Κρήτη: Γάμος στην Grande Dame του Αιγαίου

Το πανέμορφο νησί της Κρήτης με τους αμέτρητους κρυμμένους θησαυρούς, τις ατελείωτες κρυστάλλινες παραλίες, τη διαφορετικότητα του τοπίου και τους φιλόξενους κατοίκους του έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε κορυφαίο γαμήλιο προορισμό.

Όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν την ρομαντική ατμόσφαιρα της Κρήτης όχι μόνο για το γαμήλιο ταξίδι τους, αλλά και για τον destination γάμο τους. Πολυτελή ξενοδοχεία κι αίθουσες υψηλών προδιαγραφών, μαγευτικές τοποθεσίες μια ανάσα από το κύμα ή κοντά στην άγρια φυσική ομορφιά του βουνού σίγουρα θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες σας!

Η Κρήτη ωστόσο δεν αποτελεί μόνο μια ειδυλλιακή τοποθεσία. Εκκολαπτήριο του Μινωικού πολιτισμού, σπουδαίων επιστημόνων και καλλιτεχνών, διαθέτει σημαντική πολιτιστική κληρονομιά που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νησί θεωρείται η γενέτειρα του Δία, ενώ ύστερα από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε κέντρο τεχνών και γραμμάτων. Προσωπικότητες όπως ο Ελ Γκρέκο της Κρητικής Σχολής κι ο Βιτσέντζος Κορνάρος, συγγραφέας του Ερωτόκριτου, άκμασαν στο νησί. Ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική) και πέντε θαλασσών, η Κρήτη από την αρχή της ιστορίας έγινε σημείο συνάντησης διαφορετικών λαών και πολιτισμών. 

create 6

 Άγιος Νικόλαος Λασιθίου

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

-Για την μαγευτική, άγρια φυσική ομορφιά

-Για τις δαντελωτές ακρογιαλιές και τους κατάφυτους κάμπους

-Για το φως του ήλιου που δεν μοιάζει με κανένα άλλο

-Για την απαράμιλλη κρητική φιλοξενία & κουζίνα

-Για τα εκατοντάδες πανέμορφα εκκλησάκια και κάστρα σκαρφαλωμένα στα βουνά ή σκορπισμένα στις ακτές

-Για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά

-Για τα καταγάλανα νερά

-Για τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα

-Για τα πολυτελέστατα καταλύματα και τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες

shutterstock 589476119

Φρούριο Κούλες (Rocca a Mare Fortress), Ηράκλειο 

Η ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ


Νέες εμπειρίες με έντονο άρωμα Ελλάδας κι μια πληθώρα τοποθεσιών απείρου φυσικού κάλλους σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Εξερευνήστε τα Χανιά, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, περιπλανηθείτε στα αγνά τοπία του Αγίου Νικολάου, της Ελούντας, της Ιεράπετρας και γνωρίστε τα Μάλια, τη Σητεία, τα Σφακιά. Απερίγραπτες εικόνες ξετυλίγονται μπροστά σας… Η κρητική φιλοξενία, η αύρα του νησιού, το πνεύμα, ο πολιτισμός σίγουρα θα σας αιχμαλωτίσουν!

create 8

Χανιά

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ  

Η Κρήτη είναι ένα από τα λίγα πλέον μέρη της Ελλάδας που έχει έθιμα βαθιά ριζωμένα στον χρόνο και που εξακολουθούν να έρχονται στο προσκήνιο μέχρι σήμερα. Φυσικά σημαντικό παράγοντα σε αυτό αποτελεί – πέρα από την διάθεση των κατοίκων – και το έξυπνο «πάντρεμά» τους με την σύγχρονη αισθητική. 

create 2

Cretan Dream Royal. Photo: Lambros Mentzos Photography

Ποιά είναι όμως τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά που επιβιώνουν ακόμη και στους σημερινούς γάμους; Οι εορτασμοί στην Κρήτη ξεκινούν αρκετές μέρες πριν τη μεγάλη ημέρα. Ιδιαίτερο έθιμο αποτελεί η δημιουργία του Γαμοκούλουρου. Περίτεχνα στολισμένο και «κεντημένο», το ψωμί αυτό προετοιμάζεται από τη νύφη μια εβδομάδα πριν τη γαμήλια τελετή. Πάνω του φέρει σύνθετα σχέδια, όπως σπόρους, σταφύλια κι άνθη, σύμβολα της ευημερίας και της γονιμότητας.

shutterstock 206728543

Το παραδοσιακό Γαμοκούλουρο

Μετά το μυστήριο η μητέρα του γαμπρού δίνει στη νύφη μελοκάρυδο, ώστε να έχουν οι νεόνυμφοι γλυκιά ζωή σαν το μέλι και να είναι δυνατοί και ενωμένοι σαν το καρύδι. Από το κρητικό γαμήλιο τραπέζι δεν λείπει και το γνωστό γαμοπίλαφο. Κατά την παρασκευή του, το ρύζι σιγοβράζει στο ζωμό του κρέατος. Έτσι υποδηλώνεται το «ρίζωμα» κι η γονιμότητα των νεονύμφων.

Βέβαια, Κρητικός γάμος δίχως κρητικό γλέντι δεν υφίσταται. Οι γάμοι στην Κρήτη γίνονται με χιλιάδες καλεσμένους, ενώ μπορεί να αγγίξουν και τα 2.000 άτομα. Τα περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν συνήθως κάποιο κτήμα η χώρο που περιλαμβάνει Εκκλησία, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι καλεσμένοι που συχνά συγκεντρώνονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η κορύφωση έρχεται ανήμερα του γάμου, με άφθονη μουσική, χορό μέχρι τελικής πτώσεως και εκλεκτά εδέσματα. Επίσης είναι σύνηθες, ο γαμπρός να φοράει την παραδοσιακή κρητική φορεσιά, ενώ όλοι οι άντρες των δύο οικογενειών φέρουν στους ώμους τα λεγόμενα "σαρίκια", παραδοσιακά υφαντά του νησιού! 

Παλαιότερα μάλιστα υπήρχαν αρκετές προκαταλήψεις. Το ζευγάρι απέφευγε τη γαμήλια τελετή κατά τα δίσεκτα έτη και το μήνα Μάιο. Επίσης, δύο γάμοι στην ίδια εκκλησία την ίδια μέρα, ή δύο γάμοι στο ίδιο σπίτι τον ίδιο χρόνο θεωρούνταν γρουσουζιά για το ένα από τα δύο ζευγάρια καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, ο γάμος δεν θα στέριωνε. 

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

Συνήθως, τα περισσότερα ζευγάρια στην Κρήτη παντρεύονταν από αγάπη. Ωστόσο, οι δύο μελλόνυμφοι έπρεπε πρώτα να έχουν πάρει την άδεια των γονέων τους. Η επίσημη έγκριση δινόταν παρουσία παπά, ο οποίος ευλογούσε τα δαχτυλίδια. Σε περίπτωση που κάποιος γονέας διαφωνούσε στο γάμο, οι ερωτευμένοι «κλέβονταν». Ο γαμπρός έπαιρνε τη νύφη και μαζί έβαζαν πλώρη για ένα κρυφό, άγνωστο μέρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν το ζευγάρι παντρευόταν από αγάπη, τότε ο γαμπρός δεν μπορούσε να έχει αξίωση για προίκα κι έπαιρνε ό,τι του έδινε ο πεθερός. Σε περίπτωση προξενιού κι έπειτα από μεσολάβηση γνωστού, αξιοσέβαστου προσώπου, γινόταν η πρώτη γνωριμία. Αν δεχόταν το ζευγάρι να προχωρήσει σε γάμο ακολουθούσαν και κρυφές συναντήσεις. Την επίσημη έγκριση έδινε ο πατέρας του κάθε παιδιού, ενώ το επόμενο βήμα ήταν ο αρραβώνας σε στενό οικογενειακό κύκλο με φαγοπότι και μαντινάδες.

Λίγες μέρες πριν από το γάμο, που συνήθως γινόταν Κυριακή, οι γονείς του ζευγαριού έστελναν το λεγόμενο «καλεστή», ο οποίος ανακοίνωνε την ημερομηνία και την Εκκλησία. Απαραίτητη ήταν η παρουσία όλων των συγγενών, γειτόνων, φίλων, αλλά και των Αρχών, όπως του Προέδρου και του Δημάρχου. Μάλιστα, αν υπήρχε έριδα των οικογενειών με κάποιον καλεσμένο, γινόταν ανακωχή. Συγγενείς και φίλοι έστελναν δώρα («κανίσκια») ή χρήματα («χαρίσματα») στο ζεύγος μέχρι την ημέρα του μυστηρίου. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης οι ίδιοι τους πρόσφεραν ξεροτήγανα (δίπλες), αμύγδαλα, παραδοσιακά γλυκίσματα ή μια πλούσια στολισμένη κουλούρα, συνοδευόμενα πάντα με τσικουδιά.

Την Παρασκευή πριν τον γάμο, μαζεύονταν οι φίλες στο σπίτι της νύφης και «κατάσταιναν» (ετοίμαζαν) τα προικιά, τα οποία μεταφέρονταν με πομπή, στους ήχους της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, στο νέο σπίτι. Χωριανοί πέρναγαν και θαύμαζαν τα αγαθά, δίνοντας τις ευχές τους για τους ερωτευμένους. Παράλληλα, η νύφη με τις φίλες της στόλιζαν το νυφικό κρεβάτι, ενώ ακούγονταν ιδιαίτερες μαντινάδες. 

create 5

Τη μεγάλη ημέρα γινόταν το στόλισμα της νύφης και το ξύρισμα του γαμπρού από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, πριν ξεκινήσουν για την εκκλησία. Αν η νύφη ήταν από άλλο χωριό ή από απομακρυσμένη γειτονιά, γινόταν το λεγόμενο «ψίκι»: νέοι ξεκινούσαν από το σπίτι του γαμπρού με άλογα και πήγαιναν σε αυτό της νύφης, για να της ανακοινώσουν ότι εκείνος κράτησε υπόσχεσή του. Αν το ζεύγος ήταν από το ίδιο χωριό τότε, ο γαμπρός με τον κουμπάρο και τους καλεσμένους πήγαιναν με πομπή στο σπίτι τής νύφης για να την οδηγήσουν στην εκκλησία. Οι γονείς του γαμπρού παρέμεναν σπίτι αναμένοντας την ευλογημένη κοπέλα, ενώ ο πατέρας του ή ο μεγάλος αδελφός του έριχνε τρεις μπαλωθιές, σηματοδοτώντας την αρχή του γεγονότος.

Μετά το μυστήριο, κάποιος θα έβλεπε το νέο ζευγάρι μαζί με τους παρευρισκόμενους να χορεύει παραδοσιακούς χορούς στον περίβολο της εκκλησίας. Ρύζι, ροδοπέταλα και θερμές ευχές τους έραιναν, ενώ η πεθερά τάιζε τη νύφη το μελοκάρυδο, για να την καλοπιάσει.

Screen Shot 2022 08 21 at 19.36.46 copy

Καταφθάνοντας στο νέο σπίτι, ο γαμπρός χάραζε ένα σταυρό στην πόρτα, ενώ η νύφη έσταζε μέλι κι έσπαγε ένα ρόδι, ώστε ο γάμος να είναι γλυκός και καρπερός αντίστοιχα. Ακολουθούσε ξέφρενο γλέντι σε έναν ευάερο χώρο ή στην πλατεία του χωριού με άφθονες κρητικές δημιουργίες από αγνά υλικά, κρασί, ρακί και τσικουδιά. Σαφώς, κανένας δεν παρέμενε καθιστός για πολλή ώρα και ο ξέφρενος χορός άγγιζε τις πρώτες πρωινές ώρες.  Την επόμενη μέρα άρχιζε ο «Αντίγονος», ένας νέος εορτασμός όπου ο κόσμος απολάμβανε το φαγητό που είχε απομείνει από την προηγούμενη βραδιά. Σε περίπτωση όμως «απαγωγής» ή δεσμού από έρωτα ο γάμος γινόταν σε στενό οικογενειακό κύκλο και το γλέντι ήταν μικρό.

create 7

 

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙΑ

Σε όλο το νησί υπάρχουν διάσπαρτες Εκκλησίες όλων των μεγεθών και των ρυθμών για να επιλέξετε ανάλογα με το ύφος του γάμου σας. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες ενδεικτικές προτάσεις μας.

shutterstock 709098169

Ναός Αγίου Τίτου, Ηράκλειο

Κτισμένος κατά τον 10ο αιώνα, θεωρείται ένας από τους παλαιότερους ναούς στο Ηράκλειο. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης ο Ναός μετατράπηκε σε τζαμί, ωστόσο ανακατασκευάστηκε ύστερα από φυσικές καταστροφές τον 19ο αιώνα. Παρόλο που αποτελεί ένα νεοκλασικό κτίσμα, διαθέτει ακόμη στοιχεία της Ανατολής. 

Ναός Παναγίας Καρδιώτισσας στον Άγιο Θωμά, Ηράκλειο

Το γραφικό αυτό εξωκλήσι είναι χτισμένο δίπλα από τον ποταμό Αξεδιανό και περιτριγυρίζεται από ένα υπέροχο καταπράσινο περιβάλλον άγριας ομορφιάς. Μια φρέσκια κι άκρως ρομαντική ατμόσφαιρα αναπτύσσεται το χειμώνα, καθώς σχηματίζονται καταρράκτες στο άκρο του περίβολού του. 

Ναός Αγίου Σπυρίδωνος, Κίσσαμος Ρεθύμνου

Πετρόκτιστος, με έντονο το στοιχείο της κοκκινόπετρας, ο Ναός αυτός βρίσκεται στον Κίσσαμο του Ρεθύμνου. Πλούσια διακοσμημένος εσωτερικά κι ευρύχωρος,  περιβάλλεται από πράσινο ενώ βλέπει τη θάλασσα.

Άγιος Γεώργιος Σαραντάρης, Άγιος Νικόλαος

Μια ανάσα από το νερό βρίσκεται ο πετρόχτιστος Ναός Αγίου Γεωργίου Σαραντάρη. Εύκολα προσβάσιμος, αποπνέει έντονη αύρα Ελληνικού νησιού, ενώ διαθέτει μεγάλο προαύλιο χώρο. 

Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Ηράκλειο

Ο μεγάλος αυτός Ναός βρίσκεται στις νότιες παρυφές της πόλης του Ηρακλείου.  Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, με τους στολισμένους τοίχους από αγιογραφίες Κρητικών Αγίων, τον καθιστούν μια μοναδική επιλογή για την τέλεση του μυστηρίου.

Εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου, Γούβες, Ηράκλειο

Περνώντας κάτω από μια πετρόχτιστη αψίδα οδηγείστε στο Εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου. Κατάλευκο, μια ανάσα από δίπλα στη θάλασσα και με φόντο ένα καθηλωτικό ηλιοβασίλεμα δημιουργεί μια εαρινή και ρομαντική ατμόσφαιρα.

Ιερός Ναός Τεσσάρων Μαρτύρων, Ρέθυμνο

Ο Ναός των Τεσσάρων Μαρτύρων, αφιερωμένος στους νεομάρτυρες Μανουήλ, Γεώργιο, Νικόλαο και Αγγελή, προτάστες της τοπικής κοινωνίας, χτίστηκε πρόσφατα το 1975. Σε χρώμα ιβουάρ εξωτερικά, είναι μεγάλος και βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης του Ρεθύμνου. 

Εκκλησάκι Αγίου Νικολάου, Γεωργιούπολη Χανίων

Το μικρό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ντυμένο στα λευκά, ακουμπά κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Η πρόσβαση δεν είναι και τόσο έυκολη, καθώς κανείς οδηγείται στο Ναό μέσα από ένα βραχώδες μονοπάτι, ωστόσο είναι ιδανικό για έναν bohemian γάμο. 

Μονή Αγίας Τριάδος, Χανιά

Ο επιβλητικός Ναός, περιτριγυρισμένος από πράσινο, βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη των Χανίων και προσφέρει άπλετη θέα. Διαθέτει μια εντυπωσιακή πρόσοψη, ενώ εξίσου υπέροχος είναι και ο αυλόγυρος. 

Εκκλησία Αγίου Διονυσίου, Κάτω Σταλός

Σε κοντινή απόσταση από τα Χανιά, δίπλα στη θάλασσα θα εντοπίστε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Διονυσίου. Ο γαλάζιος του τρούλος και το λιτό εσωτερικό, τον καθιστούν μια ξεχωριστή επιλογή για έναν island wedding. 

Εκκλησία Αγίων Αποστόλων, Χανιά

Παραθαλάσσιος, πάνω σε ένα μικρό λόφο κι αφιερωμένος στους Δώδεκα Αποστόλους, ο Ναός βρίσκεται σε ένα από τα ομορφότερα σημεία των Χανίων. Σε λευκές και τερακότα αποχρώσεις, χαρίζει απίστευτη θέα στο Κρητικό πέλαγος. 

Εκκλησάκι Αγίου Παντελεήμονος, Ίστρο, Άγιος Νικόλαος

Δίπλα στην παραλία του Αγίου Παντελεήμονος βρίσκεται το ομώνυμο λευκό Εκκλησάκι που ανακατασκευάστηκε κατά τις αρχές του 19ου αιώνα. Διαθέτει ευρύχωρο αυλόγυρο και το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για έναν καλοκαιρινό γάμο.

Εξωκλήσι Αγίας Ειρήνης Σπήλιας, Ηράκλειο

Το μικρό ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης, χτισμένο από πέτρα σε ένα περιβάλλον πυκνής βλάστησης, φιλοξενεί ποικίλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο δημοφιλής θρησκευτικός προορισμός είναι λιτά διακοσμημένος κι έχει αφιερωθεί στην Αγία Ειρήνη τη Μεγαλομάρτυρα, προστάτιδα της Ελληνικής Χωροφυλακής κι Αστυνομίας.

Άγιος Παντελεήμονας, Σπιναλόγκα

Εύκολα προσβάσιμος με καραβάκι από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα, ο πετρόχτιστος Ναός Αγίου Παντελεήμονος στη Σπιναλόγκα προσελκύει πολλούς επισκέπτες τα τελευταία χρόνια. Η ειδυλλιακή του τοποθεσία θα σας εμπνεύσει και θα σας σαγηνεύσει. 

 

ΚΡΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ

Η ζεστασιά κι η αύρα της Κρητικής φιλοξενίας σίγουρα έχουν συμβάλει στην ανάδειξη αυτού του μοναδικού προορισμού. Το μεγάλο κι εύθυμο καλωσόρισμα, τόσο των Ελλήνων, όσο και των ξένων επισκεπτών, η φροντίδα τους με αγάπη και μεράκι είναι στοιχεία βαθιά ριζωμένα στη ψυχή των Κρητικών. Σε ολόκληρο το νησί θα ανακαλύψετε εξαιρετικά πολυτελή ξενοδοχεία, luxury suites & villas που μπορούν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις υψηλών προδιαγραφών, αλλά και να αποτελέσουν την honeymoon επιλογή σας για πραγματικά αξέχαστες στιγμές.

 

 Porto Elounda Golf & Spa Resort, 5* Ελούντα

Το Porto Elounda Golf & Spa Resort, ειδικά σχεδιασμένο να προσφέρει εκλεπτυσμένες υπηρεσίες, βρίσκεται σε μία περιοχή που, κατά γενική οµολογία, θεωρείται το πιο όμορφο σημείο του νησιού. Τα ευάερα, υψηλής αισθητικής δωμάτια, όπως και όλοι οι luxury εξωτερικοί χώροι προσφέρουν εντυπωσιακή θέα στον κόλπο του Μιραμπέλο. Αφήστε τις αισθήσεις να ταξιδέψουν σε αυτό το «spoil yourselves» περιβάλλον και χαρείτε μοναδικές στιγμές στο Six Senses Spa, ή στα golf & tennis courts. Τα προσφερόμενα wedding πακέτα θα εξασφαλίζσουν ένα αξέχαστο γαμήλιο event σε ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.  

main and kids pools night 20

Porto Sea View room 08

 

 

Anemos Luxury Grand Resort, 5* Γεωργιούπολη Χανίων

Το Anemos Luxury Grand Resort είναι ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων με deluxe σουίτες και Spa, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο χωριό Γεωργιούπολη στα Χανιά, χαρίζοντας μαγευτική θέα στα Λευκά Όρη και το Κρητικό Πέλαγος. Οι ευρύχωρες και πολυτελείς εγκαταστάσεις γύρω από τις πισίνες και την όμορφη παραλία εγγυώνται την επιτυχία της δεξίωσής σας. Οι γευστικές προτάσεις του σεφ, υπόσχονται γαστρονομικές εμπειρίες οι οποίες θα είναι υπεράνω των προσδοκιών σας. Εντός του ξενοδοχείου, στο παρεκκλήσι της Αγίας Σοφίας μπορεί να γίνει η τέλεση του μυστηρίου. Αν ονειρεύεστε ένα παραμυθένιο ταξίδι του μέλιτος που συνδυάζει την πολυτέλεια με το μοναδικό φυσικό σκηνικό, το Anemos Luxury Grand Resort είναι ο παραθαλάσσιος παράδεισος που αναζητάτε. Ανακαλύψτε ειδικά πακέτα γάμου αλλά και honeymoon.

Exterior 1

Deluxe double rooms 3

 

 

Mythos Palace Resort & Spa, 5* Γεωργιούπολη Χανίων

Το ξενοδοχείο Mythos Palace Resort & Spa, που βρίσκεται στην μαγευτική αμμώδη παραλία του Κουρνά, λειτουργεί με νέο πρωτοποριακό σχεδιασμό και εμφάνιση. Η μοναδική φιλοσοφία του Mythos Palace, οι υψηλής ποιότητας all-inclusive υπηρεσίες του, η μοντέρνα αισθητική και οι εξαιρετικές του εγκαταστάσεις, αναδεικνύουν το resort ως εξέχουσα επιλογή για την γαμήλια εκδήλωση και το ταξίδι του μέλιτος. Το έμπειρο προσωπικό του Mythos Palace θα εκπληρώσει τις επιθυμίες σας για μια υπέροχη γαμήλια δεξίωση ώστε να χαρείτε κάθε στιγμή. Tα δελεαστικά πακέτα νεόνυμφων και η μεσογειακή αύρα του νησιού, σας υπόσχονται ευτυχισμένες στιγμές.

MythosPalace MainPool 5

MythosPalace Villa Beach Front with Private Pool 1

 

 

Cretan Dream Royal, 5* Χανιά

Στην είσοδο της μαγευτικής παραλίας του Σταλού, και μόλις 6 χλμ από την πόλη των Χανίων είναι τοποθετημένο το Cretan Dream Royal. Απολαύστε απεριόριστη θέα στον ωκεανό και στα Λευκά Όρη από την εξωτερική infinity πισίνα κοντά στο μπαρ, όπως και αξέχαστες γευστικές εμπειρίες κρητικής ή διεθνούς κουζίνας. Το ξενοδοχείο αποτελείται από 80 σουίτες πλήρως εξοπλισμένες με σύγχρονες ανέσεις. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδραση για τους επισκέπτες που θέλουν να βυθιστούν στον εμβληματικό πολιτισμό της Κρήτης και να γνωρίσουν τα αξιοθέατα και την ιστορία του υπέροχου νησιού. Ταξιδέψτε με οδηγό τις πέντε αισθήσεις στο Cretan Dream Royal Spa, μέσα από εξειδικευμένες θεραπείες σώματος και προσώπου. Πραγματοποιήστε το γάμο σας, με φόντο ένα σαγηνευτικό ηλιοβασίλεμα δίπλα στα καταγάλανα νερά της Κρήτης.

Screen Shot 2022 08 22 at 12.57.54 copy

Screen Shot 2022 08 22 at 13.00.45 copy

 

 

Domes of Elounda, 5* Ελούντα

Ανάμεσα στις Domes suites & villas ρέει το ζεστό, γεμάτο ιστορία κι έντονα αρώματα summer breeze της Κρήτης. Σε ένα κοσμοπολίτικο Μεσογειακό παράδεισο, στην Ελούντα σας περιμένουν luxury, με σύγχρονο design κι όλες τις ανέσεις εσωτερικοί κι εξωτερικοί χώροι. Αμέτρητες επιλογές, intimate κι ιδιωτικές στιγμές σε αυτό το μοναδικής αρχιτεκτονικής resort αναμένουν να τις ανακαλύψετε. Γαστρονομικές εμπειρίες εμπνευσμένες από την Κρητική γη, αλλά και από τις διεθνείς τάσεις θα σας ταξιδέψουν. Το Domes of Elounda εξασφαλίζει έναν μαγευτικό, παραθαλάσσιο γάμο, αλλά κι ένα ιδιαιτερο honeymoon ταξίδι.  

private residence pool

Premium Suite Private Pool medium 1

 

 

Ikaros Beach Luxury Resort & Spa, 5* Μάλια

Ζήστε μια ρομαντική απόδραση αναζωογόνησης στο Ikaros Beach Luxury Resort & Spa, στον παράδεισο με τους θαυμαστούς κήπους και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το ελληνορθόδοξο εκκλησάκι, οι ιδιωτικές αμμώδεις παραλίες, η θέα του ήλιου και των κρυστάλλινων νερών, καθώς και τα εκλεπτυσμένα πιάτα συνθέτουν ένα υπέροχο bridal σκηνικό. Eίτε επιθυμείτε να γευτείτε μεσογειακή κουζίνα από εξαιρετικά προϊόντα μαζί με ένα signature cocktail, είτε να χαλαρώσετε στη φροντίδα που προσφέρεται στο The Aura Spa, στο Ikaros Beach τα όνειρά σας γίνονται πραγματικότητα. Special wedding & honeymoon packages για τους μελλόνυμφους, όπως και το απόλυτο περιβάλλον χαλάρωσης σας περιμένουν!

dji 0595

relaxing pool3

 

 

Pepper Sea Club Hotel, 5* Γεωργιούπολη Χανίων

Μία Μεσογειακή όαση, εμπλουτισμένη από τις μοναδικές ιδιότητες της Κρήτης και την παγκοσμίου φήμης γαστρονομία της. Το Pepper Sea Club, στη βόρεια ακτή της Κρήτης, προσφέρει μια ασυναγώνιστη εμπειρία διακοπών για ενήλικες - ένα ιδανικό μέρος χαλάρωσης για ζευγάρια και νεόνυμφους. Το Pepper Sea Club αποτελεί την απόλυτη επιλογή για την φιλοξενία μικρών γαμήλιων δεξιώσεων. Οι γαστρονομικές προτάσεις του σεφ, ένας μοναδικός συνδυασμός γεύσεων και αρωμάτων, θα σας ενθουσιάσουν. Η ομορφότερη μέρα της ζωής σας θα επισφραγιστεί από το αξέχαστο πάρτυ που θα πραγματοποιηθεί στο μοναδικό παραθαλάσσιο σκηνικό του 5* ξενοδοχείου. Απολαύστε το ταξίδι του μέλιτος κάτω από τον κρητικό ήλιο ή τον έναστρο ουρανό στην αμμώδη παραλία του Κουρνά κι ανακαλύψτε τα πακέτα νεόνυμφων. Οι ημέρες και οι νύχτες στο resort θα γεμίσουν το ταξίδι του μέλιτος με αγάπη, χαλάρωση και χαρά. 

pepper sea club beach dji 0540

double room sea view pepper sea club sef9300

 

 

Royal Blue Resort & Spa, 5* Ρέθυμνο

Δίπλα στο νερό, στη βόρεια ακτή της Κρήτης, ανάμεσα στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο βρίσκεται αυτό το μοναδικής κομψό­τητας θέρετρο. Στοιχεία του νησιού και μοντέρνο design συνδυάζονται αρμονικά στο Royal Blue Resort & Spa, το οποίο σας παρέχει όλες τις ανέσεις και υπηρεσίες ενός luxury resort. Πραγματοποιήστε έναν on the beach wedding ή μια πολυτελή δεξίωση, περιτριγυρισμένοι από ένα μοναδικό τοπίο φυσικού κάλλους. Στιγμές χαλάρωσης σας περιμένουν, μέσα από υπηρεσίες spa και beauty treatments για έναν αξέχαστο μήνα του μέλιτος.

royal blue main pool 015

superior room sf 5 royal blue

 

 

Knossos Beach Bungalows Suites Resort & Spa, 5* Ηράκλειο

Elegant αισθητική, παραδοσιακή Ελληνική φιλοξενία κι exclusive υπηρεσίες γίνονται ένα στο Knossos Beach. Οι sunkissed suites & bungalows, πλήρως εναρμονισμένα με το Μεσογειακό φυσικό περιβάλλον, χαρίζουν πανοραμική θέα στα τιρκουάζ νερά της παραλίας Κοκκίνη Χάνι. Αναζωογονητικές θεραπείες και πλούσιες γεύσεις για απαιτητικούς γευστικούς κάλυκες βρίσκονται στη διάθεσή σας. Το έμπειρο προσωπικό τού Knossos Beach, εξειδικευμένο στην οργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, σας προσφέρει μια σειρά επιλογών και παροχών που ταιριάζουν στο ύφος του event σας. Μια ρομαντική τελετή δίπλα στο κύμα, ένα special γαμήλιο party, μια μεγαλειώδης δεξίωση… Ό,τι κι αν ονειρεύεστε το Knossos Beach θα ξεπεράσει τις προσδοκίες σας. 

luxury stay1

knossosbeach suite sea view with beach cabana9

 

 

Lato Boutique Hotel, 4* Ηράκλειο

Το ξενοδοχείο Lato Boutique βρίσκεται ακριβώς πάνω από το παλιό λιμάνι με μοναδική θέα στο Ενετικό κάστρο κι αποτελεί ιδανικό σημείο εκκίνησης για την εξερεύνηση της Κρήτης και της πρωτεύουσάς της. Πλούσια εξοπλισμένα δωμάτια και σουίτες, άρτια αισθητική και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών εκπληρώνουν τις προσδοκίες και τις ανάγκες κάθε επισκέπτη. Με την γαστρονομική σφραγίδα υπεροχής των εστιατορίων Brillant και Herbs' Garden και με παράδοση πάνω από 40 χρόνια στο χώρο της φιλοξενίας, το Lato Boutique Hotel σχεδιάζει και υλοποιεί τις πιο όμορφες προσωπικές σας στιγμές, παρέχοντας εξαιρετικές επιλογές.

executivesuitesittingarea3 xm

latoboutiquehotelpanoramicview xm

 

ΓΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ


Μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές είναι οι γάμοι δίπλα στη θάλασσα. Λαμπερός ήλιος, γαλάζια νερά, αστρα­φτερή άμμος αποτελούν το απόλυτο γαμήλιο όνειρο για τους περισσότερους μελλόνυμφους.  Η Κρήτη φιλοξενεί μερικές από τις ομορφότερες παραλίες σε όλη την Ελλάδα, ιδανικές και για την τελετή, αλλά και για τις ρομαντικές στιγμές σας κατά το μήνα του μέλιτος. 

shutterstock 2141346821

Ελαφονήσι

Οι διάσημες παραλίες, Μπάλος και Φαλάσαρνα στα Χανιά, θεωρούνται από τις πιο όμορφες της Μεσογείου, ενώ το εξωτικό Ελαφονήσι είναι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο. Στα νότια του νησιού ξεχωρίζουν η εξωτική Πρέβελη, ο Πλακιάς, ο Άγιος Παύλος με τους τεράστιους αμμόλοφους, οι Λίγκρες και η Τριόπετρα. Στο Ηράκλειο, πρωταρχική θέση κατέχουν τα Μάλια και η Χερσόνησος ενώ ατελείωτα χιλιόμετρα αμμουδερών παραλιών τριγυρίζουν την Ιεράπετρα. Στην παραλία Βάι μάλιστα, θα βρείτε ένα εξωτικό φοινικόδασος, ένα ασυνήθιστο θέαμα στις ελληνικές ακτές.

shutterstock 575909917

Μπάλος

Ο Μακρύ Γιαλός είναι ένα πολύ γνωστό παραλιακό θέρετρο στην περιοχή του Λασιθίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο όρμο με μια πανέμορφη αμμώδη παραλία. Υπέροχα τιρκουάζ καθαρά νερά, νόστιμο φαγητό και ζεστή ατμόσφαιρα υποδέχονται ευχάριστα κάθε επισκέπτη που επιθυμεί ηρεμία και ιδιωτικότητα.

Τα Μάταλα βέβαια δεν χρειάζονται συστάσεις. Το ψαροχώρι αυτό βρίσκεται μια ανάσα μακριά από την Φαιστό και κατοικούνταν από την αρχαιότητα. Οι τότε κάτοικοι σκάλισαν ένα σύνολο σπηλαίων στο μαλακό πέτρωμα τού βουνού που κατά τη διάρκεια των 60’s και των 70’s μετατράπηκε σε αγαπημένη επιλογή των Hippies. Στις μέρες μας τα Μάταλα εξακολουθούν να αποτελούν απαραίτητη στάση για όσους αγαπούν τη νότια Κρήτη.


ΓΑΜΟΣ ΣΕ ΚΤΗΜΑΤΑ & ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ 

Για όσους βέβαια επιθυμούν η γαμήλια δεξίωσή τους να λάβει χώρα σε ένα ιδιαίτερο κτήμα, η Κρήτη παρέχει μια ευρεία γκάμα επιλογών. Με σεβασμό στην ιστορία, τις ρίζες μας και στην Κρητική παράδοση, κάπου ανάμεσα στα γραφικά χωριά του Αποκόρωνα, δημιουργήθηκε ένας υπέροχος χώρος, όπου το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Το «Κτήμα Κάμπος», σε απόσταση αναπνοής από τα Χανιά αγκαλιάζει κάθε κοινωνική σας εκδήλωση σε ένα μοναδικό φυσικό και φιλόξενο περιβάλλον. Γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η ημέρα του γάμου σας, με υπευθυνότητα και συνέπεια η ομάδα του κτήματος «Κάμπος» φιλοξενεί την εκδήλωσή σας με τρόπο που «μόνο εμείς στην Κρήτη ξέρουμε!», όπως αναφέρει. Φύση και γαμήλια δεξίωση γίνονται ένα για να σας προσφέρουν αξέχαστες στιγμές, καθώς ελαιόδεντρα, πορτοκαλιές και κυπαρίσσια εξασφαλίζουν μια ονειρική ατμόσφαιρα που σαγηνεύει. Τα χρώματα και οι μυρωδιές της Κρητικής γής υπόσχονται στιγμές χαλάρωσης κι αρμονίας σε εσάς και τους καλεσμένους σας, ενώ ένα ειδυλλιακό σκηνικό χαρακτηρίζει το γαμήλιο event.

cambos08 1

cambos11

 

Σύμφωνα με τον Όμηρο, η Κρήτη είναι «Η γη στη µέση της θάλασσας που έχει το χρώµα του κρασιού». Από την εποχή του Μινωικού πολιτισμού και μέχρι σήμερα η παραγωγή του οίνου στο νησί ακμάζει. Πλέον επιλέγεται από πολλούς για οινοτουρισμό, καθώς υπάρχουν διάσπαρτα, διάφορα οινοποιεία που μπορεί κανείς να επισκεφθεί, να περιπλανηθεί ανάμεσα στους αμπελώνες τους και να δοκιμάσει τις τοπικές δημιουργίες. Πέρα όμως από το wine- tasting, μια ιδιαίτερη δραστηριότητα για την περίοδο του honeymoon, τα οινοποιεία μπορούν να σας προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για τη γαμήλια δεξίωση. Για έναν rustic γάμο, ανάμεσα στο πράσινο, με έντονα γήινα στοιχεία και υπέροχα αρώματα, μη διστάσετε να επιλέξετε ένα Κρητικό οινοποιείο. 

vf

Photo by HANNAMONIKA WEDDING PHOTOGRAPHY

Στην περιοχή του Ηρακλείου εντοπίζουμε το οινοποιείο της οικογένειας Λυραράκη. Ιδρύθηκε το 1966 και έκτοτε όχι μόνο εξελίσσεται συνεχώς αλλά έχει αφοσιωθεί και στη διάσωση σπάνιων κρητικών ποικιλιών. Το οινοποιείο περιλαμβάνει δύο εξωτερικούς και δύο εσωτερικούς χώρους οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν γάμους και δεξιώσεις, ενώ ο οικογενειακός αμπελώνας καλύπτει έκταση 140 στρεμμάτων.

Με υπέροχη θέα στα Λευκά Όρη, τοποθετημένο στα Χανιά βρίσκεται το Οινοποιείο Ντουράκη. Με πλειάδα γνώσεων και αγάπη για τη δημιουργία του οίνου, ο Ανδρέας Ντουράκης το 1988 «καλλιέργησε» το ομώνυμο οινοποιείο. Ο εξωτερικός του χώρος με τον καταπράσινο κήπο, όπως και ο κατάλληλα διαμορφωμένος εσωτερικός του χώρος θα αγκαλιάσουν μοναδικά την πιο όμορφη ημέρα της ζωής σας.  

Το Οινοποιείο Μανουσάκη στον Βατόλακκο Χανίων είναι ένα μπουτίκ, οικογενειακό οινοποιείο, το οποίο ιδρύθηκε με αγάπη για την παράδοση και με έντονη επιθυμία την επιστροφή στις ρίζες. Τα βραβευμένα κρασιά του το έχουν κάνει διάσημο σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο ρουστίκ χαρακτήρας του θα δημιουργήσει το κατάλληλο φόντο για τον γάμο σας.

bf

Photo by HANNAMONIKA WEDDING PHOTOGRAPHY

Θρησκευτικός, πολιτικός, παραδοσιακός, boho, island ή grande… Όποιο κι αν είναι το στυλ του γάμου που οραματίζεστε με το αγαπημένο σας πρόσωπο, η Κρήτη μαζί με τη μαγική της αύρα θα αγκαλιάσουν και θα υλοποιήσουν τις επιθυμίες σας. Εξερευνήστε αυτόν τον hot wedding destination και μη διστάσετε να κάνετε το επόμενο βήμα! Εξάλλου, 

«Όποιος στης Κρήτης τα νερά, έρθει να κολυμπήσει

θα πάρει τη βαλίτσα του τσε θα μετακομίσει!»

Pin It






* required
/ /
 






* required
/ /