Γάμος στη Τζια

Θέλετε ο γάμος σας να γίνει σε νησί αλλά όχι μακριά από την Αθήνα; Θέλετε να έχει στιλ και να χαθείτε σε ένα ονειρεμένο καλοκαιρινό τοπίο; Θέλετε class αλλά και άνεση; Υπάρχει ένα νησί, μόλις 50 λεπτά από την Αθήνα που τα έχει όλα!
Ο μύθος που περιβάλλει το μικρό κυκλαδονήσι αποτελεί από μόνος του έναν λόγο για να την επισκεφτείς. Αν αναζητάς την έντονη νυχτερινή ζωή και τα trendy beach bars σίγουρα δεν είναι το νησί που ψάχνεις. Αν λατρεύεις τη φύση, την παράδοση και την αρχιτεκτονική η Κέα ή Τζια είναι το νησί σου. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα αφού απέχει μόλις μία ώρα με το καράβι από το Λαύριο. Έχει έκταση 132τ.χλμ. και το ανάγλυφο της είναι αρκετά έντονο. Στη ΒΔ πλευρά βρίσκεται το λιμάνι της Κορησσίας (κόλπος Αγίου Νικολάου), το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά προστατευμένα λιμάνια της Μεσογείου.


Δεν είναι τυχαίο το αγαπημένο νησί των ανθρώπων της τέχνης και της λογοτεχνίας. Οφείλει το σημερινό της όνομα στον Κέω από την Ναύπακτο, ήρωα που κατέλαβε το νησί. Στις πηγές και τη βιβλιογραφία αναφέρεται και ως Υδρούσα, Κέως, Κεία, Cia, Cea. Όμως, εξαιτίας τοπικής διαλέκτου, έχει πλέον επικρατήσει να λέγεται Τζιά.

t1

Φτάνοντας στο νησί μην πιστέψετε πως πρόκειται για έναν τόπο άγονο. Στο εσωτερικό της Τζιάς θα εντυπωσιαστείτε από την πλούσια χλωρίδα, τα σπάνια είδη φυτών και τις αμέτρητες καλλιέργειες. Τα δάση βασιλικής βελανιδιάς, που είναι μοναδικά στις Κυκλάδες, δημιουργούν ένα αξέχαστο τοπίο. Επίσης στο νησί ευδοκιμούν πολλά βότανα, αρωματικά φυτά και όμορφα αγριολούλουδα. Ακόμα και στο βυθό μπορεί να θαυμάσει κανείς την πλούσια βλάστηση. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.
Η Τζιά διαθέτει αρχιτεκτονικό πλούτο καθώς υπάρχουν διάσπαρτες στο νησί αμέτρητες παραδοσιακές αγροτικές κατοικίες, οι καθηκιές. Αν έχετε την ευκαιρία, φιλοξενηθείτε σε μια από αυτές και ζήστε μια μαγική εμπειρία μέσα στη σοφία των παραδοσιακών τεχνικών, υλικών και χρωμάτων. Στην Ιουλίδα, την πρωτεύουσα του νησιού, μην παραλείψετε να περπατήσετε μέσα στα στεγάδια και να χαθείτε στα στενά πανέμορφα σοκάκια.

 

t2

Η μυθολογία

Μια φορά κι έναν καιρό, στη Κέα ζούσαν νύμφες μέσα στα δάση και κοντά στις πηγές, γιατί εκείνα τα χρόνια η Υδρούσα (όπως ονομαζόταν) είχε υγρό κλίμα, πυκνή βλάστηση και πολλά νερά που αγαπούσαν οι νύμφες. Μια μέρα, εμφανίστηκε ένα λιοντάρι και άρχισε να τις κυνηγάει. Οι νύμφες έφυγαν και τότε το λαμπρότερο αστέρι του ουράνιου θόλου, ο Σείριος, κατάκαιε με τις φοβερές ακτίνες του τη γη της Υδρούσας. Αλλά και όλων των Κυκλάδων. Το νησί, μαστιζόταν από την ξηρασία και οι κάτοικοι ζήτησαν τη βοήθεια του ημίθεου Αρισταίου από τη Θεσσαλία, που ήταν γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Κυρήνης. Ο Αρισταίος επικεφαλής των Αρκάδων ήρθε στην Κέα και πρόσφερε θυσίες προς τιμή του Ικμαίου Διός, θεού της βροχής. Οι Θεοί εξευμενίστηκαν, και η ξηρασία άρχισε να μειώνεται. Από τότε και κάθε χρόνο πνέουν βόρειοι άνεμοι (μελτέμια), επί 40 μέρες την περίοδο που λάμπει ο αστερισμός Μεγάλος Κυνός στον οποίο ανήκει ο Σείριος. Ο Αρισταίος, εγκαταστάθηκε στην Υδρούσα. Δίδαξε στους κατοίκους την γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και έθεσε τις βάσεις των θρησκευτικών δοξασιών. Στην Υδρούσα, ήρθε ο ήρωας Κέως, γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Ροδοέσσης. Από τον Κέως που ήταν επικεφαλής των Λοκρών από τη Ναύπακτο οι οποίοι κατέλαβαν το νησί φαίνεται να πήρε το όνομα της η Κέα.

Γιατί να την προτιμήσετε

Το κοντινότερο στην Αθήνα κυκλαδονήσι έχει κρυμμένες τις ομορφιές του και για να τις ανακαλύψεις θα πρέπει να περπατήσεις στις εξοχές αναζητώντας παλιά καλντερίμια, δάση από βελανιδιές, απόμερες πέτρινες κατοικίες ( «καθοικιές» όπως τις λένε οι ντόπιοι ), κατάλοιπα πύργων –σημαντικότερος είναι ο πύργος στην Αγία Μαρίνα, που αποτελεί και ένα από τα ψηλότερα σωζόμενα μνημεία της Μεσογείου–, μνημεία των Μεσοβυζαντινών χρόνων όπως το μοναστήρι της Αγίας Άννας, ο ναός των Αγίων Απόστολων στις Ελιές Κατωμεριάς και ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα στο Νερό των Ελληνικών. Είναι πολλοί οι κοσμοπολίτες Αθηναίοι που έχουν βρει μόνιμο ησυχαστήριο στον ήπια αναπτυγμένο τουριστικά Κούνδουρο και οι ιστιοπλόοι που επιλέγουν να δέσουν στο γραφικό Βουρκάρι, το οποίο έχει τα πιο μοδάτα εστιατόρια και μπαρ του νησιού – αν και το λιμάνι, η Κορησσία, αρχίζει να το συναγωνίζεται στη βραδινή διασκέδαση. Το προτιμούν και οι weekenders που αφού ανακαλύψουν τις παραλίες δίνουν ραντεβού το απόγευμα στην Ιουλίδα για να κυνηγήσουν το ηλιοβασίλεμα και για να αναζητήσουν τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου, το αρχαίο σκαλισμένο σε βράχο λιοντάρι της και τα λιτά νεοκλασικά της: το Δημαρχείο της Χώρας, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό οικοδόμημα με πρωτότυπη διακόσμηση, έχει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, όπως επίσης και το νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε το δημοτικό σχολείο. Τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ Παραμυθιού τον Ιούλιο έλκει πολύ κόσμο ενώ αυξάνονται και οι περιπατητές που ακολουθούν τα σηματοδοτημένα, εύκολα ως επί το πλείστον, μονοπάτια γα να βρουν τα ωραιότερα «κρυφά τοπία» του νησιού με αποκορύφωμα την Αρχαία Καρθαία.

t3

Που να πάτε

Η Κέα είναι ένα νησί με πληθώρα παραδοσιακών οικισμών όπως η πρωτεύουσα Ιουλίδα, η Κορησσία, το Βουρκάρι, ο Οτζιάς, ο Μυλοπόταμος, οι Ποίσσες, ο Κούνδουρος και άλλες.
Ιουλίδα

Η Ιουλίδα, ή αλλιώς Χώρα, η πρωτεύουσα και «καρδιά» της Τζιάς, βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού. Mπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με βάση την οποία είναι κτισμένη, ήδη από την ώρα που το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι, καθώς διακρίνονται από μακριά τα λευκά σπιτάκια με τις κεραμοσκεπές.
Η περιπλάνηση στα λιθόστρωτα σοκάκια θα σας μαγέψει και θα σας οδηγήσει σε μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε, όπως τον Λέοντα της Κέας που ανάγεται περίπου στον 6ο αιώνα π.Χ., τη νεοκλασική Βρύση του Βενιαμίν, το Αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα από την νεολιθική περίοδο έως και τους ιστορικούς χρόνους, την εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους, του Πολιούχου του νησιού, και βέβαια το Κάστρο, από το οποίο πήρε το όνομα της, η ομώνυμη συνοικία, στο εύρος της οποίας θα δείτε να σώζονται κάποια μόνο τμήματά του.

t4

Βουρκάρι

Το Βουρκάρι είναι ένας παραλιακός, παραδοσιακός οικισμός με ένα ιδιαίτερα γραφικό λιμανάκι, στο οποίο αγκυροβολούν σκάφη αναψυχής, ιστιοφόρα, ενώ πολλές φορές αποτελεί σταθμό στην διεξαγωγή ιστιοπλοϊκών αγώνων. Στην «περατζάδα» σας, κατά μήκος της παραλίας, θα συναντήσετε καταστήματα με τουριστικά είδη, γκαλερί, καφετέριες, εστιατόρια στα οποία μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το φημισμένο φρέσκο ψάρι και την περίφημη αστακομακαρονάδα.
Το Βουρκάρι, είναι επίσης γνωστό τα τελευταία χρόνια για την έντονη νυχτερινή του ζωή, καθώς έχει και πολύ όμορφα, «άκρως καλοκαιρινά» μπαράκια.
Απέναντι από το Βουρκάρι θα αντικρίσετε τη χερσόνησο της Αγίας Ειρήνης, με το ομώνυμο εκκλησάκι, η οποία, εκτός από ένα πανέμορφο και ειδυλλιακό τοπίο, κυρίως κατά το ηλιοβασίλεμα, αποτελεί και ιδιαίτερης σημασίας αρχαιολογικό χώρο, καθώς εκεί εντοπίστηκαν τα εντυπωσιακά πήλινα, γυναικεία ειδώλια, «Κόρες», που μπορείτε να θαυμάσετε στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού. Λίγο πιο πέρα, εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η χερσόνησος της Κόκας, μια παλιά εγκαταλελειμμένη βιομηχανική περιοχή, καθώς και το γνωστό «Στενό του Λάμπρου Κατσώνη», το οποίο πήρε το ονομά του από το γεγονός ότι, όταν ο Λάμπρος Κατσώνης αποκλείστηκε από τους Τούρκους στον όρμο του Αγίου Νικολάου, κατόρθωσε να διαφύγει, με τη βοήθεια των Τζιωτών, περνώντας το καράβι του με ξύλα, κυλίνδρους και τροχαλίες από τον στενό ισθμό της Κόκκας, βγαίνοντας ξανά στο πέλαγος.

t5

Οτζιάς

Προχωρώντας ανατολικά, 3 χλμ. από το Βουρκάρι, μέσα από ελαιώνες, φιστικιές, αμυγδαλιές κι άλλες φυτείες, στην τελευταία στροφή του Διασελιού, ξεπροβάλλει μπροστά μας η μαγευτική θέα του όρμου του Οτζιά. Μπαίνοντας στον οικισμό, θαυμάζουμε διάσπαρτες λευκές και πέτρινες εξοχικές κατοικίες, σε χρωματική αρμονία με το περιβάλλον, για να καταλήξουμε στην περίκλειστη και μεγαλύτερη ακρογιαλιά του νησιού, μήκους 700 μ., οργανωμένη κατά ένα μέρος της. Η γραφικότητα του όρμου είναι διάχυτη, με τη χρυσαφένια αμμουδιά, τα γαλανά νερά, τα πυκνά αρμυρίκια, τις αραγμένες στο μόλο βαρκούλες και τα λευκά ξωκλήσια του Ay. Σώστη και Αη Γιώργη στις δύο άκρες του.
Μυλοπόταμος
Δύο χιλιόμετρα από την Κορησσία, συναντάμε την εύφορη κοιλάδα του Μυλοποτάμου, στην οποία ρέουν νερά από την Ιουλίδα και την πηγή της Φλέας. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, ενώ ο μικρός οικισμός έχει αρκετές καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων και κηπευτικών.

Κούνδουρος

Φθάνοντας στον παραθαλάσσιο οικισμό του Κούνδουρου, έναν από τους πιο γραφικούς και κοσμοπολίτικους του νησιού, σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τις πετρόκτιστες, κατά κύριο λόγο, εξοχικές κατοικίες, φημισμένες για την ιδιαίτερα εντυπωσιακή αρχιτεκτονική τους.
Η παραλία του Κούνδουρου θεωρείται μια από τις πιο δημοφιλής αλλά και ομορφότερες παραλίες, γεγονός που το πιστοποιεί και η διάκρισή της με το βραβείο της «Γαλάζιας Σημαίας», που αποτελεί διεθνές σύμβολο ποιότητας. Προσφέρεται επίσης και για αγκυροβόλι μικρών σκαφών ή σκαφών αναψυχής.

Άγιος Συμιός

Από την κορυφή του λόφου, εκεί που δεσπόζει η εκκλησία του Αγ.Συμεών, μπορείτε να αντικρύσετε όλα τα σπίτια της περιοχής που έχει πάρει το όνομά της από το όνομα του Αγίου. Στα βόρεια του λόφου, ακολουθώντας τη ρεματιά θα φτάσετε στην απόμερη αλλά πανέμορφη παραλία του Αγίου Φιλίππου.

t6

Γιαλισκάρι

Το Γιαλισκάρι, το συναντάτε στον παραλιακό δρόμο μεταξύ Κορησσίας και Βουρκαρίου. Την προσοχή σας θα τραβήξει σίγουρα η μικρή χρυσαφένια αμμουδιά με τα γαλανά νερά και τα χαρακτηριστικά αρμυρίκια της. Από εκεί μπορείτε να θαυμάστε την πραγματικά μαγευτική θέα του κόλπου αλλά και του υπέροχου ηλιοβασιλέματος.

Πέρα Μεριά

Η Πέρα Μεριά είναι ο οικισμός που στα ορεινά του υπάρχουν πλήθος βελανιδιών (συγκεκριμένα το είδος της βασιλικής βελανιδιάς), η ομορφιά των οποίων θα σας μαγέψει. Από την Πέρα Μεριά θα οδηγηθείτε σε πολλές ήσυχες παραλίες με άγρια ομορφιά και πανέμορφες αμμουδιές, όπως το Σπαθί, το Καλυδονύχι, η Συκαμιά, το Ψαθί, ο Ορκός. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι επίσης οι γραφικές αγροτικές κατοικίες και τα απόμερα, μικρά, ασπρισμένα ξωκλήσια.

Nightlife

Το όμορφο νησί της Τζιας διατηρεί την ταυτότητα του ακόμη και τη νύχτα. Η διασκέδαση και η νυχτερινή ζωή στην Κέα είναι ήπιας μορφής σε μια προσπάθεια να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της, όπως γίνεται αλλού στις Κυκλάδες. Υπάρχουν αρκετά μέρη για να περάσετε ευχάριστα τα βράδια σας χωρίς όμως να διαταράσσεται η ζωή των κατοίκων και η γαλήνη του νησιού.
Έτσι, μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας στο Βουρκάρι και στο Γιαλισκάρι σε μια ατμόσφαιρα ρομαντική και χαλαρή ή να χορέψετε σε κάποιο από τα μπαράκια με ξένη κυρίως μουσική. Στην Ιουλίδα οι επιλογές είναι λίγες αλλά μπορούν να προσφέρουν ατμοσφαιρικά βράδια και όμορφες στιγμές με καλή παρέα. Ανεβείτε μέχρι και τον Άγιο Σπυρίδωνα για ωραίες μουσικές επιλογές στα πιο γραφικά σοκάκια της Χώρας. Στην Κορησσία, αλλά και στον δρόμο για τη Χώρα, υπάρχουν μερικά κλαμπ που παίζουν ελληνική και ξένη μουσική για όσους θέλουν να διασκεδάσουν χορεύοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τις καλοκαιρινές νύχτες μπορείτε επίσης να επιλέξετε τον Κούνδουρο για κάτι πιο ήσυχο ενώ δε θα χορταίνετε τη μαγευτική θέα και τον έναστρο ουρανό. Τα περισσότερα κλαμπ και μπαρ διοργανώνουν κατά καιρούς party ή ιδιαίτερες βραδιές και live εμφανίσεις.
Χαθείτε στα ασπρισμένα σοκάκια του νησιού και απολαύστε ένα καλοκαιρινό coctail με την πιο όμορφη θέα και ατμόσφαιρα άκρως καλοκαιρινή. Χορέψτε και πάρτε μία βαθιά ανάσα καλοκαιρινής ανεμελιάς. Αν είστε καλεσμένοι σε κάποιο beach party μην παραλείψετε να πάτε. Υπέροχες αμμουδιές, μουσική, καλοκαιρινό φεγγάρι και καλοί φίλοι. Τι άλλο θέλετε;

Που θα γίνει ο γάμος;

Σ’ ένα πολυτελές ξενοδοχείο όπου οι υπεύθυνοι θα φροντίσουν για όλα, σε ένα γραφικό ξωκλήσι με θέα το απέραντο γαλάζιο ή και στο δημαρχείο. Δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να ανακαλύψετε το καταλληλότερο σημείο για να μείνει ο γάμος σας αξέχαστος.
Για την τέλεση του µυστηρίου διαλέξτε ανάμεσα στο ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης και των Αγίων Αναργύρων µε θέα στον κόλπο του Βουρκαριού όπου θα απολαύσετε ένα μαγικό ηλιοβασίλεµα.
Για τους φυσιολάτρεις, ιδανική επιλογή η Παναγιά η Καστριανή, που ατενίζει το Αιγαίο ψηλά από το βράχο, και η Παναγιά στην Επισκοπή, επιτρέπουν να αφουγκραστείτε την πραγµατική Τζια.

Πηγές: http://kea-tzia.gr, http://www.kea.gr

Pin It


* required
/ /
 


* required
/ /