Τα + και τα – της γονιμότητας

Όσο και να μαδάτε τη μαργαρίτα ρωτώντας τη «είμαι έγκυος ή δεν είμαι έγκυος» δεν θα καταφέρετε να πάρετε απάντηση. Ο γυναικολόγος-μαιευτήρας Αλέξανδρος Τζεφεράκος απαντά στις καθημερινές σας ερωτήσεις για την γονιμότητα.

Αναρωτιέστε πώς και πότε είναι καλύτερο να κάνετε έρωτα προκειμένου να μείνετε έγκυος ή πώς θα το αποφύγετε; Ενημερωθείτε σωστά ώστε το αποτέλεσμα από το τεστ εγκυμοσύνης, ό,τι κι αν δείξει, να είναι για σας θετικό.

Ποιες ημέρες είναι πιθανότερο να μείνει μια γυναίκα έγκυος;

Η 14η συνηθίζουμε να λέμε αν μια γυναίκα έχει σταθερό κύκλο 28 ημερών. Όταν δεν έχει σταθερό κύκλο ή έχει ένα εύρος σταθερών ημερών, ο προσδιορισμός της γόνιμης ημέρας σε ένα ποσοστό πάνω από 90% είναι 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο. Δηλαδή η γόνιμη ημέρα δεν μπορεί να προγραμματιστεί εκ των προτέρων αλλά εκ των υστέρων. Αν ξέρει μια γυναίκα για παράδειγμα ότι θα αδιαθετήσει ανάμεσα στην 26 έως την 32 ημέρα, τότε ουσιαστικά δημιουργείται ένα «παράθυρο γονιμότητας». Αφαιρώντας 14 ημέρες από την 26η, φθάνουμε στην 12η , και αφαιρώντας 14 ημέρες από την 32η φθάνουμε στην 18η, οπότε πιθανές ημερομηνίες σύλληψης είναι από την 12η έως την 18η.

Αν κάνει ελεύθερα έρωτα τις υπόλοιπες ημέρες πόσες πιθανότητες υπάρχουν να συλλάβει; Για παράδειγμα την προηγουμένη της περιόδου μπορεί να γίνει σύλληψη;

Η γυναίκα είναι γόνιμη μια ημέρα, ο άντρας δεν είναι γόνιμος μια ημέρα. Δηλαδή αν κάνει έρωτα ένα ζευγάρι την 7η ημέρα αλλά το σπέρμα είναι πολύς καλής ποιότητας και κρατάει η γονιμοποιητική του ικανότητα για αρκετές ημέρες, τότε θα γονιμοποιήσει ακόμα και την 14η ημέρα. Ακόμα και τις ημέρες της περιόδου μπορεί να αποθηκεύσει το σπερματοζωάριο η γυναίκα στις κρύπτες του τραχήλου και μετά να το γονιμοποιήσει.

Αν παραλειφθεί κάποιο αντισυλληπτικό χάπι, υπάρχει περίπτωση σύλληψης;

Κάθε χάπι που παραλείπεται για περισσότερες από 12 ώρες δημιουργεί δυνητικά την πιθανότητα ενάρξεως της διαδικασίας. Οπότε ο κύκλος γίνεται επικίνδυνος. Αν παρθεί το χάπι πριν το 12ωρο ο κύκλος είναι ασφαλής.

Πόσες ημέρες καθυστέρησης απαιτούνται πριν κάνουμε ένα τεστ εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν τεστ εγκυμοσύνης με αίμα και με ούρα. Τα τεστ των ούρων θέλουν πάνω από 12 ημέρες ενώ τα τεστ του αίματος θέλουν 10 ημέρες από τη σύλληψη. Θεωρητικά μπορεί να διαγνωσθεί μια εγκυμοσύνη 2-4 ημέρες πριν από την αναμενόμενη περίοδο. Με την καθυστέρηση και με τις δύο μεθόδους υπάρχει αξιοπιστία στη μέτρηση.

Είναι δυνατόν να καταλάβει μια γυναίκα πότε έχει ωορρηξία;

Βεβαίως, νιώθει πόνο στην κοιλιά ή αριστερά ή δεξιά, αντίστοιχα με την ωοθήκη που γίνεται η ωορρηξία. Έχει φούσκωμα, συχνουρία, ενοχλήσεις από το έντερο , αυξημένη έκκριση βλεννωδών υγρών τα οποία γίνονται υδαρή, είναι πάρα πολύ ελαστικά για να δώσουν σκαλοπάτι στα σπερματοζωάρια να μπουν στις σάλπιγγες, κι εκείνες τις ημέρες έχει οιστρογόνα υψηλά, έχει οίστρο δηλαδή αυξημένη σεξουαλική διάθεση.

 53a423e438af0f95521f2818f1411361.jpg

Η καθυστέρηση σύλληψης σε ένα ζευγάρι χωρίς πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται;

Αν ένα ζευγάρι χωρίς ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα έχει λογική σεξουαλική δραστηριότητα, σε κάθε κύκλο της γυναίκας έχει πιθανότητα 20% γονιμότητας. Είναι πολύ εκλεκτικό το ανθρώπινο είδος. Ενώ η αγελάδα έχει 95% και η κατσίκα 80%, η γυναίκα έχει μόνο 20% γιατί είναι πολύ αυστηρή η επιλογή των εμβρύων που θα αναπτυχθούν για να γεννηθούν. Βεβαίως είναι πάρα πολύ σημαντικός αρνητικός παράγοντας και οι τρελοί ρυθμοί της ζωής γιατί από τις 2-3 φορές την εβδομάδα, η σεξουαλική συνεύρεση έχει περιορισθεί στη μία φορά.

Πως είναι δυνατόν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να μάθουμε για την εγκυμοσύνη; Πώς λειτουργούν τα τεστ, πού βασίζονται;

Μετράνε μια ορμόνη, τη β-HCG. Αν αυτή η ορμόνη είναι πάνω από 10 μονάδες λέγεται θετική και το τεστ ούρων θα μας αποκαλύψει την εγκυμοσύνη. Από τη στιγμή που θα διαπιστώσει με το τεστ ότι είναι έγκυος, 10 ημέρες μετά μπορεί να επισκεφθεί το γιατρό της για να δει στον υπέρηχο το έμβρυο και να διαπιστώσουμε ότι όλα πηγαίνουν καλά επειδή 2-4% των κυήσεων είναι έκτοπες.

Pin It


* required
/ /
 


* required
/ /