Σχεδιάζοντας το τέλειο Γαμήλιο Menu - Δυο κορυφαία ονόματα στο χώρο του Catering μας συμβουλεύουν

Ο σχεδιασμός του γαμήλιου μενού έχει και αυτός τα μυστικά του, μυστικά που καλό θα είναι να τα γνωρίζουμε προετοιμάζοντας τον γάμο μας. Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες του ARIA Fine Catering και του Intercatering μας τα αποκαλύπτουν.

ς ξεκινήσουμε από τη διαπίστωση που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ενός γάμου. Υπολογίζοντας το συνολικό κόστος του εγχειρήματος, σύντομα καταλαβαίνει κανείς ότι η γαμήλια δεξίωση είναι αυτή που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού. Φυσικά, στο σημείο αυτό, μπορούμε να διαφοροποιήσουμε το σχετικό κόστος ανάλογα πάντα με τη λίστα των καλεσμένων μας, όσο περισσότεροι δηλαδή οι καλεσμένοι μας, τόσο ακριβότερα θα μας στοιχίσει και το γαμήλιο μενού. Ας δούμε όμως κάποια σημαντικά σημεία που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και τα οποία θα μας διευκολύνουν ώστε να αποφύγουμε τυχόν κακοτοπιές που ενδέχεται να μας στοιχίσουν ακριβά, σε χρήμα, χρόνο και άσκοπο εκνευρισμό.

Τι περιλαμβάνει το γαμήλιο menu

Έχοντας ως δεδομένο ότι έχουμε να επιλέξτε συνήθως μεταξύ σερβιριστού φαγητού και μπουφέ, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η επιλογή μας μπορεί να προσφέρει διαφορετικό μενού αλλά και κόστος. Το γαμήλιο menu συνήθως αποτελείται από:

 

  • 3-4 σαλάτες
  • 4 ορεκτικά
  • 3-4 ζεστά κυρίως πιάτα
  • 2-3 συνοδευτικά του κυρίως πιάτου
  • ποικιλία τυριών

66.JPG

Οι σύγχρονες τάσεις


Ας δούμε στο σημείο αυτό, τι ακριβώς επικρατεί στις μέρες μας στη γαμήλια δεξίωση, σχετικά με το γαμήλιο menu. Οι ειδικοί του ARIA Fine Catering, μας ενημέρωσαν σχετικά, λέγοντας αρχικά ότι συναντάμε μια τάση επιστροφής στην Ελληνική Κουζίνα, είτε αυτή είναι η παραδοσιακή πεντανόστιμη Ελληνική Κουζίνα, είτε πρόκειται για μια πιο δημιουργική Ελληνική Κουζίνα με εκλεπτυσμένες γεύσεις που πηγαίνουν την γαστρονομική απόλαυση ένα βήμα παραπέρα. Παρατηρείται επίσης επιστροφή στην κλασική Ασιατική Κουζίνα, ενώ πολλά είναι τα ζευγάρια που επιλέγουν Châteaubriand με Sauce Béarnaise & Sauce Aux Trois Poivres ή φιλέτο από ψαρονέφρι με μανιτάρια porccini και sauce από λευκό κρασί ή μοσχαρίσιο φιλέτο με μανιτάρια portobello και sauce Marsala.
Η τρίτη τάση εξερευνά γεύσεις από τα 4 σημεία του πλανήτη. Δεν είναι σπάνια η επιλογή της μεσογειακής σαλάτας με quinoa, cherry ντοματίνια, αγγούρι και chèvre και vinaigrette με lime ή το Περουβιανό ceviche που συνδυάζεται με ένα churrasco (κοτόπουλο ή χοιρινό) μαριναρισμένο σε μουστάρδα Dijon ή με ελαιόλαδο και μυρωδικά της Ελληνικής γης.

21.JPG

Χρήσιμα μικρά μυστικά

Ξεκινήστε με τη σκέψη ότι επιλέγοντας το γαμήλιο μενού, σκοπό έχετε, να ευχαριστήστε όσο το δυνατόν περισσότερους από τους καλεσμένους σας. Μια καλή ιδέα είναι να επιλέξτε τις γεύσεις που θα σας άρεσε να προσφέρουν σε εσάς, σε ανάλογη περίσταση. Δεν ξεχνάμε – και αυτό γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό – αυτό που ήδη έχουμε αναφέρει : αν όχι το 50%, το 40% τουλάχιστον του συνολικού budget του γάμου σας, θα πάει στη γαμήλια δεξίωση, κόστος που περιλαμβάνει τα έξοδα για το φαγητό, τα ποτά, το σέρβις και όλα όσα αφορούν στον χώρο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μην ξεφύγουμε και βρεθούμε προ εκπλήξεως μία και μοναδική : οριοθετήστε σωστά και με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια το budget.

 55.JPG


Αν έχετε ήδη κάποιο catering που το εμπιστεύεστε απόλυτα, ρωτήστε τους υπεύθυνους του χώρου της δεξίωσης αν μπορείτε να το χρησιμοποιήστε. Ρωτήστε επίσης τη γνώμη φίλων και γνωστών ώστε να κάνετε την σωστότερη επιλογή. Μην παραλείψετε να ενημερωθείτε για την ποιότητα των εδεσμάτων, αν δηλαδή για την παρασκευή τους θα χρησιμοποιηθούν φρέσκα, κατεψυγμένα ή βιολογικά προϊόντα. Το menu της γαμήλιας δεξίωσης είναι ένα πολύ βασικό κεφάλαιο στη διοργάνωση του γάμου και σίγουρα απαιτεί όλη την προσοχή σας. Επίσης μην ξεχνάτε ότι καλό θα ήταν πριν κάνετε την τελική σας επιλογή να δοκιμάστε εσείς οι ίδιοι τα πιάτα που σκέπτεστε να προσφέρετε στους καλεσμένους σας και φυσικά μην το παρακάνετε με περίεργες και ιδιαίτερες γεύσεις. Το μυστικό εδώ είναι να στραφείτε μάλλον προς βατές και ασφαλείς γεύσεις και όχι σε κάτι εξεζητημένο και περίπλοκο.


Σε κάθε γαμήλια δεξίωση οι ηλικίες ποικίλουν! Υπάρχουν συνήθως από παιδιά μέχρι και πιο ηλικιωμένους ανθρώπους! Οπότε πρέπει να σκεφτείτε ότι έχετε να ικανοποιήσετε μια αρκετά μεγάλη γκάμα καλεσμένων!

44.JPG


Και κάτι ακόμα : το φαγητό, ναι, πρέπει να είναι αξιόλογο, αλλά θα πρέπει να δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα και στο στήσιμο της δεξίωσης, αφού χωρίς το σωστό γαμήλιο σκηνικό, όσο νόστιμο κι αν είναι το φαγητό, το αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι δεν θα ικανοποιήσει ούτε εσάς αλλά ούτε και τους καλεσμένους σας.
Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες του Intercatering στους οποίους επίσης απευθυνθήκαμε, πρόσθεσαν επίσης, ότι στη διαδικασία οργάνωσης ενός γάμου υπάρχουν πράγματα που μπορεί κανείς, σχετικά εύκολα, να εκτιμήσει, να συγκρίνει και τελικά να επιλέξει. Χαρακτηριστικά θα λέγαμε την επιλογή του φαγητού, του κρασιού, του χώρου, του D.J. ή ακόμα και της διακόσμησης. Αυτό όμως που τελικά θα κάνει τη διαφορά και θα βοηθήσει ώστε να αναδειχθούν όλα τα παραπάνω και να «δέσουν» αρμονικά μεταξύ τους, είναι το σωστό timing. Αρκεί να φέρουμε στο μυαλό τις φορές που πήγαμε σε μία δεξίωση κι ενώ όλα ήταν άψογα φροντισμένα, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, υπήρχαν «κενά» τα οποία, στη ροή της βραδιάς, κούρασαν τους καλεσμένους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μεγάλη αναμονή για την υποδοχή του ζευγαριού και η αμήχανη αναμονή για την ολοκλήρωση του χαιρετισμού των τραπεζιών. Η τυπική αυτή διαδικασία μιας γαμήλιας δεξίωσης, έχει πολλές φορές ως συνέπεια καθυστέρηση στην έναρξη του φαγητού και πολύ περισσότερο το αργοπορημένο ξεκίνημα του χορού. Αυτό που πολλά ζευγάρια σκέφτονται ως «party», μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί με επιτυχία εάν ακολουθηθούν οι συμβουλές έμπειρων επαγγελματιών όπως maître, κλπ. Η αίσθηση του party θα επιτευχθεί αποφεύγοντας το τυπικό πρωτόκολλο που καθορίζει δεσμευτικό το πότε οι καλεσμένοι θα χαιρετήσουν, θα φάνε ή θα χορέψουν.

33.JPG


Ας σκεφτούμε ως παράδειγμα τη διαδικασία του χαιρετισμού : αν γίνει κατά την άφιξη των καλεσμένων, πιο χαλαρά, δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσει το φαγητό νωρίτερα (εφ’ όσον είναι σε buffet) και όχι απαραίτητα, για το σύνολο των καλεσμένων, κατά τρόπο πιεστικό. Έτσι, οι chefs της δεξίωσης, μπορούν να παρέχουν καλύτερη εξυπηρέτηση, αφού το φαγητό θα προσφερθεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και χωρίς την πίεση του χρόνου.
Παράλληλα κι εφ’ όσον το φαγητό θα έχει σχεδόν τελειώσει, μπορεί να ξεκινήσει και το χορευτικό κομμάτι της βραδιάς. Με δεδομένο ότι το ζευγάρι έχει ήδη χαιρετήσει, δεν υπάρχει καμία απολύτως καθυστέρηση. Με τον τρόπο αυτό, όλη η διαδικασία της βραδιάς αποκτάει έναν πιο «χαλαρό» χαρακτήρα, δίνοντας στον καλεσμένο τη δυνατότητα, να κινηθεί πιο ελεύθερα, επιλέγοντας πότε θα φάει, πότε θα πάει στο bar και πότε θα πάει στην πίστα για χορό.
Πολλές φορές, θεωρούμε κριτήριο για την επιτυχία μιας δεξίωσης, την ώρα που τελειώνει η διασκέδαση. Ας το ξανασκεφτούμε όμως : ίσως θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία στη διάρκεια αυτής και στην ώρα που θα ξεκινήσουμε να διασκεδάζουμε.
Και κάτι που αφήσαμε για το τέλος : καθώς εκείνο το βράδυ τελικά οι μόνοι που δεν θα φάνε αρκετά θα είστε εσείς, ζητήστε από πριν από το catering, όταν τελειώσει η δεξίωση και θα φεύγετε, να σας έχουν ετοιμάσει ένα πακέτο με όλες τις γεύσεις από το μενού : θα είναι υπέροχο να το απολαύσετε αργότερα μόνοι σας, χαλαροί και ήρεμοι. Και βίον ανθόσπαρτον!

 22.JPG

*Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθεια τους το ARIA Fine Catering και το Intercatering Taste of Excellence.

Pin It