Dolce Vita in Tuscany

ΣΤΟΝ ΕΠΙΓΕΙΟ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΟΛΑ, ΧΡΩΜΑΤΑ, ΑΡΩΜΑΤΑ, ΗΧΟΙ, ΓΕΥΣΕΙΣ, ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ…

Μοναδική ιεροτελεστία των αισθήσεων

Εδώ όλα λειτουργούν και αποκωδικοποιούνται μέσα στην υπερβολή τους. Και ακριβώς αυτό είναι και το κλειδί της απόλαυσης και της ευδαιμονίας που αφήνει η μαγευτική Τοσκάνη στο νεόνυμφο ζευγάρι που θα τολμήσει να αφεθεί και να βυθιστεί στην ομορφιά, την τάξη, στα χρώματα στις μυρωδιές, στην αρχιτεκτονική, στην Ιστορία και στην τόσο ιδιαίτερη εναλλαγή των τοπίων της. Τα αμέτρητα χωριά της, στριμωγμένα το ένα κοντά στο άλλο, σε θερμό θαρρείς εναγκαλισμό, οι στροφές, οι λόφοι, τα διάσπαρτα χωράφια, οι στενοί δρόμοι της προσδίδουν μια ξεχωριστή ποιητικότητα γεννώντας μια αβίαστη συγκίνηση, επίπονη σχεδόν, κάνοντας τα μάτια να δακρύζουν μπροστά στην τόση ομορφιά, δίνοντας στο γαμήλιο ταξίδι, κυριολεκτικά άλλη διάσταση.
Στα 23.000 km² της Τοσκάνης κατοικούν περίπου 3.600.000 κάτοικοι. Εδώ συναντά κανείς αμέτρητα χωριά, αλλά και παγκοσμίως γνωστές πόλεις, πόλεις όπως η Φλωρεντία, η Σιένα, η Πίζα, η Πιέντζα, το Σαν Τζιμινιάνο, αλλά και άλλες λιγότερο γνωστές, όπως η Βολτέρρα, η Λούκκα, το Γκροσσέτο και τόσες άλλες.

tos1Η τόσο ιδιαίτερη αυτή περιοχή στην Κεντροδυτική Ιταλία συνδυάζει μοναδικά τον πολιτισμό με το φυσικό τοπίο, την Ιστορία με τον απλό τρόπο ζωής μιας ανθρώπινης και ανθρωποκεντρικής καθημερινότητας, τους αμπελώνες και τις γεύσεις με τον τουρισμό και την εγκάρδια φιλοξενία των ανθρώπων της. Ο τόπος αυτός γέννησε την ιταλική Αναγέννηση και ξεχωριστούς δημιουργούς όπως τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, Σάντρο 

Μποτιτσέλι, Μιχαήλ Άγγελο, αλλά και τον Δάντη Αλιγκέρι που είναι και ο πατέρας της ιταλικής γλώσσας. Η καλλιτεχνική κληρονομιά της περιοχής περιλαμβάνει δημιουργίες της αρχιτεκτονικής, της ζωγραφικής, συγκεντρωμένες στα μουσεία των κωμοπόλεων και των πόλεων της και όχι μόνο. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα έξι σημεία της που έχουν κηρυχθεί από την UNESCO Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς - το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας (1982), το ιστορικό κέντρο της Σιένα (1995), το τετράγωνο του καθεδρικού ναού της Πίζας (1987), το ιστορικό κέντρο του Σαν Τζιμινιάνο (San Gimignano) (1990), το ιστορικό κέντρο Pienza (1996) και η Val d’Orcia (2004) - και τις 120 προστατευόμενες φυσικές περιοχές της, έχοντας ως δεδομένο ότι όλες τις εποχές του χρόνου προσφέρει απλόχερα τα κάλλη της, δεν είναι καθόλου περίεργο που η Τοσκάνη γεμίζει όλο το χρόνο από επισκέπτες.

Αποτελείται από 10 επαρχίες : το Αρέτσο, το Γκροσσέτο, το Λιβόρνο, τη Λούκκα, τη Μάσσα- Καρράρα, την Πίζα, την Πιστόια, το Πράτο, τη Σιένα και φυσικά τη

tos2

ν Φλωρεντία. Αμπελώνες, χαμηλοί λόφοι, μεσαιωνικά κάστρα, ήσυχα χωριά και αγροικίες ανάμεσα σε κυπαρίσσια, ελιές, στάχυα και ηλιοτρόπια : αυτή η μαγική εικόνα έχει κάνει την Τοσκάνη έναν από τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς ταξιδιωτικούς προορισμούς που είναι από τις πιο οργανωμένες περιοχές παγκοσμίως σε σχέση με τον αγροτουρισμό, με καταλύματα που απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια, και αυτός είναι ίσως και ένας εξαιρετικός τρόπος για να την ανακαλύψετε. 

Το μέγεθος της περιοχής δεν πρέπει να σας μπερδέψει: μία εβδομάδα αρκεί για να επισκεφτείτε μερικά μόνο
από τα χωριά και τις ομορφιές της περιοχής. Η Τοσκάνη χρειάζεται μέρες. Και αντοχή, αν κάποιος θέλει να τη γνωρίσει πραγματικά. Αμέτρητα χιλιόμετρα και δρόμοι, όχι πάντα ιδιαίτερα εύκολοι, περιμένουν να σας οδηγήσουν σε πανέμορφες πόλεις και χωριά, αλλά και στη ύπαιθρο της που αποτελεί και το πραγματικό μουσείο της Ιταλίας. Εδώ οι ντόπιοι είναι πολύ περήφανοι για τον τόπο τους. Έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν τα πάντα για να βιώνουν την καθημερινότητα τους μέσα στη γλύκα της απόλυτης ισορροπίας και αρμονία

ς με τη φύση. Καλλιέργησαν τα χωράφια τους, δημιούργησαν αμπελώνες, έφτιαξαν εκπληκτικά κρασιά, έγιναν αγρότες, οινοποιοί, ιδιοκτήτες μικρών ή μεγάλων επιχειρήσεων αγροτουρισμού και άλλων εξειδικευμένων μονάδων έχοντας στήριγμα τους την τεχνογνωσία αιώνων. Και δεν έκαναν μόνο αυτά : εγκαταλελειμμένα μοναστήρια, αγροικίες, επαύλεις και ιεροδιδασκαλεία άνοιξαν τις πόρτες τους και μέσα σε αυτά, σε ένα μοναδικό μεσαιωνικό περιβάλλον, ξεπήδησαν χώροι εστίασης και ξενώνες
υψηλότατων προδιαγραφών, ενώ εκπληκτικά αντικείμενα παραδοσιακής τέχνης είδαν το φως μαγεύοντας ντόπιους και επισκέπτες
.

Γήινα και ανθρώπινα μονοπάτια

tos3Η Τοσκάνη τα έχει όλα. Έτσι που να μην ξέρει κανείς από πού να ξεκινήσει. Εδώ κάθε εποχή έχει κυριολεκτικά το δικό της χρώμα. Αλλά και κάθε περιοχή έχει το δικό της χρώμα. Εδώ θα βρείτε ψηλά βουνά, τα Απέννινα στα βόρεια, με την οροσειρά των Απουανών Άλπεων, αλλά και ποταμούς σαν τον Άρνο που διατρέχει την Τοσκάνη από τη Φλωρεντία ως την Πίζα. Πεδιάδες ολόγυρα, κατάφυτες από αμπέλια, ελαιώνες, κυπαρίσσια, απομονωμένες περιοχές με κάστρα, επαύλεις και ρωμαϊκές θέρμες συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο.
Οι επαρχιακές πρωτεύουσες της Τοσκάνης, η Λούκκα στα βόρεια και η Σιένα νοτιότερα, μπορούν, αν το θελήσετε, να γίνουν τόποι παραμονής και ορμητήριο για ημερήσιες εκδρομές στη γύρω περιοχή, οριοθετώντας τις δύο κυρίαρχες διαδρομές περιήγησης, από τα βόρεια προς τα νότια και αντίστροφα.

•Φλωρεντία: Η περίφημη αυτή πόλη-μουσείο, όπως δικαίως χαρακτηρίζεται, είναι η πρωτεύουσα της Τοσκάνης. Επισκεφτείτε την Πιάτσα ντε λα Σινιορία, την εντυπωσιακή εκκλησία του Τίμιου Σταυρού (Σάντα Κρότσε), τόπο ταφής 270 επιφανών Φλωρεντιανών ( Γαλιλαίος, Δάντης, Μιχαήλ Άγγελος, Μακιαβέλι), την Πόντε Βέκκιο με τα σπίτια και τα μαγαζάκια που μοιάζουν να αιωρούνται πάνω από το ποτάμι, καθώς και την ιστορική πλατεία του Καθεδρικού Ναού με το καμπαναριό, την Παναγία των Λουλουδιών (Σάντα Μαρία Ντελ Φιόρε) με τον περίφημο τρούλο του Μπρουνελέσκι, σήμα κατατεθέν της πόλης και το ιστορικό Βαπτιστήριο, το σπίτι του μεγάλου φιλοσόφου της Αναγέννησης Δάντη και το Ναό του Ορσανμικέλε, την περίφημη Πιάτσα Ρεπούμπλικα με τα ιστορικά καφέ Gilli και Paszkowski, καθώς και την περίφημη αψίδα της Ελευθερίας και την πιο σημαντική πινακοθήκη της Ιταλίας, την Γκαλερία Ουφίτσι, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε έργα ζωγραφικής Φλωρεντιανών, αλλά και Βενετσιάνων και Φλαμανδών καλλιτεχνών.

• Κιάντι: Περιοχή κοντά στη Φλωρεντία, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτεροι αμπελώνες της Τοσκάνης. Εδώ παράγεται το πιο διάσημο από τα τοπικά προϊόντα, tos4το Chianti Classico – κόκκινο κρασί που έχει τιμηθεί με την υψηλότερη διάκριση που δίνεται στην Ιταλία. Θα το διακρίνετε από τη χαρακτηριστική ετικέτα που απεικονίζει ένα μαύρο κόκορα και το κάνει να ξεχωρίζει από το ομώνυμο επιτραπέζιο κόκκινο κρασί, το οποίο κυκλοφορεί στο χαρακτηριστικό μπουκάλι με την ψάθα. Η αμπελουργική παράδοση της περιοχής ξεκινάει από το 12ο αιώνα και περιλαμβάνει, εκτός από το Chianti, την grappa (μυρωδάτο απεριτίφ από απόσταγμα σταφυλιών) και το Vino Santo, γλυκό κρασί που σερβίρεται μετά φαγητό.


• Λούκκα: Πόλη όχι ιδιαίτερα γνωστή, γεμάτη όμως χάρη και μία από τις πιο γραφικές μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης. Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και, εκτός από τα άλλα της αξιοθέατα και την μακραίωνη ιστορία της, είναι πολύ γνωστή για τα ιδιαίτερα καλοδιατηρημένα Αναγεννησιακά της τείχη τα οποία περικλείουν δεκάδες μικρές εκκλησίες, ήρεμα πλακόστρωτα και πολυάριθμα μουσεία και μνημεία. Η Πιάτσα Σαν Μικέλε με την ομώνυμη εκκλησία του 1070, το Ντουόμο, το Ανάκτορο Ντε λα Προβίντσια θα σας εντυπωσιάσουν.

•Πιστόια: Πόλη όμορφη και μυστηριώδης που έχει συνδέσει το όνομα της με την παράδοση των πιστολιών (ιταλική λέξη) από το Μεσαίωνα έως και σήμερα, αλλά και με την ανθοκομική της παραγωγή, από τις μεγαλύτερες στην Ιταλία.

•Σαν Τζιμινιάνο: Δίκαια ονομάζεται «μαργαριτάρι της Τοσκάνης». Σε αυτό το μεσαιωνικό χωριό διατηρούνται περίπου 14 πύργοι από τους 74 που υψώνονταν άλλοτε στην περιοχή. Περπατήστε στα γραφικά δρομάκια του και θαυμάστε τους υπέροχους κύκλους φρέσκο στις δύο βασικές εκκλησίες του, την «Κολετζάτα» και την «Εκκλησία του Αγίου Αυγουστίνου».tos5 Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφθείτε το «Παλάτσο ντελ Πόπολο» που σήμερα στεγάζει το δημοτικό μουσείο και την πινακοθήκη της πόλης.

•Σιένα: Πόλη με ήρεμη μεσαιωνική ατμόσφαιρα, η «Ροζ Πολιτεία », όπως ονομάζεται, περικυκλωμένη από τείχη, αποτελεί πραγματικό λαβύρινθο. Παλάτια και εκκλησίες εμφανίζονται στα στενά της δρομάκια που καταλήγουν στο κέντρο της πόλης, την Πιάτσα ντελ Κάμπο. Η πλατεία αυτή, σε σχήμα αρένας, φιλοξενεί το Πάλιο (Palio di Siena), μια παραδοσιακή μεσαιωνική ιπποδρομία που γίνεται γύρω από την Piazza del Campo δυο φορές κάθε χρόνο, στις 2 Ιουλίου και 16 Αυγούστου.

•Πίζα: Επισκεφθείτε την «Πλατεία των Θαυμάτων», ένα από τα πιο φωτογραφημένα μνημεία του κόσμου, με τον Καθεδρικό Ναό, το Βαπτιστήριο και τον περίφημο Κεκλιμένο Πύργο να «δένουν» αρμονικά.
Άλλα σημεία της Τοσκάνης που αξίζουν την προσοχή σας είναι φυσικά αυτά που θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας πιασμένοι κυριολεκτικά στα δίχτυα της μαγείας της Τοσκάνης.

Πότε να πάτε
tos6Στην περίπτωση της Τοσκάνης δεν υπάρχει κατάλληλη εποχή για να την επισκεφτεί κανείς. Αν πρέπει όμως να επιλέξουμε κάποια περίοδο του χρόνου, ταξιδέψτε εκεί την Άνοιξη, έως το τέλος Ιουνίου. Και από το τέλος Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου, για να την απολαύσετε τον τρύγο και τις χαρές του στο φόρτε τους. Ανά εποχή τώρα, για τους λάτρεις της φύσης, το ταξίδι ενδείκνυται την άνοιξη. Για όσους αγαπούν την κοσμοσυρροή προτείνουμε το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο ο καιρός είναι ακόμα πολύ ζεστός για μια περιήγηση στα αξιοθέατα, ενώ το χειμώνα απολαύσετε μια περιήγηση πολιτιστικού περιεχομένου σε πολύ οικονομική τιμή.

 

 

 

Πως θα πάτε

Αεροπορικώς θα φτάσετε στην Φλωρεντία μέσω Ρώμης. Από εκεί το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Τα καθημερινά δρομολόγια της Superfast Ferries (www.superfast.com) αναχωρούν από Πάτρα για Ανκόνα, με ενδιάμεσο σταθμό την Ηγουμενίτσα.

Διαμονή

Fonteverde (http://www.fonteverdespa.com). Ένα από τα πιο πολυτελή spa hotels στο San Casciano dei Bagni, μέλος των Leading Hotels of the World. Grand Hotel Continental ( tos7http://www.grandhotelcontinentalsiena.com). Με 35 δωμάτια, 14 junior suites και 2 suites, ένα Leading Hotel που στεγάζεται σ’ ένα παλάτι του 17ου αιώνα. Το Salone delle Feste ακτινοβολεί πολυτέλεια και χάρη άλλης εποχής, ενώ τα frescoes στο ταβάνι προσθέτουν ατμοσφαιρικότητα. Il Falconiere (http://www.ilfalconiere.it/home.aspx). 19 δωμάτια περνούν το ζήτημα «πολυτέλεια» από φίλτρο εξοχής: πέτρα στους τοίχους, κρεβάτια με ουρανό και έπιπλα-αντίκες ακολουθούν την τοσκανέζικη αισθητική. Το ομώνυμο εστιατόριο, βραβευμένο με 1 αστέρι Michelin αντιμετωπίζει δημιουργικά τις τοπικές συνταγές, η δε βεράντα του είναι ειδυλλιακή.
Castello di Velona (http://www.ehc.it/castello-di-velona-montalcino/it/). Ένα κάστρο του 11ου αιώνα που βλέπει την κοιλάδα της Orcia από τα ψηλά. Ξενοδοχείο πλέον, διαθέτει 22 σουίτες και 2 δίκλινα, κομψά, διακοσμημένα στα τυπικά χρώματα του κάστρου. Κάνεις βουτιά στην πισίνα σε σκηνικό-όνειρο. Gallery Hotel Art (http://www.lungarnocollection.com/en/). Πολυτελές, μοναδικό και μοντέρνο με 74 δωμάτια και σουίτες ανήκει στην ομάδα των ξενοδοχείων του διάσημου σχεδιαστή Salvatore Ferregamo. Palazzo Magnani Feroni (http://www.palazzomagnaniferoni.com/). Το Palazzo βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία στη Φλωρεντία και σε πολύ μικρή απόσταση με τα πόδια από τα αξιοθέατα της περιοχής. Ρομαντικό περιβάλλον, πολυτελής διαμονή με βεράντα που κρύβει μια υπέροχη θέα στη Φλωρεντία, αποτελούν τα πολύ δυνατά του σημεία.

Εστιατόρια

Ristorante Etruria Piazza dei Priori 6-8, 56048, Βολτέρρα τηλ. 0039 0588-86-064. Παραδοσιακή ιταλική κουζίνα σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον με χαρακτηριστική διακόσμηση και φαγητό το οποίο επιλέγουν να δοκιμάσουν πολλοί επώνυμοι. La Taverna di San Giuseppe Via Giovanni Dupre 132, 53100 Σιένα, τηλ. 0039 0577 42286. Ιταλική κουζίνα, ιδανικό περιβάλλον για ρομαντικές στιγμές. Antica Osteria da Divo Via Franciosa 25-29, Σιένα, τηλ. 0039 0577-284 381. Ιταλική γευστικότατη κουζίνα, εξαιρετική ατμόσφαιρα. Cum Quibus Via San Martino, 17, 53037 Σαν Τζιμινιάνο, τηλ. 0039 0577 943199. Ιταλική κουζίνα, ατμοσφαιρικός χώρος, εξαιρετικές γαστρονομικές προτάσεις.

Shopping

Φυσικά καλλυντικά, αρωματικά σαπούνια σε πανέμορφα καταστήματα και υπέροχες συσκευασίες. Βιβλία, είδη χειροτεχνίας, μοναδικά κεραμικά, κοσμήματα, πορσελάνες. Αναζητείστε κάποια κορυφαία παραδοσιακά είδη. Στη Λούκκα θα βρείτε υπέροχα μεταξωτά, στο Σαν Τζιμινιάνο εντυπωσιακά κεραμικά, εκπληκτικά κοσμήματα στο Αρέτσο, αλλά και εξαιρετικής ποιότητας βαμβακερά, λινά, μάλλινα και άλλα υφάσματα, χειροποίητα ή μη. Θα βρείτε ακόμα χειροποίητες δαντέλες που κατασκευάζονται από τις γυναίκες των χωριών. Επίσης, τα murano κατακλύζουν όλες τις βιτρίνες των καταστημάτων. Για να εντρυφήσετε τώρα στην ιταλική κουζίνα, αγοράστε ελαιόλαδο, μανιτάρια cepes και porcini, τυρί και φυσικά κρασί Chianti, που όμοιό του δε θα βρείτε πουθενά, αναζητήστε αλλαντικά από κρέας αγριόχοιρου, τυρί πεκορίνο από πρόβειο γάλα και μέλι από δεντρολίβανο. Στη Σιένα δοκιμάστε τα ricciarelli (μικρά κέικ αμυγδάλου) και αναζητήστε την Enoteca Italiana, που διαθέτει τη μεγαλύτερη ποικιλία κρασιών της περιοχής (περισσότερες από 1.000 ετικέτες ). Χειροποίητα χαρτιά με ενσωματωμένα μπαχαρικά και κομμάτια φυτών, αλλά και είδη λαϊκής τέχνης διακοσμημένα με ετρουσκικά μοτίβα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά προϊόντα που θα βρείτε. Αξίζει επίσης να αναζητήσετε τις ζωγραφισμένες σε πέτρα φιγούρες ζώων και τα εξαιρετικής ποιότητας υφάσματα που κατασκευάζονται εδώ και αιώνες στο Πράτο

Pin It


* required
/ /
 


* required
/ /