O ρόλος της καλής wedding planner είναι να οργανώνει αλλά και να ραίνει με αστερόσκονη κάθε γαμήλιο event!

Τρεις χαρισματικές επαγγελματίες μας μιλούν για τον καταλυτικό τους ρόλο στην διασφάλιση ένός επιτυχημένου event! 

 

Όλο και περισσότερα ζευγάρια σήμερα επιλέγουν τις υπηρεσίες μιας wedding planner για την οργάνωση και τον σχεδιασμό του γαμήλιου event τους. Δημιουργικές, συνεπείς και με σπουδαία αφοσίωση, οι wedding planners καλούνται να φέρουν στη ζωή το όραμα των μελλόνυμφων για το dream wedding τους!

Βέβαια, η ελληνική πραγματικότητα της αγοράς γάμων και ειδικότερα αυτή των πραγματικών αρμοδιοτήτων ενός wedding planner συχνά συγχέεται από τις προσδοκίες των μελλόνυμφων ή την παραπληροφόρηση γύρω από τον κλάδο. Από τους οικονομικούς όρους της πρόσληψης μιας wedding planner έως και το savoir vivre των πελατών, ρωτήσαμε τρεις καταξιωμένες wedding planners να μας δώσουν τις απόψεις τους που θα σας βοηθήσουν αλλά θα λύσουν συγχρόνως τυχόν απορίες.

Συζητήσαμε λοιπόν με αυτές τις ταλαντούχες επαγγελματίες και μεταφέρουμε σε εσάς, όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις υπηρεσίες τους. Η Σοφία Φάκου της Sparkling Day Events, η Χαρά Μπουντόλου της the Dot Project και η Κατερίνα Εκατό του Μagnolia Events, μοιράζονται τις δυσκολίες, τις ιδιαιτερότητες, τις ομορφιές μαζί με τα ευχάριστα του επαγγέλματος τους.

Προτού όμως ανακαλύψετε όσα μας φανέρωσαν, ας σας τις συστήσουμε πρώτα:

 

Σοφία Φάκου: wedding planner και ιδιοκτήτρια της Sparkling Day Events, εταιρείας εταιρικών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Motto της εταρείας; “ Everything you can imagine is real”.

SOFIA FAKOU SPARKLING EVENTS PERSONAL PHOTO

SPARKLING DAY EVENTS COLLAGE FINAL

 

 

Χαρά Μπουντόλου: wedding planner και ιδιοκτήτρια της the Dot Project, επιχείρησης που παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού, διοργάνωσης κοινωνικών και εταιρικών εκδηλώσεων. Η φιλοσοφία της επιχείρησης συνοψίζεται άψογα στο motto της: “ Dream Something Big, Organize the Project. Together we Make it Real”.

CHARA BOUNTOLOU PERSONAL PHOTO FINAL

THE DOT PROJECT COLLAGE

 

 

Κατερίνα Εκατό: wedding planner και ιδρύτρια της Magnolia Events. Αγαπημένη της λέξη το brainstorming, ενώ, η ίδια δηλώνει πως σας περιμένει από κοντά για να συζητήσετε τις δικές σας ξεχωριστές ιδέες και να τις μετατρέψετε στο event των ονείρων σας.

KATERINA EKATO PERSONAL PHOTO FINAL CUT

MAGNOLIA EVENTS COLLAGE 1027 FINAL

 

Θέλοντας να σας προσφέρουμε μια πληρέστερη εικόνα, ζητήσαμε από τις wedding planners να μας δώσουν οι ίδιες έναν ορισμό που θεωρούν ότι περιγράφει επαρκώς τον επαγγελματικό τους ρόλο. Φροντίζουν στις απαντήσεις τους να διευκρινίσουν ότι οι υπηρεσίες τους διαφοροποιούνται από εκείνων που ασχολούνται μόνο με συγκεκριμένα μέρη της διοργάνωσης ενός γάμου π.χ. ο στολισμός. Κοινός τόπος σε όσα μας αναφέρουν, είναι πως πρόκειται για επαγγελματίες που στόχος είναι ο σχεδιασμός, προγραμματισμός και ο συντονισμός ενός γάμου, αφιερώνοντας μεγάλη προσοχή σε κάθε στάδιο.
Η Κατερίνα Εκατό και η Χαρά Μπουντόλου μάλιστα υποστηρίζουν πως οι wedding planners μπορούν άνετα να παρομοιαστούν με τον κολλητό ή την κολλητή σου, αφού βρίσκονται στο πλευρό του ζευγαριού σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

 

Θέσαμε την όλο και αυξανόμενη τάση των τελευταίων ετών που δείχνει τα ζευγάρια να καταφεύγουν σε wedding planners για την οργάνωση είτε του γάμου τους είτε της βάπτισης του παιδιού τους.

Συγκεκριμένα, η απορία ήταν στο εάν πρόκειται για ένα είδος μόδας που έχει επέλθει στην Ελλάδα ή φαινόμενο το οποίο έχει έρθει για να μείνει. Ως προς το συγκεκριμένο ερώτημα υπήρξε ομοφωνία στις απόψεις, αφού και οι τρεις planners υπογράμμισαν πως επρόκειτο για αναγκαιότητα της εποχής και όχι απλώς για κάποιο αναρριχώμενο trend.

Η Κατερίνα Εκατό συμπληρώνει στα λεγόμενα της ότι οι καιροί αλλάζουν όπως και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Αυτομάτως λοιπόν, εφόσον, όπως εξήγησε και η Κατερίνα, οι γυναίκες με την δυναμική τους είσοδο στην εργασιακή και κοινωνική ζωή, χρειάζονται ένα χέρι βοηθείας στην προετοιμασία του γάμου, για ένα ονειρεμένο αποτέλεσμα. «Μια planner εξοικονομεί χρόνο αλλά και χρήμα για το ζευγάρι» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρά το ευρύ φάσμα παροχών και υπηρεσιών που προσφέρει μια wedding planner, αρκετοί μελλόνυμφοι αναρωτιούνται συχνά γιατί να μην διοργανώσουν οι ίδιοι το event τους.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι, επομένως, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν όσοι προσλαμβάνουν μια επαγγελματία planner για το γάμο τους.

Το ζευγάρι έχει την ευκαιρία να βιώσει και να απολαύσει μια ανεπανάληπτη εμπειρία καθώς δίνεται βαρύτητα και προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια. Οι wedding planners διαθέτουν μοναδικούς άσσους στα μανίκια τους, όπως διασφάλιση καλύτερων τιμών από προμηθευτές με τη μέριμνα κιόλας να είναι όσο το δυνατόν ευνοϊκότεροι οι όροι των πληρωμών. Παράλληλα, για τυχόν απρόοπτα ζητήματα που θα προκύψουν προσφέρονται λύσεις ώστε να αποφευχθούν τα άγχη. Η Σοφία Φάκου κάνει λόγο για «άκοπη οργάνωση» και «εξοικονόμηση χρόνου» κάτι που συμμερίζονται η Χαρά Μπουντόλου με την Κατερίνα Εκατό.
Είτε πρόκειται για τα πιο φρέσκα λουλούδια στη νυφική ανθοδέσμη είτε τον καλύτερο φωτογράφο που θα απαθανατίσει την ομορφότερη σας ημέρα, η planner αποκτά τον ρόλο της νεραϊδονονάς που με το «ραβδάκι» της θα συνθέσει έναν παραμυθένιο γάμο για εσάς.

 

Εκτός των ατού της κάθε planner τα οποία απολαμβάνουν οι εκάστοτε πελάτες, εξίσου σημαντικό είναι και το πως πραγματοποιείται η επιλογή της κατάλληλης επαγγελματία.

Eνώ η αναζήτηση του folio είναι σίγουρα ένα πρώτο βήμα, στη συνέχεια χρειάζεται να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια. Η Χαρά μας εξηγεί τη σημαντικότητα του να « δέσεις» με την planner σου αφού εκείνη είναι που θα πραγματοποιήσει το όραμα σου. Η σύμπνοια απόψεων όπως και η δεκτικότητα είναι παράγοντες σημαντικοί που παίζουν ρόλο στην επιλογή. Η κατανόηση των χαρακτήρων επίσης όπως και η ανάγνωση των προσωπικοτήτων από την wedding planner συμβάλλουν σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Η Σοφία μεταξύ άλλων μας υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα ύπαρξης ενός έμπειρου δικτύου συνεργατών που εκτός της πείρας τους απαιτείται και η επίδειξη ευελιξίας από μέρους τους. Η συνεχής παρουσία, η ειλικρίνεια και η συνέπεια εκτιμώνται πάντοτε.

Αφού λοιπόν το ζευγάρι επιλέξει την κατάλληλη για εκείνο, επαγγελματία ή planner, ακολουθεί και η υπογραφή του συμφωνητικού μεταξύ των δύο πλευρών. Ζητήσαμε από τις συνεντευξιαζόμενες να μας πουν για τα σημεία κλειδιά που κατά την άποψη τους πρέπει να προσέξουν οι μελλόνυμφοι προτού την υπογραφή.

Πρωτίστως, είναι σημαντικό στο να αναγράφονται με απόλυτη σαφήνεια οι υπηρεσίες που θα παρέχονται όπως και το χρονικό διάστημα στο οποίο θα πραγματωθεί ότι ζητήθηκε. Θα ήταν πραγματικός εφιάλτης για ένα ζευγάρι να έχει προσλάβει μία wedding planner και να βρεθεί να τρέχει παραμονή του γάμου λόγω ή της μη τήρησης των συμφωνηθέντων από την πλευρά της wedding planner. Το ίδιο ισχύει και από την πλευρά του επαγγελματία όταν το timeline του προγραμματισμού έχει ξεφύγει από απρόοπτες αλλαγές στις ήδη παρμένες αποφάσεις από τη πλευρά της νύφης ή του ζευγαριού.
Πολλά ζευγάρια καθώς αγχωμένα απο το μεγάλο γεγονός έχουν την τάση για πολλές και συχνές αλλάγες κάτι που αποτελεί εφιάλτη της κάθε wedding planner. Η Κατερίνα τονίζει πως ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί και σε σημεία που προκύπτουν έπειτα από αυτές τις αλλαγές και ειδικά της τελευταίας στιγμής.
Η Σοφία Φάκου προσθέτει την βασική ανάγκη καταγραφή της πολιτικής αναβολών και ακυρώσεων όπως και τους τρόπους εξόφλησης, πληρωμής. Όσο πιο λεπτομερές το συμφωνητικό, τόσο το καλύτερο και για τις δύο πλευρές.

 

Ποια είναι όμως τα κόστη των παρεχόμενων υπηρεσιών για την οργάνωση ενός γάμου ή και μιας βάπτισης; Ομολογουμένως, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται η αμοιβή του επαγγελματία έχει απασχολήσει ουκ ολίγα ζευγάρια.

Η Κατερίνα Εκατό, εστιάζει τόσο στο χρόνο που αφιερώνουν οι wedding planners σε κάθε project όσο και στο διαθέσιμο budget. «Είναι κατανοητό σε όλους, πως, όσο μεγαλύτερο budget, τόσο πιο εντυπωσιακά πράγματα μπορούν να συμβούν».
Η Χαρά Μπουντόλου υπενθυμίζει τα της τιμολογιακής πολιτικής, ενώ, η Σοφία Φάκου συνοψίζει τα κυριότερα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη. « Συνήθως για να υπολογίσουμε την αμοιβή, λαμβάνουμε υπόψιν μας τον αριθμό των καλεσμένων, το μέρος στο οποίο θα λάβει χώρα ο γάμος (ένας γάμος ή μία βάφτιση στην επαρχία σαφώς κοστίζει πιο πολύ σε σχέση με την Αττική), και το εύρος των υπηρεσιών που επιθυμεί το ζευγάρι να αναλάβει ο planner».

Τέλος, ολοκληρώνουμε με το αιώνιο ερώτημα που έχει ταλανίσει επαγγελματίες όλων των κλάδων όπως και τους πελάτες τους. Ισχύει η λαϊκή ρήση « ο πελάτης έχει πάντα δίκιο»; Τόσο από τα ζευγάρια όσο και από τους επαγγελματίες γάμων προσδοκώνται ευθύνες όπως και το λεγόμενο savoir vivre. Τι απάντησαν ως προς αυτό οι wedding planners;

Σοφία Φάκου (Sparkling Events) :

«Ο πελάτης έχει δίκιο σε ότι αφορά τις επιλογές του για την αισθητική και τη ροή του γάμου του. Σε κάποια πράγματα ωστόσο το ζευγάρι θα πρέπει να εμπιστευθεί τους επαγγελματίες του. Αυτή είναι και η ουσία».

Χαρά Μπουντόλου ( the Dot Project) :

«Ευγένεια και σεβασμός θα πρέπει να διέπει και τις δύο πλευρές. Επίσης ένας σωστός επαγγελματίας wedding planner θα πρέπει να μπορεί να ακούει προσεκτικά τον πελάτη του και να παρεμβαίνει εκεί που πρέπει πάντα βοηθητικά και σε καμία περίπτωση επιβάλλοντας την άποψη του».

Κατερίνα Εκατό ( Magnolia Events) :

«Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, αφού έχει αντιληφθεί την ευθύνη που του αναλογεί! Πολλές φορές, τα αυτονόητα χρειάζεται να τα επισημαίνουμε σε αυτή τη δουλειά, κυρίως τα πρακτικά θέματα, όπως διατήρηση κρύων ροφημάτων, λουλουδιών, γλυκών! Η μεταφορά των καλεσμένων της δεξίωσης σε περίπτωση βροχής! Και πολλά άλλα. Εμπλέκονται επαγγελματίες που ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες για να προσφέρουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους με άριστο τρόπο και να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία. Οφείλει, επομένως, ο πελάτης να του δώσει «χώρο» για να κάνει τη δουλειά για την οποία προσλήφθηκε, ώστε να το πραγματοποιήσει».

 

Ο εκάστοτε γάμος ή event που αναλαμβάνει μία wedding planner αποτελεί μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη εμπειρία. Υπάρχουν όμως και ιστορίες που έχουν μείνει αξέχαστες για άλλους λόγους!  Μικρές απολαυστικές ιστορίες που μοιράστηκαν οι wedding planners μαζί μας...

Lost in the Air

Μας έχει τύχει στο παρελθόν η (Ελληνίδα) νύφη να χάσει την πτήση για Ελλάδα και ο Γάλλος γαμπρός με την οικογένεια να πετάνε μόνοι τους χωρίς να γνωρίζουν που πρέπει να πάνε και με ποια πτήση θα έρθει η νύφη. Συνοδεύσαμε την οικογένεια με το γαμπρό στο ξενοδοχείο τους και φροντίσαμε να πάρει η νύφη την πρώτη διαθέσιμη πτήση προκειμένου να είναι έγκαιρα στην Ελλάδα.

-
Mother knows best

Δουλεύοντας, κάποια χρόνια πριν, supporting στη Μάλτα και πριν καταλήξω πολύ. συνειδητά στο Magnolia Events, έτυχε να δουλεύω για μια πολύ μεγάλη δεξίωση, με αρκετούς καλεσμένους σε ένα Palazzo μία φοβερή τοποθεσία, με πολύ κόσμο, και πολλά υποσχόμενη βραδιά. Όλα λοιπόν, πήγαν ρολόι από άποψη οργάνωσης, κι ενώ απολαμβάναμε το αποτέλεσμα με ένα ποτήρι κρασί, γίναμε μάρτυρες ενός εξωφρενικού καβγά μεταξύ των δύο μητέρων, ο οποίος κατέληξε με αναφιλητά από πλευράς νύφης και διάλυση του γλεντιού από το γαμπρό! Το συμπέρασμα λοιπόν είναι, πως τίποτα δεν αξίζει να χαλάσει μια μαγευτική βραδιά, όπως αυτή ενός γάμου, που με πολύ κόπο και αγάπη από το ζευγάρι, αλλά και τη wedding planner, έχει δημιουργηθεί. Η θετική ενέργεια και η καλή διάθεση είναι τα όπλα για οποιαδήποτε όμορφη δημιουργία!

The show must go on

Μας έτυχε δεκαπέντε μέρες πριν το γάμο το ζευγάρι να χωρίσει και τέσσερις μέρες μετά την είδηση του χωρισμού, να έρθει η νύφη και να ανακοινώνει ότι ό γάμος τελικά θα γίνει...αλλά με ΑΛΛΟ γαμπρό. Φανταστείτε την έκπληξη ή σοκ όλων μας όταν μας ζητήθηκε να τυπώσουμε νέα προσκλητήρια με το όνομα του νέου γαμπρού και να σταλούν express στους καλεσμένους!

Pin It






* required
/ /
 






* required
/ /