Wedding Destination Κρήτη: Συνέντευξη με τον εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης, κ. Kυριάκο Κώτσογλου

Η γοητεία και οι αμέτρητες ομορφιές της την έχουν αναδείξει σε παγκόσμιο γαμήλιο προορισμό!

Η Κρήτη έχει έναν μοναδικό τρόπο να γοητεύει τους επισκέπτες της! Ως το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο, έχει τόσα πολλά να προσφέρει: Πλούσια ιστορία και πολιτισμό, απαράμιλλη κρητική φιλοξενία, τοπία ασύγκριτου φυσικού κάλλους, μοναδικά αρώματα… Εκτός από μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές παγκοσμίως, η Κρήτη έχει πλέον εξελιχθεί και σε κορυφαίο γαμήλιο προορισμό τα τελευταία χρόνια.

Screen Shot 2022 08 23 at 9.36.44Το ιδιαίτερο αυτό νησί, που προσελκύει το 25% των ετήσιων επισκεπτών τής Ελλάδας, με την ποικιλομορφία των τοπίων του, τις εξαιρετικές παραλίες, τους αμέτρητους κρυμμένους θησαυρούς του, αλλά και τους ζεστούς κατοίκους του, αποτελεί τον ιδανικό wedding destination. Το γενναιόδωρο πνεύμα των Κρητικών θα σας καλωσορίσει και θα κάνει τη διαμονή σας αξέχαστη. Από το Ρέθυμνο έως τα Χανιά, το Ηράκλειο και το Λασίθι, μια σειρά από εκπληκτικά θέρετρα, κτήματα και οινοποιεία, σας περιμένουν για να φιλοξενήσουν εσάς και τους καλεσμένους σας, προσφέροντας εξαιρετικές υπηρεσίες, όχι μόνο για έναν ειδυλλιακό γάμο αλλά, και έναν αξέχαστο μήνα του μέλιτος!

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Κυριάκος Κώτσογλου, μας μίλησε για την ανάπτυξη του Wedding Tourism στην Κρήτη και την πρόθεση της Περιφέρειας να προσελκύσει ακόμη περισσότερα μελλόνυμφα ζευγάρια τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

 

- Τα τελευταία χρόνια ο τομέας του τουρισμού που χαρακτηρίζεται ως «WEDDING TOURISM» στην Ελλάδα, αυξάνεται σταθερά από χρόνο σε χρόνο. Πείτε μας σε τι βαθμό ισχύει αυτό και για την Κρήτη;

Η αλήθεια είναι, ότι ο γαμήλιος τουρισμός παρουσιάζει μεγάλη άνθηση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στο τελετουργικό κομμάτι αλλά και στην ταξιδιωτική εμπειρία. Μια μοναδική εμπειρία για τα ζευγάρια, που είτε παντρεύονται για πρώτη φορά, είτε επιλέγουν να ανανεώσουν τους όρκους αγάπης τους, είτε έχουν ήδη παντρευτεί στην χώρα τους και τελούν ένα δεύτερο γάμο, διαλέγοντας έναν ιδιαίτερο προορισμό, τις περισσότερες φορές μακριά από τον τόπο καταγωγής τους. Ήδη, από το 2016 έχουν ξεκινήσει προωθητικές ενέργειες με στόχο η Κρήτη και με την ουσιαστική βοήθεια της Περιφέρειας, να υποδέχεται για αρχή, ζευγάρια από την Κίνα που θέλουν να τελέσουν το γάμο τους στο νησί, με σκοπό να καταστεί η Κρήτη ιδανικός γαμήλιος τουριστικός προορισμός. Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα και η πρόοδος είναι ενθαρρυντική.

CRE1

 

- Τι μερίδιο από την πίτα του incoming τουρισμού αναλογεί στον «wedding tourism»; Ποιοί νομοί του νησιού κυριαρχούν;

Δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για ακριβή νούμερα, ωστόσο στην Κρήτη γίνονται ετησίως πάνω από 500 γάμοι με μέσο κόστος για 30-40 άτομα γύρω στα 9.000 με 10.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τοποθεσίες πάνω στη θάλασσα, όμως έχει αυξηθεί και το ενδιαφέρον τόσο στην ενδοχώρα όσο και σε τοπικές φάρμες και οινοποιεία. Περιοχές όπως το Ρέθυμνο, το Ελαφονήσι, το Φραγκοκάστελο, η Χερσόνησος και ο Άγιος Νικόλαος θα μπορούσαμε να πούμε ότι κρατούν τα σκήπτρα. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι Δήμοι κάνουν ιδιαίτερες προσπάθειες στην προώθηση του γαμήλιου τουρισμού ως πολύ σημαντικού εσόδου της τοπικής οικονομίας, αφού πλειάδα επαγγελμάτων ασχολούνται με αυτό, αλλά και με τα οφέλη της προβολής της περιοχής. Ο Δήμος Ρεθύμνου και ο Δήμος Χερσονήσου, τα τελευταία χρόνια εργάζονται δυναμικά σε αυτό το κομμάτι, σε συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες από την Κίνα αλλά και Αγγλία, Ρωσία, Τσεχία, Μ. Ανατολή, διοργανώνοντας γάμους και αυτή την στιγμή υπάρχουν επιχειρήσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό. Τα ελκυστικά πακέτα του γαμήλιου τουρισμού, κάνουν το Ρέθυμνο και τον Δήμο Χερσονήσου ιδανικό προορισμό.

- Ποιά η θέση της Κρήτης ανάμεσα στα άλλα δημοφιλή ελληνικά νησιά; Από ποιες χώρες έρχονται στη Κρήτη για γάμους;
Στην Σκανδιναβική αγορά η Ελλάδα προβάλλεται ως ιδανικός προορισμός γαμήλιου τουρισμού, μέσα από την έντυπη έκδοση του περιοδικού γάμου HAAT και στο τεύχος Ιανουάριος 2021, με ιδανικούς γαμήλιους προορισμούς την Πάργα στην Ήπειρο και τα νησιά Σαντορίνη, Σκόπελο, Κρήτη και Ρόδο. Ακολουθούν Αντίπαρος, Μύκονος, Νάξος, Κάρπαθος, Κως, Σύμη, Πάτμος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Ιθάκη, Ύδρα, Σκιάθος και Σάμος.
Οι Άγγλοι είναι ένας λαός που 1 στα 4 ζευγάρια κάνουν τον γάμο τους στο εξωτερικό με πολλά από αυτά να προτιμούν την Κρήτη. Κρήτη επιλέγουν και πολλοί Αυστραλοί και Αμερικανοί, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν καταγωγή από την Κρήτη και το βλέπουν σαν ευκαιρία να γυρίσουν για λίγο στην πατρίδα τους, τελώντας παραδοσιακό γάμο με τους συγγενείς τους. Οι Κινέζοι, Ρώσοι και Ινδοί επιλέγουν την Κρήτη για τους γάμους τους, με τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθούν σε μικρότερα ποσοστά. Η φυσική ομορφιά του τόπου μας, η κρητική κουζίνα, η μουσική, η παράδοσή μας, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στα ζευγάρια αλλά και στα αγαπημένα τους πρόσωπα για μια εξαιρετική γαμήλια εμπειρία.

CRE2

- Πού οφείλεται η αυξημένη ζήτηση του «wedding tourism» στην Κρήτη κατά τη γνώμη σας;

Η Παγκόσμια βιομηχανία γαμήλιων προορισμών αποτιμάται σε 80 δις. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 27% της παγκόσμιας βιομηχανίας γάμων. Στην Ευρώπη αντιστοιχεί το 20% με την Ελλάδα να βρίσκεται ήδη στους top προορισμούς για τα ζευγάρια που επιλέγουν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου σ’ ένα μαγικό τοπίο της χώρας μας. Ας ξεκινήσουμε με το ότι η Κρήτη από μόνη της, είναι ένας υπέροχος προορισμός με μοναδικό φυσικό περιβάλλον, καταπληκτικές βραβευμένες παραλίες, υπέροχους και φιλόξενους ανθρώπους και ιδανικό κλίμα 365 μέρες το χρόνο. Αν προσθέσουμε τις περισσότερες ποιοτικά αναβαθμισμένες ξενοδοχειακές μονάδες που προσφέρουν όλες τις  ανέσεις και παροχές στους ενδιαφερόμενους, αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό για την ιδιαίτερη και ξεχωριστή γαμήλια εμπειρία τόσο του ζευγαριού όσο και των συγγενών και φίλων τους.

ikaros beach resort panoramic view1

Ikaros Beach Resort & Spa 5*

anemosresort mainpool 1

Anemos Luxury Grand Resort 5*

- Από την πλευρά της Περιφέρειας, ποιές ειδικές ενέργειες ή στόχοι έχουν οριστεί και κατά πόσο έχουν υλοποιηθεί προς την κατεύθυνση του “wedding tourism” την τελευταία 5ετία; Τι προβλέπει η Περιφέρεια για το μέλλον;

Η θεματική αρχιτεκτονική της Κρήτης, περιέχει τομείς – πραγματικές προκλήσεις, όπως «Πολιτισμό», «Αρχαιολογικούς Χώρους», «Ορθοδοξία», «Κρητική Διατροφή», «Περιήγηση», «Ενδοχώρα», «Συνέδρια», «Κρουαζιέρα», «Λαϊκές Τέχνες» και παράλληλα, πάνω από το 30% των 5άστερων ξενοδοχείων της χώρας. Δεν έχουμε στοχοποιήσει ακόμα την συγκεκριμένη θεματική, απλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό, από την πιο απλή δημοσιογραφική επίσκεψη - φιλοξενία, μέχρι την πιο σύνθετη δράση και παρακολουθούμε την εξέλιξη του κλάδου, που είναι θέμα χρόνου να απογειωθεί.

66

Porto Elounda Golf & Spa Resort 5*

- Ποιές είναι οι αδυναμίες που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου στο νησί; Τι μέτρα έχουν παρθεί για να αλλάξει η κατάσταση;
Ο «Θεματικός Ανταγωνισμός» που παρουσιάσαμε παραπάνω είναι αυτό που δείχνει τις δυνατότητες τής Κρήτης ως τουριστικό προορισμό. Δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα ̇ η Κρήτη παραμένει ένας από τους πιο ποικιλόμορφους τόπους του Πλανήτη, καθώς διαθέτει από Βενετσιάνικα κάστρα, έως επιβλητικά μοναστήρια και από μαγικές παραλίες μέχρι τον Τίμιο Σταυρό στην Κορυφή του Ψηλορείτη, παρέχοντας μια απίστευτη παλέτα για να επιλέξει ένα νέο ζευγάρι να ξεκινήσει τη ζωή του ή να ανανεώσει την αφοσίωσή του.

- Θεωρείτε ότι επαρκούν οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις του νησιού ώστε να καλύψουν την απαιτούμενη ζήτηση; 
Το 2020 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την Περιφέρεια Κρήτης, γιατί για πρώτη φορά επιτεύχθηκε επέκταση της τουριστικής περιόδου, σε μια χρονιά όπου λόγω Πανδημίας όλα πάγωσαν. Οι θετικές όμως συζητήσεις με Τουριστικούς Πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες μάς έδωσαν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον. Μην ξεχνάμε ότι το κλίμα της Κρήτης είναι ιδανικό για διακοπές όλο το χρόνο, αφού ηλιοφάνεια έχουμε σχεδόν 320 μέρες. Στόχος είναι η τουριστική σεζόν να ξεκινάει τον Μάρτιο μέχρι και να φτάνει τα τέλη Νοεμβρίου. Σε αυτό το πλάνο κινούμαστε και είμαστε αισιόδοξοι ότι μετά την Πανδημία και συγκεκριμένα από το 2022 και ο γαμήλιος τουρισμός θα ανθίσει.

- Τι θα προτείνετε σε νέους επαγγελματίες, καθώς και σε εκείνους που ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο; Τι θα μπορούσαν να βελτιώσουν;
Το 2020 όταν και ξεκίνησαν τα μέτρα του lockdown χτύπησαν σε μεγάλο βαθμό, τον κλάδο του τουρισμού και όλα τα συναφή επαγγέλματα που συνδέονται με αυτόν. Εστίαση, καφετέριες, ινστιτούτα ομορφιάς, κομμωτήρια κ.τ.λ. Εγώ θέλω να συμβουλέψω όλους, ότι η κάθε δυσκολία, μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν πραγματικά αγαπάς και σέβεσαι αυτό που κάνεις. Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον γαμήλιο τουρισμό, πρέπει να είναι σε θέση, να προσπαθήσουν να χαρίσουν στα ζευγάρια μια μοναδική εμπειρία, με σεβασμό τόσο στους νεόνυμφους όσο και στην περιοχή που τους φιλοξενεί. Να αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας, τις υπέροχες παραλίες μας, το άρωμα και το χρώμα της Κρήτης, συμβάλλοντας δυναμικά τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στην προβολή της τοποθεσίας. Τα ζευγάρια που επιλέγουν ένα γάμο ή ανανέωση όρκων, επιλέγουν και μια τοποθεσία, μια αγαπημένη παραλία που είναι συνδεδεμένη με τις αναμνήσεις τους και αυτό οι επαγγελματίες του χώρου πρέπει να το σεβαστούν. Υπομονή και αγάπη χρειάζεται, είμαι σίγουρος ότι μετά την Πανδημία ο κόσμος θα έχει μεγαλύτερη ανάγκη για ταξίδια και ανανέωση όρκων αιώνιας αγάπης. Η Κρήτη είναι ιδανικός προορισμός για υπέροχες εμπειρίες.

hannamonika sunset wedding editorial in grecotel agreco farms crete greece 0034

Photo by HANNAMONIKA WEDDING PHOTOGRAPHY

- Υπάρχει στήριξη από την πολιτεία; 
Η πολιτεία στήριξε με κάποια μέτρα τους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά σίγουρα θα έπρεπε να βοηθήσει περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι όλοι ήρθαμε αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις και οι επαγγελματίες το πλήρωσαν και το πληρώνουν σκληρά. Οι διευκολύνσεις που δόθηκαν ήταν μια ανάσα, ωστόσο πρέπει να εφαρμοστούν κι άλλα μέτρα για να πάρει μια ανάσα και ο τουρισμός και οι άνθρωποί του. 

- Οι Κρήτες είναι λαός που αγαπά και διατηρεί τις παραδόσεις του. Πείτε μας κατά πόσο ισχύει αυτό για το γάμο; Είναι στις προτιμήσεις των Κρητών οι παραδοσιακοί γάμοι, ή μήπως το έθιμο φθίνει;
Για τους Κρητικούς ο γάμος είναι σημαντικός θεσμός και γιορτάζεται ανάλογα με την περιοχή, από 3 μέρες μέχρι εβδομάδες. Το ζευγάρι γιορτάζει με τους γονείς, συγγενείς και φίλους, αλλά πολλές φορές και με κάθε περαστικό που θα του ευχηθεί για «βίο ανθόσπαρτο». Οι Κρήτες λοιπόν αγαπούν πολύ τα έθιμα και τις παραδόσεις και ειδικά στον γάμο, τα γλέντια. Στην Κρήτη, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, ειδικά την ενδοχώρα, όποιος επιλέγει να παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο τηρεί τις παραδόσεις.  

- Πόσο και πώς μπορεί η Περιφέρεια Κρήτης να βοηθήσει τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον γαμήλιο τουρισμό;
Τόσο στον συγκεκριμένο, όσο και σε όλους τους θεματικούς άξονες της αρχιτεκτονικής τού Τουρισμού μας, οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον γαμήλιο τουρισμό μπορούν να πάρουν στοιχεία και να τα ενσωματώσουν - αξιοποιήσουν στο πακέτο τους.  Επίσης, όπως γνωρίζετε, η Περιφέρεια Κρήτης είναι πολύ εξωστρεφής και ανοιχτή σε κάθε πρόταση, είτε προερχόμενη από τον ΕΟΤ, είτε από οργανωμένη διοργάνωση, workshop, road trip, έκθεση κ.λπ., γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την άριστη, εδώ και χρόνια συνεργασία, με το “wedding tourism”.

hannamonika 0044

Photo by HANNAMONIKA WEDDING PHOTOGRAPHY

Pin It






* required
/ /
 






* required
/ /