Taylor Μade Elegance, the groom’s complete guide

Πολύτιμες χρηστικές συμβουλές με το κύρος και την σφραγίδα στυλ του κου. Βασίλη Μπουρτσαλά της Bespoke Αthens, για μία απολύτως επιτυχημένη γαμπριάτικη εμφάνιση...

Ενώ για το νυφικό και την εμφάνιση της νύφης την ημέρα του γάμου έχουν χυθεί τόνοι μελάνι μέχρι σήμερα, αντίστοιχα, για το ντύσιμο του γαμπρού θα λέγαμε ότι οι αναφορές είναι μάλλον φειδωλές. Ας δούμε λοιπόν όλα όσα χρειάζονται για μια άψογη γαμπριάτικη εμφάνιση :
Βασική αρχή είναι το ότι το γαμπριάτικο κοστούμι πρέπει να το φοράει ο γαμπρός, το να φοράει το κοστούμι τον γαμπρό, δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ο γαμπρός στο κοστούμι του πρέπει να νοιώθει πρώτα ο ίδιος άνετα, έτσι ώστε να μπορεί να αναδείξει το ρούχο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να του αρέσουν το χρώμα και το σχέδιο του υφάσματος. Θα πρέπει επίσης το κόψιμο και η γραμμή του κοστουμιού να είναι κάτι που ο ίδιος έχει ξαναφορέσει. Έτσι θα νοιώθει ασφαλής γνωρίζοντας ότι φοράει κάτι που τον κολακεύει.
Ταυτόχρονα ο γαμπρός θα πρέπει να ξεχωρίζει ενδυματολογικά από τους καλεσμένους.
Και να θυμάστε ότι με βάση όλα τα παραπάνω, τα tips που θα ακολουθήσουν, είναι απολύτως άχρηστα, εάν δεν ανταποκρίνονται σε όσα μέχρι τώρα έχουμε αναφέρει.

 shutterstock88707175

ΧΡΩΜΑΤΑ
Μπλε σκούρο και Μαύρο : η πιο απλή και σίγουρη λύση.
Από Μάιο έως και Σεπτέμβριο, προσθέστε και άλλα χρώματα, πχ Λευκό και Γκρι ανοιχτό. Ένα κοστούμι Γκρι σκούρο δεν είναι λάθος ενδυματολογικά, αλλά είναι ένα χρώμα πάρα πολύ συνηθισμένο (κλασσικό χρώμα εργασίας), αλλά η αρχή του « ξεχωρίζω » κλονίζεται. Εάν ο γάμος γίνεται σε νησί, απογευματινή ώρα, τα ανοιχτά χρώματα είναι προτιμότερα, χωρίς όμως να αποκλείονται τα σκούρα. Το ανάποδο ισχύει για γάμους βραδινούς στην πόλη.
• Το πουκάμισο δεν διαπραγματεύεται : πάντα Λευκό. Να θυμάστε γενικά ότι πρέπει ο συνδυασμός να παραμείνει σε 2-3 χρώματα, ώστε να αναδεικνύεται ο γαμπρός και όχι ο συνδυασμός ή το ένδυμα ( πχ Μπλέ κοστούμι – άσπρο πουκάμισο – μπλε γραβάτα ή λευκή γραβάτα ή γκρι ανοιχτή γραβάτα. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν βάζαμε μια κόκκινη γραβάτα, όλοι θα βλέπαμε τη γραβάτα.

ΣΧΕΔΙΟ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ
Κυρίως μονόχρωμο ή ριγέ, αλλά μέσα από το ίδιο ύφασμα ( ιδανικό για κοντούς και πιο « γεμάτους » . Αποφύγετε καρό και ριγέ με διαφορετικό χρώμα ρίγες ( σχέδια που θα φορούν οι καλεσμένοι ή που φοράμε καθημερινά).

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ
Προτιμούμε μάλλινα υφάσματα Super 120 έως Super 160 ( μονάδα που χαρακτηρίζει πόσο λεπτό – φίνο είναι το ύφασμα) και με βάρος μέχρι 260-280gr για Φθινόπωρο – Χειμώνα. Για Καλοκαίρι & Άνοιξη, πρέπει να είναι έως και 240 gr. Στόχος τα υφάσματα να είναι ελαφριά, ώστε ο γαμπρός να μην έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τον ιδρώτα του ενθουσιασμού και της αγωνίας και αυτόν της αφόρητης ζέστης. Τα μάλλινα υφάσματα με μίξη από μετάξι και μοχέρ αποτελούν ίσως την καλύτερη επιλογή για ένα γαμπριάτικο, καθώς η γυαλάδα τους δίνει αμέσως ένα διαφορετικό τόνο, κάνοντας τον γαμπρό να ξεχωρίζει. Προσοχή, όμως, στον τόνο της γυαλάδας, αφού πανεύκολα, ένα κομψό γαμπριάτικο κοστούμι, θα μπορούσε να μετατραπεί σε κοστούμι για πίστα). Επίσης, τόσο το μετάξι, όσο και το μοχέρ, τσαλακώνουν λιγότερο. Ιδιαίτερα το μοχέρ για το καλοκαίρι είναι ότι πιο δροσερό. Σε νησί και μόνο σε νησί, επιτρέπονται τα λινά ή βαμβακερά κοστούμια, ανάλογα όμως με το πόσο επίσημος είναι ο γάμος.
• Το πουκάμισο πρέπει να είναι βαμβακερό ποπλίνα, άνω των 120 κλωστών και δίκλωνο ( αντίστοιχη μονάδα μέτρησης φίνου υφάσματος στα πουκάμισα). Ας τσαλακώνει - είναι δείγμα υψηλής ποιότητας. Τσαλακώνει μεν, αναπνέει δε. Το βασικό κόλπο είναι η αγορά δύο πουκαμίσων. Ένα για την εκκλησία και ένα για τη δεξίωση. Γραβάτα : ουδέν δίλημμα, μετάξι 100%.

ΓΡΑΜΜΗ ΚΟΣΤΟΥΜΙΟΥ
Εδώ, θυμηθείτε τη βασική αρχή : ο γαμπρός να νοιώθει καλά. Τα τελευταία 2-3 χρόνια, όλα είναι στη μόδα : μονόπετα ή σταυρωτά, τρίκουμπα, δίκουμπα ή δυόμιση κουμπιά, όλα παίζουν. Στα παντελόνια, με τα άπιετα να κυριαρχούν, δε θεωρούνται ντεμοντέ η μία ή και οι δύο πιέτες. Η κεντρική τάση της μόδας είναι( παντελόνι – σακάκι) η πιο στενή γραμμή και οι στενοί ώμοι. Ξεχάστε όμως την τάση της μόδας αν ο γαμπρός είναι εύσωμος και με χαμηλούς ώμους. Εάν ένα τέτοιο σώμα ακολουθήσει τη μόδα, θα έχουμε το αποτέλεσμα μιας πατάτας.
• Όσο για τα πέτα, να μην είναι ούτε πολύ μεγάλα, ούτε πολύ λεπτά (9,5 με 10,5 εκ. πέτο θα είναι πάντα αποδεκτό, όποια και αν είναι η μόδα).
• Τα κουμπιά τώρα, είναι θέμα προσωπικό. Πάντως, όσο πιο χαμηλά κουμπώνουν τα κουμπιά, ο γαμπρός κερδίζει ύψος και αν το κοστούμι είναι καλοραμμένο στη μέση, κερδίζει σε σιλουέτα. Έτσι, θα φαίνονται πιο πολύ η γραβάτα και το πουκάμισο. Μια καλή ιδέα είναι το κοστούμι να κουμπώνει με ένα κουμπί. Η απλότητα που δίνει, κάνει το ένδυμα πιο επίσημο.
• Αν τώρα ο γαμπρός έχει στομαχάκι, ας ξεχάσει το άπιετο και πολύ κοντοκάβαλο παντελόνι, εκτός και αν θέλει να το επιδεικνύει. Αν το στομάχι είναι πολύ μεγάλο, το άπιετο παντελόνι εξυπηρετεί. Αν τώρα ο γαμπρός είναι λεπτός και πολύ παχύς, να προτιμήσει άπιετο παντελόνι, ενώ αν είναι κανονικός ή έχει στομαχάκι, να προτιμήσει παντελόνι με πιέτες. Θυμηθείτε πόσο σημαντικό είναι το παντελόνι σε ένα γαμπριάτικο κοστούμι, καθώς, αν είναι επιτυχημένο, ο γαμπρός στο πάρτι θα είναι χωρίς σακάκι.
• Στο πουκάμισο τώρα, τα κολάρα έχουν μεγαλώσει. Ανάλογα με το μέγεθος που φοράει ο γαμπρός, χρειάζεται και πιο πλούσιο κολάρο, 7,5 με 8,5 εκ. Χρειάζεται επίσης ψηλότερο κολάρο για να « κάθονται » καλά οι γραβάτες. Οι κόμποι πάλι έχουν μεγαλώσει, κατά συνέπεια χρειάζεται ψηλότερο κολάρο που επιτυγχάνεται με ψηλότερο ποδαράκι(το κομμάτι υφάσματος μεταξύ κολάρου και λαιμού). Αν όμως ο γαμπρός επιλέξει να μη φορέσει γραβάτα, το κολάρο θα πρέπει να είναι ψηλό και με ψηλό ποδαράκι, ώστε να στέκεται όρθιο και να μην πέφτει κάτω από το σακάκι. Αν όμως θελήσει να φοράει τη γραβάτα του συνεχώς, το κολάρο πρέπει να έχει σωστή χαμηλή κλίση, ώστε να μην τον ενοχλεί. Κόλπο : το πουκάμισο της εκκλησίας χαμηλό για τη γραβάτα, το πουκάμισο του πάρτι ψηλό, αφού η γραβάτα θα φύγει. Τέλος, το αν το κολάρο θα είναι ανοιχτό (ρεξ) ή κλειστό, είναι θέμα γούστου. Αισθητικά πάντως, οι στρογγυλοπρόσωποι, ας προτιμήσουν, κλειστό, ενώ τα μακρόστενα πρόσωπα πιο ανοιχτό κολάρο.

shutterstock88341757

ΈΤΟΙΜΟ Η ΡΑΦΤΟ;
• Αν ο γαμπρός έχει ξαναράψει πάνω από 2 ή 3 κοστούμια στον ίδιο ράφτη και είναι ευχαριστημένος, τότε δεν υπάρχει λόγος να μην επαναλάβει τη διαδικασία και για το γάμο. Αν όχι, είναι προτιμότερο να βρει ένα κοστούμι έτοιμο στην αγορά, ώστε να αξιολογήσει αμέσως αν του αρέσει η γραμμή του ή όχι. Να επισημάνουμε ότι τα έτοιμα κοστούμια είναι πιο « καθαρά », δεν παρουσιάζουν δηλαδή πολλές ατέλειες στις ραφές με αποτέλεσμα να κάνουν λιγότερα νερά, καθώς υπάρχει αυτοκόλλητο που κρατάει το ύφασμα, ενώ οι ραφές γίνονται στη μηχανή. Έτσι το ρούχο θα είναι πιο καθαρό για τις φωτογραφίες. Το ραφτό αντίθετα θα παρουσιάζει νερά που όμως είναι αποδεκτά, αφού το χέρι δεν είναι μηχανή. Όσο ελαφρύτερο και λεπτότερο το ύφασμα, τόσο εντονότερα και τα νερά. Αντίστοιχα, όσο εμπειρότερος ο ράφτης, τόσο πιο « καθαρό» το ρούχο.
Η διαφορά στην ποιότητα και την αξία δεν είναι συγκρίσιμη. Το χειροποίητο θα είναι ανώτερο σαν εφαρμογή και στήσιμο. Θα είναι επίσης ανθεκτικότερο στη χρήση και το ρούχο θα αναπνέει, αφού δεν έχει συνθετικά υλικά σαν τα αυτοκόλλητα. Οι όποιες ατέλειες του χεριού για τα έμπειρα μάτια, θα ανεβάσουν απλά την αξία του κοστουμιού. Η επιλογή φυσικά είναι του γαμπρού.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
• Ξεκινήστε τη διαδικασία νωρίς, ώστε να μην αγχωθείτε, αλλά και για να μη γίνουν λάθη μέσα στον πανικό. Αν αγοράσετε έτοιμο κοστούμι, αρχίστε το ψάξιμο 2 μήνες πριν. Το χρονικό αυτό περιθώριο σας δίνει τη δυνατότητα, αν βρείτε αυτό που θέλετε, αλλά δεν υπάρχει στο νούμερο σας ή στο σχέδιο που σας αρέσει, να κάνετε ειδική παραγγελία. Όλα τα καλά εργοστάσια θέλουν 1 με 1,5 μήνα για να σας παραδώσουν το κοστούμι που σας άρεσε στα μέτρα σας. Αν πάλι χρειαστεί κάποια επιδιόρθωση, θα υπάρχει ο χρόνος για να γίνει. Και καλό θα είναι να έχετε το κοστούμι στα χέρια σας δύο εβδομάδες πριν το γάμο, ώστε αν κάτι πάει στραβά, να μπορέσετε να το διορθώσετε ή ακόμα και να το αντικαταστήσετε. Αν τώρα ράψετε, ξεκινήστε 3 μήνες πριν. Το ράψιμο χρειάζεται συνήθως 1 με 1,5 μήνα και τρεις πρόβες, ανάλογα με την πληρότητα του ράφτη. Αν πέσουν πολλοί γάμοι μαζί, ίσως ακυρωθεί κάποιο ραντεβού, αλλά μπορεί να χρειαστούν και παραπάνω πρόβες, άρα καλό είναι να ξεκινήσετε έγκαιρα. Επίσης, συνυπολογίστε ότι τα περισσότερα υφάσματα έρχονται από το εξωτερικό και δεν υπάρχουν σε στοκ. Άρα, άλλες 3-5 μέρες. Προσοχή επίσης αν παντρεύεστε Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Τον Αύγουστο, όλοι οι ράφτες λείπουν. Και ο χρυσός κανόνας της παραγγελίας : ποτέ μην πιέσετε το ράφτη σε ταχύτητα, αφού δεν είναι μηχανή και το μόνο που θα πετύχετε θα είναι το κοστούμι σας να είναι κακοραμμένο.
• Κάντε έρευνα αγοράς. Δοκιμάστε κοστούμια για να κερδίσετε ιδέες και εντυπώσεις. Αγοράστε από εκεί όπου θα έχετε την καλύτερη εξυπηρέτηση. Μην αγοράστε ποτέ γαμπριάτικο κοστούμι με βάση την καλύτερη τιμή.
• Τα κοστούμια χωρίζονται σε 4 κλίμακες σχετικά με τις τιμές:
€ 100-€300 Κοστούμια χαμηλής ποιότητας σε σχέση με την κατασκευή, ραφή, τα υλικά και κυρίως το ύφασμα. Η γραμμή μπορεί να είναι καλή. Τρόπος κατασκευής μόνο μηχανή.
€500-€800 Κοστούμια μέτριας ποιότητας σε όλα, αλλά καμιά φορά μπορεί να έχουν καλό ύφασμα. Τρόπος κατασκευής μόνο μηχανή.
€800-1.200 Κοστούμια καλής ποιότητας σε όλα. Τρόπος κατασκευής μόνο μηχανή.
€1.200-€1.800 Κοστούμια υψηλής ποιότητα σε όλα. Τρόπος κατασκευής μηχανή και ορισμένα χειροποίητα.
€1.800 και άνω Κοστούμια πολύ υψηλής ποιότητας κυρίως χειροποίητα και με πολύ άριστα υφάσματα.
Όταν λέμε χειροποίητα στα έτοιμα κοστούμια εννοούμε ένα ποσοστό 40% στο χέρι. Πραγματικά χειροποίητα ρούχα είναι μόνο τα επί παραγγελία. Το κόστος διαφέρει ανάλογα το ράφτη και το ύφασμα. Στην Ελλάδα τα ραφτικά ξεκινούν από €300 έως και €1.500, ανάλογα το ράφτη. Οι τιμές των καλών υφασμάτων ξεκινούν από €100-150 / μέτρο και φτάνουν μέχρι και τα €4.000 / μέτρο. Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 3μέτρα. Ένα πολύ καλό ύφασμα κυμαίνεται από €250 - €500/ μέτρο.
• Όταν επιλέγετε κοστούμι, ξεχάστε την πεθερά, μαμά, νύφη και το υπόλοιπο σόι. Το καλύτερο είναι να είστε μόνος σας. Εάν νοιώθετε ανασφάλεια πάρτε μαζί σας τον κουμπάρο ή τον καλύτερό σας φίλο. Πρώτα απ’ όλα, όπως λέει και η παράδοση ο γαμπρός δε βλέπει το νυφικό μέχρι το γάμο. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τη νύφη. Δεύτερον, αν πάτε εσείς και όλο το σόι, όλοι θα έχουν άποψη και όλοι κάτι θα έχουν να πουν (είναι στην ανθρώπινη φύση). Αποτέλεσμα το χάος. Οι πωλητές των καταστημάτων δεν ξέρουν ποιον να πρωτοευχαριστήσουν, έτσι τους μεταφέρετε αμέσως ένταση με αποτέλεσμα να χάνουν την δημιουργικότητα και το κέφι τους. Εσείς θα χάσετε, όχι αυτοί, διότι στο τέλος κάποιος θα σας πουλήσει. Ποιος ; Αυτός που είναι ο καλύτερος πωλητής. Εσείς όμως θέλετε να αγοράσετε κοστούμι, δεν ψάχνεται να βρείτε πωλητή για την εταιρεία σας.
Επίσης, εσείς οι ίδιοι θα γεμίσετε ανασφάλεια και θα μπερδευτείτε από τις 300 διαφορετικές απόψεις. Το αποτέλεσμα ούτε εσείς θα ξέρετε τι θέλετε. Μην ξεχνάτε τη βασική αρχή ΕΣΕΙΣ θα το φορέσετε. Χρυσός κανόνας για να πετύχει η βασική αρχή: αγοράστε μόνος σας ή με ένα φίλο, αν δεν έχετε καμία γνώση. Ένα κακοφτιαγμένο ρούχο που σας αρέσει θα δείχνει καλύτερα από ένα καλοφτιαγμένο ρούχο που δε θα σας αρέσει. Απλώς γιατί θα φαίνεται στο πρόσωπο σας και ο κόσμος αυτό βλέπει πρώτα και όχι το ρούχο.

ΤUXEDO
Ο γάμος είναι ίσως από τις ελάχιστες ευκαιρίες που έχει κάποιος να φορέσει ένα tuxedo. Είναι ίσως το καταλληλότερο ένδυμα για γάμους εκτός νησιών. Το Tuxedo είναι ένα αυστηρό ένδυμα που έχει επικρατήσει πάνω από αιώνα. Έχει κάποιους βασικούς και απαράβατους κανόνες:
1. Επιλογές τριών πέτων: Πέτο σμόκιν (στρογγυλό) και πέτο Σταυρωτού κοστουμιού. Μπορεί να γίνει μονόπετο (κυρίως 1 κουμπί) ή σταυρωτό. Τα πέτα γίνονται σε σατέν ή γκρο μετάξι. Ξεχάστε το πέτο μονόπετου (αποτυχημένη έκδοση).
2. Παντελόνι: Πρέπει να έχει ένα σιρίτι στην εξωτερική ραφή από σατέν ή ένα ειδικό μεταξωτό κορδονέτο. Αποφεύγουμε το ρεβέρ και το παντελόνι στηρίζεται από τιράντες (λευκές, κόκκινες ή μαύρες – ανάλογα το παπιγιόν και το ζωνάρι). Αντί για ζώνη φοριέται ένα μεταξωτό ζωνάρι με πιέτες που ανοίγουν προς τα επάνω. Η φορά των πιετών προς τα επάνω έχει τη χρήση της τσέπης (παλαιότερα έβαζαν τα εισιτήρια της όπερας). Στο παντελόνι αν θα μπουν πιέτες ή όχι είναι θέμα προσωπικό.
3. Παπιγιόν: μεταξωτό σε σατέν, μπαραθέα (γκρο μετάξι) ή Μαρτσέλα (πικέ), σε μαύρο, άσπρο ή κόκκινο. Προτιμήστε παπιγιόν που θα το δέσετε εσείς. Τα έτοιμα είναι απλώς σαν την γραβάτα με λάστιχο για τα παιδάκια.
4. Πουκάμισο: Δύο κολάρα: 1)Κανονικό λίγο ανοιχτό όχι ρεξ ούτε πολύ κλειστό ή 2) το κολάρο του σμόκιν, που στην ουσία είναι το κολάρο του φράγκου. Σε περίπτωση που βάλετε το κολάρο αυτό τα αυτάκια μπαίνουν πίσω από το παπιγιόν. Επίσης στα πουκάμισα αυτά υπάρχει ένα κομμάτι ύφασμα έξτρα μπροστά στη μόστρα με τις εξής εναλλακτικές: Πλισέ πιέτες (πυκνές ή αραιές) ή Πικέ (μαρτσέλα). Η πατιλέτα του πουκαμίσου θα είναι κρυφή ή κανονική με τη διαφορά όμως ότι δε θα έχει κουμπιά ώστε να μπουν 4 ξενόκουμπα. Οι μανσέτες αυστηρά γαλλικές για ξενόκουμπα.
5. Παπούτσια αυστηρά μαύρα σε λουστρίνι ή και ματ. Δετά ή παντόφλα είναι θέμα προσωπικού γούστου. Απλώς αποφύγετε οποιοδήποτε σχέδιο πάνω στο παπούτσι. Εντελώς απλό-σκέτο. Κάλτσες μαύρες μεταξωτές ή πολύ λεπτές μαλλί-βαμβάκι, πάντα μακριές μέχρι το γόνατο. (τα ίδια ισχύουν και για τα γαμπριάτικα κοστούμια σε σκούρα μπλε ή μαύρα χρώματα)
Μαντηλάκι-Ποσετ: Απαραίτητο αλλά μόνο αν αρέσει του γαμπρού. Ένα και μοναδικό χρώμα: άσπρο σε μετάξι ή βαμβάκι αλλά εξαιρετικής ποιότητας.
Σπέσιαλ tip: πίσω από το πέτο του κουστουμιού χρειάζεστε μία θηλιά ώστε να μπορεί να στηριχθεί το λουλούδι και να μην χρειάζεστε καρφίτσες. Επίσης η κουμπότρυπα στο πέτο πρέπει να είναι λειτουργική, για να μπει το λουλούδι. (λεπτομέρειες που θα βρείτε μόνο σε χειροποίητα κοστούμια ή επί παραγγελία).

Ο Βασίλης Μπουρτσάλας, δέκα χρόνια πριν, πήρε την απόφαση να φέρει αέρα Savile Row στην καρδιά του Κολωνακίου, ανασύροντας τους τελευταίους Έλληνες ράφτες από τη λήθη. Έτσι γεννήθηκε το Bespoke Athens το οποίο εδώ και μια δεκαετία αποτελεί ένα style lab που « μετουσιώνει » το αισθητικό όραμα του δημιουργού του καθιστώντας την Αθήνα σημαντικό σταθμό στο διεθνές circuit του χειροποίητου ανδρικού ενδύματος. Η παγκόσμια ιδιαιτερότητα του Bespoke Athens έγκειται στο ότι στον ίδιο χώρο συνυπάρχουν πολλές « σχολές » ραπτικής, έτσι ώστε ο κάθε πελάτης να έχει τη δυνατότητα να βρει εδώ το στυλ που του ταιριάζει. Κάθε ρούχο με την υπογραφή του Bespoke στόχο έρχεται να « δέσει » αρμονικά με την προσωπικότητα αυτού που το φοράει δημιουργώντας κυριολεκτικά ένα έργο τέχνης.

Pin It