TIFFANY & CO - 183 Χρόνια διαχρονικής ομορφιάς

ΛΑΜΨΗ, ΥΨΗΛΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, KOMΨΟΤΗΤΑ, ΑΡΜΟΝΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ. Έννοιες που μέσα από τις ξεχωριστές δημιουργίες του μυθικού Οίκου αποκτούν άλλο νόημα...

H ιστορία του διάσημου Οίκου που κάνει τις γυναικείες καρδιές να χτυπούν δυνατά, ξεκινά το 1837 στη Νέα Υόρκη, την πόλη - σύμβολο που υποδέχεται φιλόξενα τον Charles L. Tiffany, ο οποίος κάνοντας πραγματικότητα το όραμα του της απόλυτης ομορφιάς, έμελλε να ορίσει από την αρχή έννοιες όπως η γοητεία και η κομψότητα.

Tiffany collage001

Τα ωραιότερα διαμάντια του κόσμου στην αρχή και μια υπέροχη συλλογή χρωματιστών πολύτιμων λίθων άγνωστων μέχρι εκείνη τη στιγμή στη συνέχεια, έγιναν η μαγική πρώτη ύλη για τη δημιουργία μοναδικών και πανέμορφων κοσμημάτων. Από τη στιγμή της ίδρυσης του o Οίκος Tiffany θα βρεθεί ανάμεσα στην ελίτ των πρωτοπόρων δημιουργών κοσμήματος και στην Παγκόσμια Έκθεση των Παρισίων το 1878 θα αποσπάσει Βραβεία Αριστείας για τα δημιουργία υπέροχων κομψοτεχνημάτων σε χρυσό που στις αρχές πια του 20ου θα καθιερώσουν τον Louis Comfort Tiffany, γιο του ιδρυτή του Οίκου, στο χώρο του κοσμήματος, μετατρέποντας τον σε μορφή – σημείο αναφοράς της Art Nouveau.

Ακολούθησαν δημιουργίες Art déco, κοσμήματα με κομψές γεω μετρικές γραμμές, αλλά και το τολμηρό στυλ κοκτέιλ των έργων του κορυφαίου σχεδιαστή στην ιστορία του Οίκου Tiffany, Jean Schlumberger και της Elsa Peretti, όπως και των νεώτερων σχεδιαστών που τους διαδέχθηκαν (καθοριστικής σημασίας η παρουσία της Paloma Picasso) ενώ εδώ και 183 χρόνια ο Οίκος ανανεώνεται διαρκώς προτείνοντας εξαιρετικά κομμάτια τέχνης που σαγηνεύουν και μαγεύουν τους πάντες.

Tiffany collage04

Το μαγικό γαλάζιο κουτί...

Κάπως έτσι το χαρακτηριστικό γαλάζιο κουτί, λιτά και αρμονικά συνδυασμένο με την επίσης χαρακτηριστική κατάλευκη κορδέλα, γίνεται, μέσα στο χρόνο, σε ολόκληρο τον κόσμο, συνώνυμο του στυλ και της υπέρτατης κομψότητας. Και όλα όσα συμβολίζει, αλλά κυρίως ότι περιέχει, γίνονται μύθος και γράφουν ιστορία. Τη δική τους μοναδική λαμπρή ιστορία.

TIFFANY CHOKER 2012 04 12 16.23.16 600 750

Εκπληκτικής αισθητικής κοσμήματα δημιουργούν τις μοναδικές συλλογές του Οίκου που αφήνουν το ανεξίτηλο στίγμα τους για πάντα στο χώρο το κοσμήματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις συλλογές Atlas, Return to Tiffany, Tiffany Infinity, Tiffany Victoria, Tiffany 1837, αλλά και τις εμπνευσμένες από την παρατήρηση της φύσης συλλογές Tiffany & Co Schlumberger του Jean Schlumberger, τις συλλογές Aegean, Etoile de mer, Teardrop, Open Heart, Full Heart της Elsa Peretti, καθώς και τις συλλογές 20 Carat, Dove, Venezia, Colomb, Stella δια χειρός Paloma Picasso. Μικροί ή μεγαλύτεροι θησαυροί που περνούν από γενιά σε γενιά γράφοντας τη διαχρονική ιστορία του Οίκου μαγεύοντας και συντηρώντας τον μύθο του.

 

tiffany audrey hepburn pink background 600 773

 

Λαμπερές παρουσίες, μοναδικές στιγμές…

Ο Louis Comfort Tiffany, γιος του ιδρυτή του λαμπερού Οίκου συνήθιζε να λέει ότι « η ομορφιά είναι το υπέρτατο δώρο που μας κάνει η φύση μέσα στη μεγάλη της γενναιοδωρία», όταν ο Jean Schlumberger δήλωνε ότι παρατηρώντας τη φύση έδινε ώθηση στη φαντασία και τη δημιουργικότητα του. H Elsa Peretti πάλι πιστεύει ότι «το στυλ πρέπει να είναι απλό», ενώ η Paloma Picasso θεωρεί, συνοψίζοντας ίσως όλα τα παραπάνω, ότι «τα κοσμήματα της εκφράζουν τη χαρά της ζωής και το αέναο κάλλος». Αυτό ακριβώς αποτελεί και τη φιλοσοφία του Οίκου.

 

Tiffany collage08

Από τη διάσημη Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας Elsa Schiaparelli, μια από τις πιο καινοτόμες μορφές στη μόδα του 20ου αιώνα η οποία και ανακαλύπτει τον Jean Schlumberger για να της σχεδιάσει τα κοσμήματα που θα χρησιμοποιούσε στην κολεξιόν της και του οποίου το ταλέντο αναγνωρίσθηκε και αξιοποιήθηκε αμέσως από τον Οίκο Tiffany & Co που τον προσλαμβάνει το 1956 ως σχεδιαστή των κοσμημάτων του, έως την κομψή και φινετσάτη Audrey Hepburn που στην κλασσική χολιγουντιανή ταινία Breakfast at Tiffany’s αποτελεί την απόλυτη ενσάρκωση του στυλ Tiffany, ο Οίκος Tiffany & Co διαγράφει μια λαμπρή πορεία.

 

tiffany audrey hepburn black and white full length breakfast at tiffanys 600 781

 

Λαμπερές γυναίκες που αποτελούν την επιτομή του υψηλού γούστου και της καλαισθησίας, όπως η Diana Vreeland, η θρυλική συντάκτρια μόδας της Vogue, η Jacqueline Kennedy, ανάμεσα σε άλλες κατά καιρούς Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ, αλλά και η πανέμορφη Elisabeth Taylor, όπως και η γυναίκα-μύθος Marilyn Monroe, υπέκυψαν και παραδόθηκαν στη γοητεία των κοσμημάτων του φημισμένου Οίκου.

 

Tiffany collage03

 

Η δύναμη και η ένταση της ομορφιάς των ξεχωριστών δημιουργιών εξακολουθούν να μαγνητίζουν τα βλέμματα

Η δύναμη και η ένταση της ομορφιάς των ξεχωριστών αυτών δημιουργιών εξακολουθούν να μαγνητίζουν τα βλέμματα και να κάνουν κάνουν τις καρδιές να χτυπούν δυνατά. Αρμονικά συνδυασμένα με κομψά ρούχα υψηλής αισθητικής, τα συναντάμε να στολίζουν σελίδες περιοδικών, ταινίες, αλλά και τα κόκκινα χαλιά μεγάλων κοσμικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, καθώς αποτελούν το απόλυτο φετίχ κοσμικών, αλλά και κινηματογραφικών αστέρων.

 

Tiffany collage02 1

Ανάμεσα τους ξεχωρίζουμε την Amy Adams που εντυπωσίασε τον Ιανουάριο του 2013 στο Λος Άντζελες, στις Χρυσές Σφαίρες, φορώντας σκουλαρίκια Lucida και βραχιόλια με διαμάντια Tiffany, την Anne Hathaway που στα βραβεία Oscar φόρεσε διαμαντένιο περιδέραιο (εμπνευσμένο από κόσμημα που δημιουργήθηκε για τη Διεθνή Έκθεση Νέας Υόρκης το 1930-40 και φυλάσσεται στο αρχείο του Οίκου), διαμαντένια βραχιόλια Tiffany και σκουλαρίκια Lucida, τη γοη τευτική Kate Winslet που επέλεξε περιδέραιο Tiffany στο λισμένο με κίτρινο διαμάντι και ασορτί σκουλαρίκια, τη Nathalie Portman που φόρεσε διαμαντένια σκουλαρίκια Tiffany, την Angelina Jolie που εμφανίσθηκε φορώντας σκουλαρίκια Torque με υπογραφή Frank Gehry και με δαχτυλίδι από τον Schlumberger.

Tiffany collage05 1

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα εκθαμβωτικά κοσμήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία The Great Gatsby ήταν όλα εμπνευσμένα από δημιουργίες του αρχείου του Οίκου Tiffany. H Carey Mulligan στην πρεμιέρα της ταινίας έκλεψε κυριολεκτικά την παράσταση μέσα στη ρόζ τουαλέτα της Dior Couture που αναδείκνυε με μοναδικό τρόπο τα κοσμήματα της Tiffany & Co, ενώ στην εκδήλωση του Tiffany & Co Blue Book Ball που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση της νέας Art Deco συλλογής του διάσημου brand που είναι εμπνευσμένη από τη δεκαετία του 1920 και συμπτωματικά συνέπεσε και με την κυκλοφορία της παραπάνω ταινίας που αφορά την ίδια εποχή. Διάσημες κυρίες του Χόλυγουντ όπως η Sarah Jessica Parker, η Kate Hudson, η Gwyneth Paltrow, η Michelle Williams, η Jessica Biel, βρέθηκαν στο Rockefeller Centre της Νέας Υόρκης όπου και έλαμ ψαν στο κόκκινο χαλί, φορώντας επίσημο ένδυμα και τα λαμπερά τους κοσμήματα Tiffany.

Tiffany collage06

Κατά καιρούς βεβαίως τιμούν δεόντως τον διάσημο Οίκο οι Emmy RossumClaire Danes, Eva Longoria, Jessica SimpsonJennifer Aniston και πολλές, πολλές άλλες λαμπερές παρουσίες.

Tiffany & Co και Αθηναϊκό high life…

Όπως είναι φυσικό και πολλές Ελληνίδες λατρεύουν τις μοναδικές δημιουργίες του Οίκου και έχουν στην κατοχή τους κομμάτια από τις ξεχωριστές συλλογές του. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουμε ενδεικτικά τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, τη Μαριάννα Λάτση, τη Γιάννα Αγγελοπούλου, τη Σήλια Κριθαριώτη η οποία και λατρεύει το μονόπετρο δαχτυλίδι της Tiffany &Co που της έκανε δώρο ο σύζυγος της στο γάμο τους, αλλά και τη Νόνικα Γαληνέα που η κοσμηματοθήκη της περιέχει εμπνευσμέ νες διαχρονικές δημιουργίες Tiffany & Co.

Tiffany collage07

Κλείνοντας, βάζοντας την τελευταία πινελιά στο αφιέρωμα αυτό, ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω, τότε που ο Αριστοτέλης Ωνάσης χάριζε στηνεαρή και πανέμορφη σύζυγο του Τίνα Λιβανού ένα πανέμορφο βραχιόλι με διαμάντια έχοντας ζητήσει από τον Οίκο Tiffany & Co να χαράξει πάνω στην ολόχρυση και πολύτιμη επιφάνεια του με τέσσερα αρχικά TILY (Tina I Love You) όλα όσα ένιωθε για εκείνη. Υποσχέσεις, τρυφερά λόγια αγά πης, βαθιά συναισθήματα που έγραψαν και εξακολουθούν να γράφουν μέσα στους αιώνες τη δική τους μοναδική ιστορία. Με τον ίδιο μοναδικό τρόπο του Tiffany & Co.

 

Pin It






* required
/ /
 






* required
/ /