Μονεμβασιά, ρομαντισμός στο έπακρον…

Ένα νιόπαντρο ζευγάρι δεν θα μπορούσε να επιλέξει για το γαμήλιο ταξίδι του πιο εμβληματική και ρομαντική τοποθεσία από την διάσημη βυζαντινή καστροπολιτεία …

Η Μονεμβασιά υπόσχεται μία μοναδική γαμήλια τελετή ή ένα αξέχαστο γαμήλιο ταξίδι, μια πραγματική εμπειρία ζωής, σε έναν τόπο που η αύρα του κατοικημένου μέχρι τις μέρες μας μεσαιωνικού κάστρου συναρπάζει. Η μοναδική ατμόσφαιρα και η αφοπλιστική ομορφιά του τοπίου, οι εναλλαγές των χρωμάτων ανάλογα με την εποχή, τα καλντερίμια που αντηχούν την ιστορία αιώνων, κάνουν τη γωνιά αυτή της Ελλάδας, ιδανικό γαμήλιο προορισμό. Ιππότες, πειρατές, σταυροφόροι και αυτοκράτορες σας περιμένουν για να «ντύσουν» το ρομαντικότερο ίσως παραμύθι της ζωής σας.

 

MONEMVASIA STEPS

 

 Γνωρίζοντας την Μονεμβασιά


Όπως και να την πει κανείς, Μονεμβάσια, Μονεμβασία, Μονεμβασιά ή Μονοβάσια, τη γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία, ένα είναι σίγουρο : ότι θα μαγευτεί από την ομορφιά της από την πρώτη κιόλας στιγμή. Η μικρή ιστορική πόλη της Ανατολικής Πελοποννήσου, στον Νομό Λακωνίας, είναι περισσότερο γνωστή για το μεσαιωνικό φρούριο της στον ομώνυμο «Βράχο της Μονεμβασιάς», ενώ το όνομα της είναι σύνθετη λέξη που προέρχεται από τις λέξεις  «Μόνη» και «Έμβασις», μοναδική είσοδος δηλαδή. Στα διασωθέντα κτίρια και τις δομές στο κάστρο περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου, αλλά και αρκετές  μικρές βυζαντινές εκκλησίες. Το «Γιβραλτάρ της Ανατολής», όπως αποκαλούν επίσης τη Μονεμβασιά, καθώς είναι πανομοιότυπη σε σμίκρυνση με τον βράχο του Γιβραλτάρ, θα εντυπωσιάσει το νιόπαντρο ζευγάρι και η βυζαντινή καστροπολιτεία που δεσπόζει στην περιοχή, όπως ακριβώς το «πέτρινο καράβι» του ποιητή της Γιάννη Ρίτσου, θα το μεταφέρει σε ένα ονειρικό ταξίδι  στον Χρόνο και την Ιστορία. Κάστρα και τείχη, παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, εκκλησίες, παλιές χαμηλές καμάρες, αψίδες, οικόσημα, μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι, βυζαντινές εικόνες, παραμένουν ανέγγιχτα από το πέρασμα του χρόνου και  μεταμορφώνονται σε ένα ρομαντικό σκηνικό που γέννησε και συνεχίζει να γεννά Πολιτισμό, με αδιάψευστους μάρτυρες τα αναρίθμητα ιστορικά μνημεία της περιοχής που καλύπτουν χρονολογικά μια μακρά περίοδο που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και την κλασσική αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο και φτάνει μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Όσο για την Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς αυτή αποτελεί από μόνη της μία μοναδική στο είδος της κιβωτό γνώσεων για τον πολιτισμό της μεσαιωνικής Πελοποννήσου, κυρίως μέσα από τα καλοδιατηρημένα οικοδομήματα του Πάνω και Κάτω Κάστρου, αλλά και μέσα από τα ευρήματα που εκτίθενται στην Αρχαιολογική Συλλογή της Μονεμβασιάς. Παράλληλα η χριστιανική παράδοση της περιοχής αποτελεί ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό κεφάλαιο πολιτισμού, γεγονός που το αποδεικνύουν οι δεκάδες εκκλησίες και μοναστήρια που βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρη την χερσόνησο. Εκκλησίες και μοναστήρια που μαρτυρούν τον άρρηκτο δεσμό των κατοίκων με τη θρησκεία, αλλά και την απαράμιλλη τέχνη των μαστόρων και των καλλιτεχνών που δημιούργησαν και διακόσμησαν  αυτούς τους χώρους κατάνυξης και μοναχισμού. Αλλά Μονεμβασιά δε σημαίνει μόνο βουτιά στην Ιστορία και τον πολιτισμό του παρελθόντος, αφού εδώ θα σας δοθεί η ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με πλήθος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που κάνουν τον επισκέπτη να αισθανθεί τόσο την ζωντανή πολιτιστική δημιουργία όσο και τη διαχρονική έντονη ενέργεια του τόπου σήμερα.

 

details

Τι να δείτε, τι να κάνετε


•    Ξεκινήστε από μια επίσκεψη στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς. Μπαίνοντας στην πόλη αριστερά, αφού περάστε την κεντρική πύλη του  Κάστρου, θα συναντήσετε το σπίτι του Μονεμβασίτη ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσου. Στην αυλή δεσπόζει η προτομή του ποιητή που αγναντεύει τη θάλασσα. Ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι, ο δρόμος της αγοράς, θα σας οδηγήσει στην κεντρική πλατεία με το παλαιό κανόνι και την εκκλησία του Ελκομένου Χριστού. Απέναντι, θα δείτε το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα(τζαμί) όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασίας. Από εδώ διακλαδίζονται οι δρόμοι προς όλες τις γωνίες του Κάστρου. Τέτοιες πανέμορφες γωνιές θα απολαύστε παντού. Μετά από μια 15λεπτη ανηφορική διαδρομή, σας υποδέχεται η χτισμένη γύρω από τον βράχο άνω πόλη, ο «Γούλας» όπως λέγεται. Η θέα στο βαθύ μπλε του Μυρτώου θα σας αποζημιώσει για την ανάβαση. Η κάτω πόλη, η παραθαλάσσια, τα τείχη αλλά και η θάλασσα στο αέναο παιχνίδι της με το  Κάστρο, θα σας μαγέψουν κυριολεκτικά, ενώ λίγο πιο πάνω δεσπόζει η εκκλησιά της Αγίας Σοφίας, χτισμένη στην άκρη του απόκρημνου βράχου δημιουργώντας μια επιβλητική εικόνα που κόβει την ανάσα. Στο Κάστρο υπάρχουν σαράντα εκκλησιές, μεταξύ των οποίων η Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα, η Παναγιά η Χρυσαφίτισσα, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Στέφανος, αλλά και το πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο και μουσείο αργυροχρυσοχοΐας που αξίζουν σίγουρα την προσοχή σας.

bar4


•    Στην Αρχαιολογική Συλλογή αναφερθήκαμε παραπάνω. Στεγάζεται σε ένα παλιό μουσουλμανικό τέμενος, στην κεντρική πλατεία του Ελκομένου, στην κάτω πόλη,  απέναντι από τον ομώνυμο ναό. Βάλτε την στο πρόγραμμα σας καθώς περιλαμβάνει μέρος των κινητών αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν προκύψει από σωστικές κυρίως ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες δεκαετιών μέσα στον πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου της Μονεμβασιάς. Τα ευρήματα της Αρχαιολογικής Συλλογής είναι ως επί το πλείστον αρχιτεκτονικά γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

panoramic view3


•    Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Βελιών που βρίσκεται δίπλα στον υπεραιωνόβιο πλάτανο και την παλιά βρύση των Βελιών, μνημεία και σύμβολα για το χωριό τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του. Εδώ θα δείτε ενδιαφέροντα αντικείμενα οικιακής και γεωργικής χρήσης, παλιές φωτογραφίες, ενδυμασίες, κεντήματα, εργόχειρα, αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα αλλοτινών εποχών που στόχο έχουν τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού.


•    Ακόμα ένα λαογραφικό μουσείο στη Ρειχιά σας περιμένει, για να ξεδιπλώσει μπροστά στα μάτια σας, την καθημερινή ζωή των κατοίκων στα χωριά της Μονεμβασιάς, κατά τους περασμένους αιώνες, τους τρόπους βιοπορισμού τους, τα ήθη και τα έθιμα τους.

•    Απολαύστε αν βρεθείτε στην περιοχή την κατάλληλη εποχή τις προστατευμένες, λόγω του προσανατολισμού τους, από τους νότιους και νοτιοδυτικούς ανέμους, βοτσαλωτές παραλίες. Ξεκινήστε από τον Βορρά και θα βρείτε την Αγία Κυριακή, τη Μεγάλη Άμμο και τον Δρύμισκο στο Κυπαρίσσι και τη Βλυχάδα στη Ρειχιά. Κοντά στον Γέρακα είναι ο Κόχυλας και στην περιοχή του Αγ.Ιωάννη το Καστράκι και το πολυσύχναστο Πορί. Η παραλία της νέας πόλης της Μονεμβασιάς ονομάζεται Κάκκαβος και στη σκιά των τειχών του Κάστρου  βρίσκεται το Πορτέλο. Πηγαίνοντας προς τα νότια θα συναντήσετε τις όμορφες παραλίες των Νομίων, τα Αμπελάκια, τον Ξιφιά και τον Άγιο Φωκά.


•    Στη νότια πλευρά του ακρωτηρίου του Μαλέα, βρίσκονται τα Βάτικα. Εδώ θα εντυπωσιαστείτε από τις έντονες αντιθέσεις του τοπίου. Θα μαγευτείτε από τα  απάνεμα λιμανάκια και τις μικρές παραλίες για μπάνιο που σχηματίζουν οι απολήξεις του ορεινού όγκου της Κριθίνας καθώς χάνονται στους απόκρημνους βράχους  στο ακρωτήριο του Μαλέα.


•    Σημείο αναφοράς  για την περιοχή αποτελεί ο Καβομαλιάς με τον λιθόκτιστο φάρο του, ενώ από την άλλη μεριά σας περιμένουν, ο ήρεμος κόλπος της Νεάπολης και ο εύφορος κάμπος των Βοιών, αλλά και οι εκτεταμένες αμμουδιές του Νερατζιώνα και του Μάγγανου που θα σας εντυπωσιάσουν με την πλήρη αντίθεση τους με την «σκληράδα» του υπόλοιπου τοπίου. Τα περισσότερα χωριά της περιοχής είναι χτισμένα πάνω σε απότομες πλαγιές ενώ τα άσπρα σπίτια και τα γραφικά δρομάκια παραπέμπουν  σε γραφικούς νησιώτικους οικισμούς. Ένας τέτοιος οικισμός είναι  τα Βελανίδια.


•    Επισκεφθείτε τα πολύ ενδιαφέροντα σπήλαια της περιοχής, με πιο σημαντικό αυτό του Αγίου Ανδρέα στην Καστανιά, το απολιθωμένο δάσος με τα αξιόλογα παλαιοντολογικά ευρήματα στην Αγία Μαρίνα, τον υγρότοπο της Στρογγύλης λίμνης, αλλά και τον βιότοπο των αμμόλοφων με το σπάνιο είδος κέδρων στον οικισμό Βιγκλάφια του Αγίου Γεωργίου.


•    Αν θέλετε να δείτε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας βυθισμένη πολιτεία στο Παυλοπέτρι, η οποία μπορεί πολύ εύκολα να εξερευνηθεί κολυμπώντας με μια απλή μάσκα. Σε ένα τέταρτο από την παραλία της Πούντας διαρκεί το ταξίδι για τις μαγευτικές παραλίες της Ελαφονήσου οι οποίες και αποτελούν ιδανικό προορισμό για μια όμορφη μονοήμερη εκδρομή.


•    Επισκεφθείτε τις περιοχές των Μολάων και του Ασωπού που βρίσκονται στο δυτικό κομμάτι του Δήμου Μονεμβασιάς προς τον μυχό του Λακωνικού κόλπου. Από το κέντρο της πόλης των Μολάων ξεκινά το άκρως εντυπωσιακό και εύκολα προσβάσιμο φαράγγι του Λάρνακα. Οι παραλιακοί οικισμοί  της Ελιάς, της Πλύτρας και του Αρχαγγέλου θα τραβήξουν την προσοχή σας καθώς στις περιοχές αυτές θα συναντήσετε κάποιες από τις καλύτερες παραλίες της Λακωνίας. Πριν φύγετε, δείτε τη βυθισμένη πολιτεία στην Πλύτρα και τον λόφο του Παλαιόκαστρου.


•    Στο βορειοανατολικό τμήμα του Δήμου Μονεμβασιάς θα βρείτε τον Ζάρακα, το σημείο όπου ο Πάρνωνας «γκρεμίζεται» στα κρυστάλλινα νερά του Μυρτώου δημιουργώντας εντυπωσιακά άγρια παρθένα τοπία. Εδώ βρίσκονται εξαιρετικές πεζοπορικές διαδρομές. Το ζωγραφιστό Κυπαρίσσι θα σας μαγέψει, ενώ ο Γέρακας με το σπάνιο φυσικό φιόρδ του και τον υδροβιότοπο του αποτελεί δημοφιλές αγκυροβόλιο για τα σκάφη, αλλά και ιδανική επιλογή για χαλάρωση στις ψαροταβέρνες και τα καφέ του. Όμορφα τοπία θα σας προσφέρουν επίσης τα ορεινά χωριά του Ζάρακα με την απλότητα και τη γραφικότητα τους.

 

restaurant

Γεύσεις Μονεμβασιάς


•    Πιείτε καφέ στο κεντρικό σοκάκι της Κάτω Πόλης, στην Αγορά. Οι Βυζαντινοί την αποκαλούσαν «Μέση Οδό», οι Ενετοί «Φόρο» και οι Οθωμανοί «Παζάρι».


•    Το βράδυ απολαύστε παραδοσιακές γεύσεις στις ταβέρνες του Κάστρου και πιείτε το ποτό σας στα καλόγουστα καφέ μπαρ.


•    Δοκιμάστε τα χειροποίητα ζυμαρικά της Μονεμβασιάς που τα λένε «γκόγκες» και τα «σαΐτια», τις τηγανητές πίτες με τυρί και μυρωδικά.


•    Γευτείτε  το νέκταρ της υψηλής κοινωνίας του Μεσαίωνα, το γλυκό κρασί Malvasia.


•    Τα τρία ταβερνάκια του Κάστρου, Ματούλα, Μαριάνθη και Κανόνι θα σας προσφέρουν τις τοπικές σπεσιαλιτέ, σπιτικά μαγειρευτά και ζουμερά κρεατικά στη σχάρα. Το Κανόνι θα σας προσφέρει εξαιρετικά μαγειρευτά τα οποία θα τα απολαύσετε στην ταράτσα του με την μοναδική θέα στο Μυρτώο. Μεγάλη αυλή με θέα στη θάλασσα  διαθέτει και η Ματούλα. Όποιο ταβερνάκι κι αν επιλέξετε μην ξεχάστε να δοκιμάστε το εξαιρετικό ντόπιο λευκό κρασί.


•    Μια ιδιαίτερη επιλογή για φαγητό, αλλά και για οινογνωσία αποτελεί η Καμάρα του Βύρωνα. Η ατμόσφαιρα στη φωτισμένη αυλή του είναι μοναδική. Εδώ μπορείτε να γευτείτε πεντανόστιμους μεζέδες και να απολαύσετε τα τρία τοπικά κρασιά, λευκό, ροζέ ή κόκκινο, αυστηρά και μόνο σε ποτήρι, ενώ τα μεζεδάκια δε θα σταματήσουν να έρχονται από την κουζίνα μέχρι να πείτε...δεν μπορώ να φάω άλλο.


•    Για το ποτό σας, όμορφες επιλογές αποτελούν το Ενετικό με την τέλεια ταράτσα του, στον κεντρικό δρόμο του Κάστρου, το Camelot, δίπλα σχεδόν, με ένα πολύ μικρό μπαλκόνι που χωράει μόλις τρία τραπέζια, με εκπληκτική θέα στη θάλασσα, αλλά και το Malvasia, κοντά στην Άνω Πόλη, που θα σας προσφέρει, πέρα από τα ελαφριά σνακ του, μια πανοραμική θέα στη θάλασσα και την Κάτω Πόλη, κάτω από την σκιά των μικρών ελαιόδεντρων.

restaurant25Διαμονή


Μέσα στο ξεχωριστό αυτό σκηνικό ρομαντισμού και απόλυτης αισθητικής, μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση είναι να επιλέξτε να μείνετε σε έναν από τους υπέροχους Πύργους που θα σας κάνουν να νιώσετε μέρος του ιδιαίτερου αυτού τόπου. Οι πέτρινοι ξενώνες της Μονεμβασιάς αποτελούν ιδανικό ρομαντικό καταφύγιο. Σουίτες με χαμάμ, βεράντες με βοτσαλωτά, αυλές με παλιά πηγάδια, θολωτά δωμάτια με ατμοσφαιρικό φωτισμό, χειροποίητα έπιπλα, σε συνδυασμό με όλες τις σύγχρονες ανέσεις θα σας κάνουν πρωταγωνιστές στο δικό σας συναρπαστικό παραμύθι.


Οι δικές μας προτάσεις για μια αξέχαστη διαμονή είναι οι εξής:


•    Moni Emvasis Luxury Suites, Κάστρο Μονεμβασιάς, Λακωνία
τηλ. 27320 62122, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Pin It