Γάμος με άρωμα και γεύση Κρήτης

Το μεγαλείο του παραδοσιακού κρητικού γάμου σε μικρά tips, για να τα προσθέσετε στον δικό σας!

 

Αν έχετε παρευρεθεί σε έναν παραδοσιακό Κρητικό γάμο τότε ξέρετε ήδη πως τα λόγια είναι φτώχεια, μπροστά στο μεγαλείο της χαράς, του γλεντιού, της ζεστής φιλοξενίας, της ναγευτικής τοποθεσίας αλλά και της πραγματικής ευτυχίας που περιλαμβάνει η ένωση του ζευγαριού. Αν πάλι ανήκετε στους άτυχους μη γνώστες του τι εστί ένας τέτοιος γάμος με μοναδική καταγωγή, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια κλεφτή ματιά παρακάτω.

 

tzouganaki12

tzouganaki13

Στιγμιότυπα από τον γάμο της Μαριλένας Τζουγανάκη, κόρη του διάσημου μουσικού Μιχάλη Τζουγανάκη.

 

 

tables monterno 2

                                                         Γαμήλια δεξίωση στην Κρήτη από το ΜONTERNO Catering                                                                     

 

Στην μεγαλόνησο όλα είναι έντονα, αληθινά και εντυπωσιακά. Τα τοπία, τα αρώματα, οι γεύσεις, οι άνθρωποι, η κουζίνα, τα έθιμα, έτσι και η χαρά, η εκδήλωσή της καθώς και όλα τα συναισθήματα. Δεν γίνεται να μη σε συνεπάρουν, να μη σε αγκαλιάσουν, να μη σε παρασύρουν, να μη γίνεις μέρος της πιο χαρούμενης γιορτής, να μη γλεντήσεις μέχρι το πρωί με εκλεκτά εδέσματα, γέλια, ευχές καρδιάς, μαντινάδες, άφθονη ρακί και χορό μέχρι τελικής πτώσεως.

Αν αγαπάτε τις παραδόσεις της λεβεντογέννας γης ή κρατάει η σκούφια σας από εκείνα τα μέρη και ήδη σχεδιάζετε τον γάμο των ονείρων σας, δεν έχετε παρά να εντάξετε μερικά από τα πιο σημαντικά έθιμα του κρητικού γάμου και στον δικό σας.

Αποφύγετε το “κλέψιμο” που κάποτε αποτελούσε μέρος της παράδοσης, αλλά μην αμελήσετε την κουλούρα ή τα ολόγλυκα ξεροτήγανα για να φιλέψετε τους καλεσμένους σας ή να τα τοποθετήσετε ως κέρασμα στο candy bar, ή στο μπουφέ των γλυκών. Ιδιαίτερο έθιμο αποτελεί η δημιουργία του Γαμοκούλουρου. Περίτεχνα στολισμένο και «κεντημένο», το ψωμί αυτό προετοιμάζεται από τη νύφη μια εβδομάδα πριν τη γαμήλια τελετή. Πάνω του φέρει σύνθετα σχέδια, όπως σπόρους, σταφύλια κι άνθη, σύμβολα της ευημερίας και της γονιμότητας.

kouloura shutterstock 206728543f

                                                Το περίφημο γαμοκούλουρο ( κέντρο), ξεροτήγανα ( επάνω) και καλιτσούνια λυχναράκια ( κάτω)                                                        

 

Και καθώς τα προικιά της νύφης και η μεταφορά τους θεωρούνται πια ξεπερασμένα στα νέα ζευγάρια, μπορείτε απλά να προχωρήσετε στο επόμενο έθιμο και να αφήσετε την πεθερά σας να σας ταϊσει μια κουταλιά μέλοκάρυδο μετά τον γάμο, ή να σπάσετε ένα ρόδι στο κατώφλι του νέου σας σπιτιού. Στο τραπέζι φροντίστε να μη λείπουν η γραβιέρα και το μέλι καθώς και παραδοσιακά κρητικά πιάτα που συμβολίζουν την καλοτυχία για μια υπέροχη κοινή διαδρομή.) 

rodi 8

                                                                                                    Το σπάσιμο του ροδιού στο κατώφλι του ζευγαριού για καλή τύχη

karydia meli 800

Μέλι με καρύδια από την πεθερά στη νύφη για να την "καλοπιάσει" θέλει η παράδοση

 

Στο menu της δεξίωσης εντάξτε το περίφημο γαμοπίλαφο, που δεν είναι άλλο από βραστό αρνί που μαγειρεύεται από το πρωί της ημέρας του γάμου και μέσα στο ζουμί του φτιάχνεται το νοστιμότερο ρύζι ever, που συμβολίζει το ρίζωμα του ζευγαριού, την αφθονία και τη γονιμότητα. Το αντικριστό αλλά και το οφτό αρνί, τα μακαρόνια τα σύζουμα με τριμμένο ανθότυρο πουκάνουν την εμφάνισή τους λίγο πριν το ξημέρωμα, αλλά και οι σφακιανές πίτες, τα καλιτσούνια, οι μυζηθρόπιτες και οι τζεβρεμέδες είναι μερικές ακόμα επιλογές για να ταξιδέψετε τους αγαπημένους σας σε κάθε γωνιά της Κρήτης.

ofto arni.8

 Αρνί Οφτό  ( ΜΟΝΤΕΡΝΟ Catering)

 

gamopilafo 8

 

moderno kaltsouniaf

 Γαμοπίλαφο ( επάνω photo) και καλιτσούνια με σουσάμι ( ΜΟΝΤΕΡΝΟ Catering )

 

sfakianes pitesf

                                                                     Σφακιανές Πήτες              photo: Θεοδόσης Γεωργιάδης- Γαστρονόμος

 

Το εκλεκτό κρασί και φυσικά η αυθεντική τσικουδιά εννοείται πως ρέουν άφθονα γεμίζοντας ασταμάτητα τα ποτήρια, συντροφιά με ευχές για το newly wed ζευγάρι.

Αν θέλετε να δώσετε πραγματικό άρωμα και χρώμα Κρήτης στον γάμο σας, περπατήστε με τη συνοδεία μουσικών οργάνων ντυμένη νύφη μέχρι την εκκλησία συντροφιά φίλων και συγγενών και φροντίστε για ένα τρικούβερτο γλέντι με πολύ χορό και τραγούδι μέχρι να φανεί ο ήλιος.  Από τα πιο σημαντικά και ατράνταχτα χαρακτηριστικά του κρητικού γάμου, είναι φυσικά το απόλυτο ξεφάντωμα που τον συνοδεύει και τον κάνει πραγματικά απολαυστικό. Οι άνθρωποι της Κρήτης ξέρουν να διασκεδάζουν, να γιορτάζουν, να αγαπούν, όπως ακριβώς και να φιλοξενούν, δηλαδή με όλη τους την ψυχή.

Μπορεί πολλά από τα έθιμα του κρητικού γάμου να έχουν εκλείψει ή να μην συνηθίζονται πια από τις νέες γενιές, αυτό όμως που έχει σημασία και για αυτό άλλωστε αξίζει να χαρίσετε κάποια στοιχεία στον δικό σας, είναι φυσικά το καλό φαγητό που τον χαρακτηρίζει, καθώς και η αυθεντικότητα που υπερέχει, μέσα από ένα ανεπανάληπτο μοίρασμα χαράς και αγάπης.

 

 

Pin It






* required
/ /
 






* required
/ /