Φυσαλίδες Απόλαυσης!

Ανταλλάξτε λόγια αγάπης στη λαμπρότερη μέρα της ζωής σας, με το πιο εκλεκτό αφρώδες κρασί, τη σαμπάνια! Ο αέρινος αφρός, το εκρήκτικό ταμπεραμέντο και η εκλεπτυσμένη γέυση της την καθιστούν το ιδανικότερο ξεκίνημα για να γίνει η έγγαμη ζωή μια ατελείωτη γιορτή!

 Ο αποσυμπιεσμένος ήχος εκτόξευσης του φελλού της σαμπάνιας τη στιγμή που αποχωρίζετιαι το κρύο στόμιο του μπουκαλιού συνοδεύεται από εκστασιασμένες στιγμές ψυχικού αλλαλαγμού. Είτε πρόκειται για πίστα μπουζουκιού με το φτηνό ξανθό υγρό να περιφέρεται σε δίσκους ωσάν τα ωαθάκια με τα γαρίφαλα ή για υγρά pool πάρτι με τις γαργαλιστικές σικ φυσαλίδες να ερεθίζουν τον ουρανίσκο κομψωντυμένων κυριών, είτε για την κορυφαία μεταξύ των ζευγαριών ερώτησης που απαοτεί μονολεκτική Ναι-Οχι απάντηση, η σαμπάνια είναι ένας ιδαίτερος αφρώδης οίνος που αποχωρίζεται την κάβα και τα ξύλινα κιβώτια μόνο για ιδιαίτερες όπως έκαστος τις ορίζει περιστάσεις.

Ενας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός της, ένα γεγονός στο οποίο θριαμβεύει πανηγυρικά είναι και ο γάμος. Κάθε γαμήλια δεξίωση που σέβεται τον εαυτό της και που έρχεται ακριβώς να επισφραγίσει τη ρομαντική ένωση δύο ερωτευμένων ανθρώπων δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάτι λιγότερο από σαμπάνια! Αυτό είθισται να είναι το πρώτο ποτό που μοιράζονται ως παντρεμένο ζεύγος, με αυτό περιποιούνται τους καλεσμένους τους, υψώνουν τα ποτήρια τους για τις ευχές, μπλέκουν τα χέρια για να πιουν το δροσερό νέκταρ, ανακινούν το μπουκάλι για να εκτοξευτεί το παιχνιδιάρικο αφρώδες περιεχόμενό του...

Ευλογημένος οίνος

dom perignon 100621

Ποιος θα το περίμενε πως οι ευλαβέις περιποιήσεις – ενός Βενεδίκτου μοναχού με το – τοτε- ταπεινό όνομα Ντομ Περινιόν- των αμπλελώνων του αββαείου του Οτβιλιέ στην Καμπάνια της Γαλλίας πίσω στον 17ο αιώνα, θα γεννούσαν το ..χαβιάρι των οίνων. Ο εμιμελής άνθρωπος του Θεού παραποίησε για χάρη της βελτίωσης της ποιότητας του κρασιού κάποιους βασικούς τότε κανόνες, για να αναφωνήσει αργότερα εκστασιασμένος πίνοντας τις πρώτες γουλιές του νεοφερμένου νέκταρ «Πίνω τ’αστέρια!» Αν και ο μοναχικός καλόγερος δάνεισε αιώνες μετά το ονομά του στον πιο φημισμένο αφρώδη οίνο του κόσμου, η ονομασία σαμπάνια έλκει τις ρίζες της στην ομώνυμη περιοχή προέλευσης (Καμπανία) στη Γαλλία. Η συγκεκριμένη γη της επαγγελίας στη χώρα με τη ρομαντικότερη πρωτεύουσα τουλάχιστον της Ευρώπης, έχει το αποκλειστικό προνόμιο να ονομάζει τα κρασιά της Champagne. Aν και ο όρος χρησιμοποιείται αυθαίρετα και από παραγωγούς άλλων χωρών, ωστόσο πολλοί ειναι αυτοί που τον χαράσσουν στην ετικέτα του προϊόντος τους γιατί προμηθεύονται από την παραπάνω περιοχή το υπέροχο αυτό υγρό προϊόν.

Και εγένετο το θαύμα της σαμπάνιας!

champagne favors

Φυσαλίδες απόλαυσης - ΣαμπάνιαΠριν απο το συρματάκι δεσίματος στο στόμιο της φιάλης στριφογυριστεί για να απελευθερωθεί το μεθυστικό άρωμα της, ακολουθείται μια μάλλον πολύπλοκη χρονοβόρα και ενταγμένη σε αυστηρά πλαίσια διαδικασία κατασκευής της. Η μέθοδος γένεσης της λέγεται Champenoise και αφορά σε μια παραδοσιακή διαδικασία οινοποίησης της σαμπάνιας και άλλων αφρώδων οίνων. Επειτα από την πρωταρχική ζήμωση και εμφιάλωση, ακολουθείται μια δέυτερη ζήμωση αλκοόλης. Κατά τη διαδικασία αυτή, προστίθεται ένα μείγμα από ένα είδος ζυμομύκητων (κάθε ετικέτα εταιρείας ακολουθεί τη δική του μυστική φόρμουλα) και μερικά γραμμάρια ζάχαρης. Ακολούθως το κρασί σφραζίζεται και διατηρείται σε οριζόντια θέση σε θερμοκρασία 12ο C/ 57οF προκειμένου να κατακαθίσουν οι «κακοί» μύκητες στον πάτο του μπουκαλιού. Ο χρόνος που απαιτείται για την ομαλή μείξη των γεύσεων ειναι περίπου 1 χρόνος, ενώ για την ωρίμανσή του περίπου 3 χρόνια.

Κατά το διάστημα αυτό, το προϊόν ειναι σφραγισμένο με καπάκια παρόμοια με εκείνα της μπίρας. Μετά το τέλος της ωρίμανσης τα μπουκάλια ανακινούνται, χειροκίνητα ή μηχανικά, προκειμένου τα κατακάθια να «στριμωχτούν» στο στόμιο του μπουκαλιού. Κατά τη διαδικάσία ψύξης των μπουκαλιών, ο λαιμός της φιάλης ψύχεται και το πώμα απομακρύνεται. Χάρη στην πίεση που ασκείται, απελευθερώνεται το παγωμένο κομμάτι που περιέχει τα υπολείμματα και σφραγίζεται με φελλό προκειμένου να διατηρηθεί το διοξείδιο του άνθρακα. Η σαμπάνια που «σπαταλείεται» με αυτή τη διαδικασία συμπληρώνεται με την προσθήκη καλαμοσάκχαρου (liqueur d’expedition), ένα είδος σιροπιού που προσδίδει συγκεκριμένο χαρακτήρα ενώ καθορίζει τα επίπεδα γλυκύτητας της σαμπάνιας.


Το παν είναι στο σταφύλι

ΣαμπάνιαΤο Α και το Ω στην παρασκευή της σαμπάνιας , το μυστικό συστατικό, κρύβεται στον αμπελώνα και στις ποικιλίες αυτού. Η σαμπάνια είναι εκλεκτική γι’αυτό και απαιτεί τρεις μόνο ποικιλίες που ευδοκιμούν που αλλού; - στην Καμπανία: το λευκό σαρντονέ, για τη λεπτή και φινετσάτη αίσθηση που προσδίδει, το μαύρο Pinot Noir για τον φρουτώδη χαρακτήρα του και το Pinot Meunier για τη βαθιά φρουτώδη υφή. Αν και οξύμωρο, το κρυστάλλινο σχεδόν διάφανο xρώμα της σαμπάνιας οφείλεται στην ποικιλία των μαύρων σταφυλιών. Αυτό συμβαίνει γιατί η έκθλιψη του χυμού τους γίνεται με ομαλή διαδικασία που ελαχιστοποιεί το χρόνο που ο χυμός παραμένει με τις συμπιεσμένες σάρκες του (στα κόκκινα κρασιά ο χυμός μουλιάζει για κάποιο διάστημα με τις σάρκες). Όσο για την περίφημη ροζ σαμπάνια, αυτή απλώς ζυμώνεται με την πρόσμειξη κόκκινου κρασιού.

Λαμπερές φυσαλίδες παντού!

champange wedding rachelfriedlanderjustingrodinfw1211stacyreevesphotography

Δεξίωση γάμου - ΣαμπάνιαΟι άτακτες φυσαλίδες που σκάνε σαν μικροσκοπικά πυροτεχνήματα στο πρόσωπο, αρχικά είχε ειπωθεί πως απλευθερώνονται όταν το χρυσαφί υγρό έρθει σε επαφή με το γυαλί του ποτηριού. Ακυρο. Οι ανώτεροι στην ιεραρχία τουν Ντομ Περινιόν είχαν ζητήσει απο εκείνον να ξεφορτωθεί τις φυσαλίδες από το κρασί μιας και εξαιτίας της πίεσης που ασκούσαν, πολλά μπουκάλια εκρήγνυντο μέσα στο κελάρι! Μάλιστα στα τέλη του 18ου αιώνα πολλοί εργάτες σε κελάρια ήταν αναγκασμένοι να προστατεύονται για τυχόν τραυματισμούς με σιδερένιες μάσκες! Το μυστήριο που περιέβαλλε την άγνωστη τότε διαδικασία της ζύμωσής και του ανθρακικού έκανε πολλούς να αποκαλούν τη σαμπάνια «κρασί του διαβόλου!»

 

 


Ευκαιρία για γιορτή

 champagne flowers

Η σαμπάνια είναι ένα ευγενές ποτό με εκρηκτικό ταμπεραμέντο και αέρινο αφρό. Γι’αυτό και αξιώνει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Σερβίρεται συνήθως σε ψηλά κρυστάλλινα ποτήρια με στενό κοίλωμα για να «ξεδιπλώνεται» καλύτερα το άρωμνα. Σερβίρεται κρύα, σε θερμοκρασία 7ο -9ο C, όχι πολύ παγωμένη γιατί αλλιώνεται η γεύση της. Καλό είναι να τη βυθίσετε σε μια σαμπανιέρα γεμάτη με πάγο ή να την αφήσετε για λίγες ώρες στη συντήρηση του ψυγείου- ποτέ στην κατάψυξη. Μετά το άνοιγμά της η σαμπάνια δεν πρέπει να επιστρέφει στη σαμπανιέρα αλλά να την αφήνετε να ξεπαγώνει φυσικά για να είναι πιο εμφανής η υφή της γεύσης της. Δεν υπάρχει πρέπων τρόπος ανοίγματος μιας σαμπάνιας. Ο εορταστικός της ρόλος σας επιτρέπει να την απολαύσετε όπως εσείς επιθυμείτε. Ενας ακραίος τρόπος είναι αυτός που ακολουθείται μετά το τέλος ενός αγώνα Formula με την έντονη ανακίνηση της και την εκτόξευση του ξανθού υγρού αρκετά μέτρα μακριά. Ενας ήσυχος και σικ τρόπος είναι αυτός που θα διδαχτείτε απο έναν sommelier. Kρατήστε το μπουκάλι με το αριστερό χέρι και να απέχει από το προσωπό σας. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, χαλαρώστε το σύρμα για να απελευθερωθεί το καπάκι. Κρατήστε το καπάκι και σπρώξτε το δυνατά ενώ στρίβετε το μπουκάλι δεξιά και αριστερά εώς ότου στάξει η σαμπάνια και ο φελλός να βγει χωρίς να εκτιναχθεί με θόρυβο. Ο ήχος, σαν ψίθυρος, που απελευθερώνεται με το άνοιγμα έχει όνομα «soupirs amoureux” (ψίθυροι αγάπης). Μια θεσπέσια πρόποση γάμου με δεκάδες φυσαλίδες αγάπης να αιωρούνται γύρω σας.

Μικρά σφηνάκια σαμπάνιας!

- Αν τη σερβίρετε ως απεριτίφ, συνοδέψτε την με αλμυρά οπως μπισκοτάκια,αμύγδαλα,κρακεράκια,πράσινες ελιές, χαβιάρι . . .
- Στο κυρίως πιάτο συντροφεύει ιδανικά θαλασσινά, πουλερικά, κρεατικά ελαφριά μαγειρεμένα.
- Αν είστε λάτρης της ροζ σαμπάνιας ,τότε επιλέξτε τάρτες φρούτων , σοκολάτες , σιρόπια,κρέμες.
- Κατά το σερβίρισμα γεμίζετε τα ? του ποτηριού προσέχοντας να ρίχνετε τον οίνο αργά και στο κέντρο.
- Η κατανάλωση σαμπάνιας , σύμφωνα με έρευνες , βοηθά στην πρόληψη ασθενειών οπως Αλσχαϊμερ και Πάρκινσον.
- Μετατρέψτε την καθημερινότητα σας σε γιορτή, με ένα μπουκάλι σαμπάνιας!

Pin It






* required
/ /
 






* required
/ /