κασσάνδρα καθώς ενώνεται με την Χαλκιδική με τη γέφυρα της Νέας Ποτίδαιας, το πρώτο χωριό που συναντά ο επισκέπτης. Στην ουσία η χερσόνησος της Κασσάνδρας είναι νησί που χωρίζεται από τη στεριά με τη διώρυγα της Ποτίδαιας, απ' όπου η πανοραμική θέα είναι εκπληκτική ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το αρχαίο όνομα της Κασσάνδρας ήταν Φλέγρα, το οποίο σημαίνει τόπος φωτιάς. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η περιοχή ήταν η πατρίδα των Γιγάντων και έγινε πεδίο μάχης κατά την εποχή των γιγαντομαχιών, όταν προσπάθησαν οι γίγαντες να διώξουν τους θεούς από τον Όλυμπο.
Σάνη
Μπαίνοντας στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, οι ταµπέλες προς Σάνη δεν αργούν να εµφανιστούν. Κατά την αρχαιότητα, η περιοχή αποτελούσε αποικία των Ερετριέων, ενώ σήµερα είναι κυρίως γνωστή χάρη στο υπερπολυτελές resort, το οποίο αποτελείται από ξενοδοχειακά συγκροτήµατα και πολύ καλές επιλογές εστίασης και διασκέδασης. Υπάρχει και µαρίνα, ενώ εδώ διοργανώνονται δύο κορυφαία σε πανελλαδικό επίπεδο φεστιβάλ: το Sani Gourmet Festival, που συνιστά τη µεγαλύτερη γιορτή γαστρονοµίας της χώρας, και το Sani Festival µε τον πλούσιο πολιτιστικό του χαρακτήρα.
Άφυτος
Μετά τις 5 το απόγευμα στο πιο γραφικό χωριό της Κασσάνδρας η κυκλοφορία γίνεται μόνο με τα πόδια. Αυτό θα σας επιτρέψει να τη διασχίσετε και να απολαύσετε της εξαιρετική θέα από το «Βράχο». Πηγαίνετε ως τον Κουτσόµυλο, την ακρόπολη του οικισµού, κι απολαύστε στο ομώνυμο bar το ποτό σας. Στη µέση του χωριού δεσπόζει η εκκλησία του Αγ. Δηµητρίου.
Άγιος Μάμας
Μόλις 70 χλµ. από τη Θεσσαλονίκη, ανάµεσα στις χερσονήσους Κασσάνδρας και Σιθωνίας, εντοπίζεται η περιοχή του Άγιου Μάµα, µε έναν σπάνιο βιότοπο που ανήκει στο Natura 2000. Ο µικρός οικισµός αριθµεί γύρω στους 1.000 κατοίκους, ενώ η περιοχή είναι γνωστή κυρίως για την υπέροχη, µήκους 3,5 χλµ. παραλία του που παραπέµπει σε τροπικό παράδεισο. Η χρυσή άµµος και τα τιρκουάζ νερά της έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Τα beach bars-καντίνες που δραστηριοποιούνται εκεί φροντίζουν ώστε να παραµένει η ακτή καθαρή, διαθέτουν βιολογικές τουαλέτες, προωθούν την ανακύκλωση µε ειδικούς κάδους, µισθώνουν φύλακες και διασφαλίζουν µε τον τρόπο τους τη σωστή συνύπαρξη των επισκεπτών µε το περιβάλλον.
Σπήλαιο Πετραλώνων
Πρόκειται για µοναδικής σηµασίας αρχαιολογικό χώρο, γιατί εκτός από τον πλούσιο διάκοσµό του σε σταλακτίτες και σταλαγµίτες, αποτελεί τον τόπο εύρεσης του παλαιότερου κρανίου που βρέθηκε στον ελλαδικό χώρο, ηλικίας 700.000 χρόνων (είδος µεταβατικό ανάµεσα στον Ηomo Εrectus και τον Ηomo Νeaderdalensis). Οι σπηλαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης πλήθος οστών ζώων που δεν ζουν πια εδώ, όπως υαινών, ρινόκερων, τεράστιων αρκούδων, καµηλοπαρδάλεων και πολλών ακόµη. Θα το βρείτε στα Πετράλωνα Χαλκιδικής, µε κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Σιθωνία, ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες της Εθνικής Οδού.
Danai1

Σιθωνία
Η χαρά του φυσιολάτρη! Το δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής εντυπωσιάζει µε το τραχύ του τοπίο. Από παραδοσιακά, διατηρητέα χωριά και τεράστιες παραλίες λουσµένες στα πεύκα, µέχρι γραφικά ψαροχώρια, οι εναλλαγές στο δεύτερο «πόδι» μοιάζουν μαγικές. Υπάρχουν ξενοδοχεία κάθε ποιότητας από τα οποία θα μπορέσετε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει, συμπεριλαμβανομένου και του μοναδικού ξενοδοχείου πολυτελείας στη Χαλκιδική, με ένα γήπεδο γκόλφ με 18 τρύπες, ανάμεσα σε όλα όσα προσφέρει. Γήπεδα τένις και θαλάσσια σπόρ μπορούν να βρεθούν παντού ενώ η ιππασία μέσα στα δάση ελάτων είναι μια εμπειρία που δεν μπορείτε να βρείτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Όσο για τη νυχτερινή ζωή και τις υπόλοιπες διασκεδάσεις που περιμένει κανείς από τα θέρετρα των διακοπών, η Σιθωνία καταφέρνει να συνδυάσει την παραδοσιακή ομορφιά και φιλοξενία με τις σύγχρονες απολαύσεις.
Παραλία Νικήτης
Δηµοφιλές τουριστικό θέρετρο στην είσοδο της χερσονήσου, µε πληθώρα επιλόγων τόσο σε διαµονή, φαγητό, όσο και σε διασκέδαση. Μια τεράστια οργανωµένη παραλία και από την άλλη µεριά δεκάδες εστιατόρια και cafes ανοιχτά καθ' όλη τη διάρκεια της ηµέρας
Βουρβουρού
Οι καταπράσινες πλαγιές φτάνουν μέχρι τα διάφανα νερά και συναντούν τις πολυτελείς εξοχικές βίλες. Ακολουθώντας το δρόμο από τον Όρμο Παναγιάς, ανάμεσα στα πεύκα, η θέα είναι μαγευτική! Κατά μήκος της Boυρβουρούς κρύβονται πολλές παραλίες και κολπίσκοι όπως η Βουρβουρού, το Λιβάρι, η Ξιφάρα, το Καρύδι, η Μπάρα, η Φάβα.
Νέος Μαραμαράς
Η πιο κοσμοπολίτικη και πολυσύχναστη κωμόπολη της Σιθωνίας, μόλις 125 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί πέρασμα για το νότιο τμήμα της χερσονήσου, αλλά ταυτόχρονα και στάση, καθώς προσφέρει τα πάντα. Ο οικισμός, που ιδρύθηκε από πρόσφυγες το 1922, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά, όμως η ζωή κινείται κυρίως στο παραθαλάσσιο μονοπάτι που, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες, σφύζει από ζωή!
halkidiki s308x250Χερσόνησος Άθως
Κρυµµένο στην αχλή του Αγίου Όρους, το ανατολικότερο πόδι της Χαλκιδικής παραµένει το πιο µυστηριώδες και ανεξερεύνητο. Συνυφασµένο µε τη µοναστηριακή ζωή στις 20 πετρόκτιστες µονές, µε τις βόλτες στην κοσµοπολίτικη Ουρανούπολη, µε τις γαλάζιες βουτιές στην εξωτική Αµµουλιανή και την ατέλειωτη περαντζάδα στην Ιερισσό, το σίγουρο είναι ότι η χερσόνησος του Άθω δεν θα σας αφήσει να πλήξετε. Ο Άθως υψώνεται μαγευτικά στα 2033 μέτρα πάνω από την θάλασσα, καλυπτόμενος από παρθένα δάση με μια φυσική ομορφιά που σαγηνεύει. Το πρώτο οργανωμένο μοναστήρι ιδρύθηκε το 963. Έναν αιώνα αργότερα, διατάχθηκε ότι "κανένα γυναικείο πρόσωπο" δε θα επιτρεπόταν να παραβιάσει την αγιότητα του. Αυτή η απαγόρευση εξακολουθεί να ισχύει και καμία γυναίκα δεν μπορεί να πατήσει το πόδι της στο Άγιο Όρος. Οι άνδρες που θέλουν να επισκεφτούν το Άγιο Όρος, γίνονται δεκτοί μόνο μετά από ειδική άδεια. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αρκεστούν να τελειώσουν το ταξίδι τους στην Ουρανούπολη, την Πόλη του Ουρανού, όπου μπορούν να παρηγορηθούν απολαμβάνοντας μια κρουαζιέρα γύρω από την εκπληκτική χερσόνησο. Γνωστή για τα κρυστάλλινα νερά της και για τις μοναδικές παραλίες της, η Ουρανούπολη μπορεί και να θεωρηθεί ο επίγειος παράδεισος.
Νησάκια Δρένια
Οι ντόπιοι τα λένε "Γαϊδουρονήσια" και είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών σε απόσταση δύο μιλίων απο την Ουρανούπολη και την Αμμουλιανή. Μπορείτε να πάτε με δικό σας σκάφος ή να νοικιάσετε βάρκα απο την Ουρανούπολη ή απο το Καμπούδι (δε χρειάζεται δίπλωμα).
Μπορείτε επίσης να πάτε με τα καραβάκια που κάνουν το δρομολόγιο καθημερινά, απο την σκάλα της Ουρανούπολης (μπροστά στον Πύργο. Έχει ταβερνούλα για φαγητό και αναψυχή.
wedding greece

Που θα παντρευτείτε
Παραδοσιακές εκκλησίες και μοναστήρια
Η περιοχή φημίζεται για τα γραφικά εκκλησάκια της, κάποια από αυτά με εξαιρετική θέα ατενίζουν το Αιγαίο από ψηλά ενώ άλλα έχουν αυλές που καταλήγουν στη θάλασσα.
Πολυτελή ξενοδοχεία και resorts
Τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία έχουν στο χώρο τους ένα γραφικό εκκλησάκι για να τελεστεί το μυστήριο και διαθέτουν wedding planner για να αφαιρέσει το βάρος της προετοιμασίας από εσάς.
Κτήματα
Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής θα συναντήσετε μερικά από τα ωραιότερα κτήματα
Πετρόχτιστα κτίρια , με μοντέρνα ή παραδοσιακή αρχιτεκτονική , καταπράσινοι κήποι λουσμένοι με λουλούδια , αίθουσες απέριττης πολυτέλειας , επιβλητικές πισίνες , πλακόστρωτα μονοπάτια και μικροί καταρράκτες είναι από τα λίγα πράγματα που προσφέρουν για έναν ονειρεμένο γάμο.

Πηγές: http://www.halkidiki.com/, https://el.wikipedia.org

Pin It


* required
/ /
 


* required
/ /